4 aug. 2011

Israel accepterar "1967 års gränser"

Jerusalem Post rapporterar att den israeliska regeringen nu gått Obama till mötes och accepterar 1967 års gränser som en utgångspunkt för förhandlingar:
"In order to restart peace talks with the Palestinians and facilitate the restarting of direct talks, Israel has been willing to accept a package that includes a formula on borders," the official told Reuters, speaking on condition of anonymity.

Such a package could include borders "that would be difficult for Israel to accept," the official said, adding that "a part of the package would mean being recognized as a Jewish state," a demand thus far rejected by Palestinian leaders.

Detta är alltså en källa som citeras, så man får ta nyheten med en nypa salt. Om det är sant är det hursomhelst intressant.

Vad än Israel lägger fram, så kommer palestinierna förkasta det. För de vägrar att erkänna Israel som en judisk stat.

De kräver att miljoner araber ska flytta in i Israel och förändra majoritetsförhållandena, det som kallas rätten att återvända. På så vis upphör Israel att vara en judisk stat, och blir istället de facto en del av de palestinska områdena.

De palestinska ledarna vägrar att erkänna Israels rätt att existera.

På så vis kan det vara god politik att acceptera 1967 års gränser, för att sätta fokus på palestiniernas bristande fredsvilja.

PS: Det kan vara viktigt att påpeka att 1967 års gränser aldrig var en internationellt accepterad gräns, utan en stilleståndslinje.

3 kommentarer:

ג 'ון sa...

Om nu Israel accepterar en "palestinsk" stat vilket ju är onödigt eftersom det redan finns en, Jordanien så är det taktiskt smart att som utgångspunkt för förhandlingar ha 1967(egentligen 1949) års vapenstilleståndslinjer som utgångspunkt för en "swap" av områden på Västbanken som huvudsakligen bebos av judar resp, araber.
Israel kommer aldrig att tillåta någon arabisk "right of return", annat än symboliskt.

Om J.Post har rätt så sätts nu ett enormt tryck på araberna att erkänna Israel som en judisk stat. Gör de inte det så blir det uppenbart för världen att det inte främst är en egen stat vid sidan av Israel som araberna vill ha utan att det är nedmonteringen av Israel som judiskt som är huvudpunkten på deras agenda.

JohannaV sa...

Land för fred har numera blivit Land för ord...


http://drybonesblog.blogspot.com/2011/08/land-for-words.html

Ingenjören sa...

Jag vill påminna dig om vad du skrev när Obama nämnde 1967 års gränser:

"Det är skrämmande hur naiv Obama är i sin utrikespolitik. Menar han allvar med att pressa tillbaka Israel till gränser som inte går att försvara? Utöver detta stöttar han utropandet av en stat som avser att fortsätta konflikten mot Israel med terrorister i regeringen.

Skrämmmande.

DN skriver om talet."

Om Obama var skrämmande naiv för att föreslå det, hur naiv måste du då inte anse att de ledande i Israel måste vara för att riskera att erkänna dessa 'oförsvarbara' gränser?