23 juni 2011

Flottan seglar mot sagoland

Nu är Ship to Gaza-jippot igång igen. GP skriver om Bo Harringer som ska filma Henry Ascher på båten, och DNs Stefan Jonsson skriver om att han ska resa med på flottan. Det är säkert fler som vill skriva om de här aktivisterna som ska åka ned.

Jackie Jakubowski har skrivit bra i DN om flottan:
Hade Mattias Gardell och hans kamrater redan på förra årets seglats verkligen varit intresserade av att hjälpa palestinierna hade de låtit ett par av sina båtar – åtminstone som en symbolisk markering – sätta kurs mot Egypten och där försöka lämna sin biståndslast för vidaretransport till den palestinska gränsövergången Rafah.

De hade också kunnat kräva att den egyptiska blockaden mot Gaza avslutas, inte bara den israeliska; liksom att Hamas raketbeskjutning mot Israel upphör, och därmed också anledningen till den israeliska avspärrningen. (Det är för mycket begärt att israelerna skall öppna sin gräns för palestinska arbetare och för leverans av varor till och från Gaza – och samtidigt nästan dagligen se sina städer och byar beskjutas därifrån.)

Ship to Gaza vill, med Gardells ord i Aftonbladet (31 maj), ”ända den humanitära krisen i området”.

Men någon sådan kris råder inte i Gaza i dag. Är det en humanitär katastrof man vill avhjälpa borde ”Solidaritetsflottiljen” – med sitt frihetsbudskap, sitt ”passiva motstånd” och sin ”icke-våldsträning” – i stället sätta kurs mot Tripoli och Latakia (med risk att aktivisterna blir omhändertagna av libyska eller syriska militärer), där råder det brist på mat och mediciner.

I Syrien massakreras dagligen männi skor som protesterar mot Assadregimens förtryck. Amnesty rapporterar om drygt 1 400 döda, om våldtäkter och om tortyr av barn. Vid gränsen mellan Syrien och Turkiet inrättas flyktingläger för de tiotusentals som lyckats fly blodbadet. I Libyen beskjuter Khaddafitrogna förband civila bostadsområden med stridsvagn; hundratals människor har dödats, tiotusentals är på flykt.

Och i Uppsala sitter Gardell och skriver sina pekorala deklarationer: ”Vi kommer utan andra vapen än medmänsklighet och solidaritet.”

Men till Syrien, Libyen eller Jemen kommer Gardell och hans vänner inte. När mediejippot på öppet hav är avslutat kommer de att lämna palestinierna åt sitt öde – liksom de gör med syrierna och libyerna – och återvänder till sina trygga hem med berättelser om sina bragder i Medelhavet. Så har kolonialister, orientalister och självupptagna tredjevärldsromantiker alltid gjort.

Även Johan Lundberg har skrivit bra:
Det är hur som helst intressant att konstatera att medan en så pass antisemitisk och Israel-fientlig organisation som de turkiska islamisterna i IHH har valt att satsa sina resurer på Syrien; och att alltmedan det ena folket efter det andra i Nordafrika revolterar mot diktaturer och förtryck, så är den svenska vänstern helt upptagen med Israel-Palestina-frågan samt med medie- och propagandajippon som mer än att hjälpa Gazas folk syftar till att öka protesterna mot och kritiken av Israel.

Staten Israels kopplingar till liberalism, kapitalism och västerländsk demokrati är ett rött skynke för den europeiska vänstern, vars existensberättigande under de senaste decennierna mer har baserats på hat mot liberala samhällen snarare än på partitagande för något reellt alternativ till liberalism och marknadsekonomi.

För er som vill se bilder av hemskheterna i Gaza, se nedan:

[caption id="attachment_7160" align="alignnone" width="400" caption="Badplats i Khan Yunis, Gaza, från Elder of Ziyon. Se även Israellycool"]Badplats i Gaza[/caption]

Men det är inte bara plask och lek i Gaza, det finns lyxhotell också:

[caption id="attachment_7161" align="alignnone" width="400" caption="Gaza Mövenpick Hotel, från IsraellyCool"]Gaza Mövenpick Hotel[/caption]

Och shopping:

[caption id="attachment_7162" align="alignnone" width="420" caption="Man kan också handla i Gazas nya luxuösa shoppingcentra, se Israellycool"]Gaza Mall[/caption]

Se också skrämmande scener från Asda City, eller bilder som visar hur tättbefolkat det är  i Gaza.

Nu i år bör flottan få det svårare än förra året när martyrerna från IHH hoppat av. Gardell, Feiler och Ascher får såga av järnrör och dunka på de israeliska soldaterna så kan det säkert bli bra rubriker även i år. Det blir det säkert utan också, Israelhat är "da bomb" bland svenska journalister.

I den mediala sagovärlden kan aktivisterna bli hjältar. Strunta i det här med verkligheten, det blir så mycket enklare då!

8 kommentarer:

Magnus A sa...

SvD:s sätt att radera alla möjliga kommentarer stör mig. följande är kanske en av mina mer "radikala" kommentarer, men...

Jag svarade på detta påstående (om några debattörer)...

"...som skriker för kvinnas rättigheter stödjer förtrycket och ockupationen i Palestina, där drabbas mest kvinnor!"

...följande (som alltså raderades) :

"De enda araber som är fria medborgare med yttrandefrihet och rösträtt är de som bor i Israel. I andra arabländer har just palestinier förtryckts. "Palestina" i form av Gaza är inte så förtryckt och faktiskt är de relativt rika där. Tror inte att många länder har sådant bistånd per capita. Att "Palestina" numera är kodord för att demonisera Israel och att från Gaza skjuta raketer in i detta land har de flesta begripit -- trots att vänstern av någon anledning gjort de som strävar efter att störta Israel till bundsförvanter."

Vad har SvD för kriterier på vad som inte får sägas? Det är ju inte okänt att såväl PLO som Hamas haft/har text om att utplåning av israeliska staten är deras mål.

EL sa...

Det blir en fin kryssning på det blåa Medelhavet vid den här tiden på året.
Ascher och Feiler hinner kanske tom att få en liten solbränna. Då ser de bättre ut vid hemkomsten och kan fortsätta att sola sig i kamrernas blixtar medan de berättar sina sagor som de gjorde förra året.

Ship to Gaza 3 | Mina tankar sa...

[...] Även om ”Ship to Gaza” endast riktar in sig på Israel, så gränsar faktiskt Gaza även mot Egypten. Egypten [...]

Midsommardagens osäkerheter | Gunnar Hökmark sa...

[...] Pophöger, Cecilia Malmström, Mark Klamberg, Prärietankar, Kalles blogg, Människovärlden, Carl Bildt. [...]

benke sa...

Förhoppningsvis så har Israels Special Forces trupper lärt sig och går inte ombord på en av dessa båtar utan att ha vapnen redo. Skarpt. Och dessutom från början ha klartecken att skjuta skarpt omedelbart.

Vänstern söker konfrontation alltid. Men särskilt i detta fall. Låt dem fjanta sig och hetsa med sina slagträn och kumbaja. Denna gång så lär det bli Israel som tar hem segern. Denna gång så är de bättre förberedda.

EL sa...

3. Benke

"Denna gång så är de bättre förberedda."

Det får vi verkligen hoppas för nu går det rykten om kemiska vapen.

Bosse J sa...

Magnus A #1, "De enda araber som är fria medborgare med yttrandefrihet och rösträtt är de som bor i Israel." Där gick du över gränsen för det tillåtna. Sanningar som inte går att förena med vänsterns dogma är förbjudna, visste du inte det? SvD har journalister från samma journalisthögskola som odlat Aftonbladets propagandister så det var bara korkat av dig att tro att du skulle få fram ovanstående. Möjligen hade en mera inlindad variant fungerat (men jag tvivlar):
"Få araber är fria medborgare med yttrandefrihet och rösträtt men alla arabiska medborgare i Israel är det och har det."

Bosse J sa...

Det verkar faktiskt som att Ship To Gaza syftar till att hetsa fram ett krig mot Israel genom att provocera Israelerna till att angripa obeväpnade (nåja) pacifister (om de får säga det själva).

Blockadbrytning är en krigshandling oavsett om man anser att det råder krig eller inte. Man kan anse att blockaden är orättfärdig eller att Israel för krig mot en svagare part, blockadbrytning är en krigshandling och den som försöker sig på sånt riskerar att bli dödad av militärer som upprätthåller blockaden. Drt vet Ship To Gaza arrangörerna mycket väl och ändå framhärdar de.

Ungefär lika begåvat som att gå utan reflexer mitt i natten på motorvägen för att protestera mot bilismen.