24 juli 2011

Terrordådet i Norge

Nu har det gått en tid sedan terrordåden i Norge. Själv har jag hängt en hel del på Twitter, följde uppdateringarna frå Utøya i realtid. Det var skrämmande vilket hela denna historien är. Jag vill uttrycka min djupaste medkänsla med alla norrmän.

Jag vill också passa på att uttrycka min stora respekt för norska politiker och media som jag tycker har skött händelserna på ett imponerande sätt.

Nu börjar det komma fram en del om mördarens tankar, Henrik Alexandersson har en bra sammanfattning av mördarens manifest. Johan Wennström länkade på twitter till en artikel på Foreign Policy som också är intressant.

Gudmundson manar nu till självrannsakan:
I skuggan av terrordåden i Norge är det uppenbart att självkritik är nödvändig. Det må vara självklart att gärningsmannens perverterade form av nationalism är helt obesläktad med den konservativa liberalism som firas varje 17:e maj, vilket beskrivits väl av såväl Johan Wennström på Newsmill och Johan Lundberg på Axess, men detta faktum motsäger inte att vi alla måste gräva där vi står för att hitta rötterna till våldet.

 

4 kommentarer:

Virtus sa...

Jag tycker att det är talande för hur många inom vänstern som tycks vara så skadeglada över att det var en etnisk norsk man som begått dådet. Antagligen trodde även dom, under det första dådet, att det nog var ett islamistiskt motiverat dåd, och nu har man pustat ut. Värst av allt tycker jag är att det bubblar upp en hel kader av näsvisa "experter" och "tyckare" på Newsmill som vältrar sig i den politiserade dynga som tragedin gett upphov till. Politik i dess lägsta form.

Morot sa...

http://expo.se/2011/sverigedemokraterna-och-nazismen_3614.html

Ingenjören sa...

Det där var väldigt bra av Gudmundson. Man kan se att Gärningsmannens främsta inspiratörer, t ex, Gates of Vienna, Bruce Bawer och Pamela Geller, inte är inne på den linjen. Traditionellt sett har högern, som Gudmundson påpekar, varit bättre på att hålla rågången det är bara att hoppas att den traditionen håller i sig, och vem vet, kanske får några i vänstern en 'aha!'-upplevelse när de läser kommentarerna på Islamofobernas bloggar som sägar att AUF ungdomarna, som lierade med AFA, förtjänade att dö. Kanske inser de då precis hur illa det är att rättfärdiga mord på Israeler och amerikaner med eventuella oförrätter deras stater ska ha gjort sig skyldiga till.

@Virtus: Och ni som gör politik av tragedin genom att beskylla andra för att göra politik av tragedin, ni är de värsta dyngvältrare av alla. Du anklagar dem för att vara skadeglada över det som hände, vet hut människa!

ג 'ון sa...

Den hemska verklighet av terror som Norge nu drabbats av tvingades den israeliska befolkningen leva med under ett stort antal år tills IDF rensade upp i Jenin och Israel byggde skyddsbarriären.
Det ger onekligen lite perspektiv på Breiviks dåd.