28 juni 2011

Aftonbladet: Erkänn palestinsk diktatur

Aftonbladets ledarsida skrev igår om den palestinska strävan efter en stat: Erkänn det fria palestina
Konflikten mellan israeler och palestinier har gått i baklås. Störst ansvar för detta ligger hos den israeliska höger­regeringen. Den kombinerar oförsonlig retorik mot omvärlden med aggressiv bosättningspolitik och grovt övervåld mot palestinierna.

Det är så intressant att se hur debattörer beskriver israel-palestinakonflikten. Fakta finns där, ändå lever mytbilderna kvar. Även om det stämde, att Israel förde en "aggresiv bosättningspolitik" med "grovt övervåld" skulle det ändå vara palestinierna som var hindret för fred.

De vägrar att erkänna Israel som en judisk stat och kräver en inflyttning på flera miljoner araber i Israel. Detta skulle göra att Israel upphörde att existera som judisk stat, och de facto blev en del av palestina.

Men de flesta debattörer klarar inte av att granska den palestinska sidan. Man nagelfar Israel med mikroskopisk noggrannhet, och med samma noggrannhet undviker man att granska palestinierna.

Fakta talar sitt tydliga språk: Israel är en demokrati. Palestina har ingen demokrati. Israel har fullständiga rättigheter för kvinnor, palestina har det inte. Israel har lika rättigheter för homosexuella, palestina har det inte.

Israel har vid flera tillfällen lagt fram långtgående fredsförslag som palestinierna har förkastat utan motförslag (se Alan Dershowitz' The Case for Israel).

Att Aftonbladets ledarsida i en konflikt mellan demokrati och diktatur landar på diktaturens sida borde inte överraska. Detta konststycke har vänstern lyckats med många gånger om. Men det är mer fascinerande/skrämmande att de flesta andra mainstreamdebattörer landar i samma ståndpunkt.

19 kommentarer:

Micke sa...

Jag vet inte vad du snackar om nu och var du fått det från men palestinerina är ett av dom sett till helheten fåtal muslimska folk som som har valt sin regering i fria och internationellt godkända val och oavsett VAD denne regering representerar så hindrar Israel densamma att ta det FULLA ansvar som åligger alla demokratiskt valda representationer OAVSETT deras politik.

Laertes sa...

Menar du att det inte pågår en aggresiv bosättningspoliotik? Är det en myt precis som Srebrenica?

Erik Svansbo sa...

Micke: Palestinierna har haft demokratiska val, men de har inte valt demokratiska regeringar. Jag vet inte vad du pratar om för ansvar som Israel hindrar Hamas från att ta. Hamas har den fulla friheten att skapa en demokratisk stat, men det vill de inte.

Laertes: Visst pågår det en bosättningspolitik. Om den är aggressiv eller inte vet jag faktiskt inte. Det jag vet är att en del av "bosättningarna" är högst legitima.
Jag tror inte att Srebrenica är en myt.

lasse sa...

Min gamla lärarinna i tyska på högstadiet förklarade ofta konflikten i Palestina för oss.
Förklaringen handlade om att alldeles för många judar efter kriget tillåtits bosätta sig i landet Palestina och att när de 1948 blivit tillräckligt starka fördrivit ursprungsbefolkningen.
Omkringliggande arabländer hade försökt komma till undsättning men misslyckats och de palestinska flyktingarna hade hamnat i flyktingläger med en enda önskan, att kunna återvända till det land som ockuperats av judarna.
Vi fjortonåringar accepterade utan tvekan hennes historieskrivning. Inte förrän några år senare upptäckte vi att historien var mer komplicerad än så samt att hon också hade haft en hög position i Vänskapsförbundet Sverige - DDR.
Lustigt nog är det ganska många som ännu i dag tror på min gamla lärarinna i tyska.

lasse sa...

Angående Hamas och demokratiska val, det ryktas om att man skjutit upp nästa demokratiska val på obestämd tid, allt enligt principen, en man, en röst, en gång.

Ligger det någon sanning i ryktet?

Micke sa...

Micke: Palestinierna har haft demokratiska val, men de har inte valt demokratiska regeringar
----------------------------
Är Syriens regering demokratisk?

ג 'ון sa...

Ja Israel hindrar Hamas från att ta sitt fulla ansvar som demokratiskt vald regering i Gaza. (lite statskupp mot rivalen Fath med nerkastning av opponenter från tak räknas liksom inte).
Men Hamas försöker verkligen ta sitt ansvar. Man smugglar in vapen, islamiserar Gaza, skjuter raketer mot Israel och försöker infiltera terrorister in i Israel.
Så det är trist att Israel hindrar Hamas från att verkligen ta sitt FULLA ansvar för aktiviterna från Gaza in i Israel.

michael w sa...

Svansbo, du pratar om "fakta" och spottar sedan ur dig en massa asikter som pa intet vis ar objektiva fakta.

Bosattningarna ar inget problem, men palestinernas "right to return" ar det, tydligen. Du borde veta mycket val att "right to return" har tragglats lange och val i forhandlingarna och att det finns mojliga kompromisser. Som att Israel erkanner "right to return" i princip men att endast ett fatal palestinier i praktiken flyttar tillbaka och resten kompenseras pa annat vis.
Motprestationen skulle vara att palestinerna erkanner Israel som en judisk stat, nagot som du alltsa kraver ska komma fore forhandlingarna. Vilken eftergift ska Israel ge i gengald??? Man kan ju inte ens gora den minsta eftergift rorande bosattningarna nar USA begar det! Den supermakt vars stod ar en grundforutsattning for Israels fortsatta existens.
Och till skillnad fran "right to return" utgor bosattningarna "facts on the ground".

PA och Fatah har redan erkant Israels ratt att existera, medan Likud och flera andra av partierna i den nuvarande koalitionen vagrar att erkanna palestinernas ratt till en egen stat. Ser du nagot problem over huvud taget med detta faktum???

Jag stallde en fraga till dig for nagra dagar sedan: du havdar att palestinerna inte ar seriosa om fred, anser du da att folk som din trogna kommentator BR och hans meningsfrander i Israel ar seriosa om fred? Du far mycket garna besvara den fragan.

Till sist, du staller en del berattigade fragor om Aftonbladets syn pa demokrati och diktatur. Men, ska fragor om territoriell suveranitet och staters internationella erkannande bara reduceras till fragan om demokrati/diktatur? Finns det nagon skillnad mellan en regims legitimitet och en stats legitimitet?

Vi har redan konstaterat att du vet forsvinnande lite om varlden utanfor Israel, men har du beaktat ens en gnutta vad konsekvenserna i andra delar av varlden skulle vara av din syn pa suveranitet?

EL sa...

6. Micke

Det finns 22 arabländer varav inget är demokratiskt. Det borde du veta vid det här laget. Algeriet hade ett försök till demokrati med demokratiskt val. Det ledde till inbördeskrig med över 100,000 avskurna halsar, barn och vuxna, hela familjer.
Palestinierna hade ett demokratiskt val, so what?! Resultatet: en diktatur med Hamas, en gren av det muslimska brödraskapet, tog makten.

EL sa...

8. michael w

"PA och Fatah har redan erkant Israels ratt att existera,"
Nej, det har de inte! Varken Hamas eller Abbas vill se en judisk stat i grannskapet. Deras slutmål är att se den judiska staten försvinna helt. Den som tror annorlunda lurar bara sig själv.

Bosse J sa...

"Right to return" som gäller ättlingar i tredje, fjärde led? Tja, tycker man det är rätt finns det fler gamla konflikter att dra upp. Till exempel rätt för ättlingar till Karelenfinnar eller ostpreussare att få tervända hem och återfå gammal släktegendom.
Men först borde Finland och Tyskland ta ifrån dem alla medborgerliga rättigheter, rätt att arbeta och försörja sig, flytta dem till reservat och kräva att FN ska betala för dem.

lubbe ferrysson sa...

Lasse: Angående Hamas och demokratiska val, det ryktas om att man skjutit upp nästa demokratiska val på obestämd tid, allt enligt principen, en man, en röst, en gång.

Exakt, nästa val blir inte. Man få rösta fritt, tills man röstar ”rätt”. Det gäller inte bara i islamistiska diktaturer, det gäller också kommunister och nazister.

michael w: PA och Fatah har redan erkant Israels ratt att existera,

Det är icke sant. Du förväxlar luddiga uttalande med bindande avtal. För sig ingenting nytt hos dem som vill se islamisering av hela Mellanöstern.

Och ”Right to return”, om det skulle gälla alla människor, blir det intressant när mänskligheten samlas i Riff Walley, där enligt de flesta vetenskapsmän låg mänsklighetens vagga. Fast jag misstänker att rätten att ärva flyktingstatus gäller bara ättlingar till palestinska araber. Har aldrig hört att samma rätt gäller judar, tyskar, polacker, finnar, skoltsamer eller någon annan.

z999 sa...

Visst borde palestinierna få ett eget land men jag skulle inte önska ens min värsta fiende att tvingas bo i ett sånt land.
http://www.youtube.com/watch?v=4wiBwQ9fiho

http://www.youtube.com/watch?v=X8fRMqWOBuM&feature=fvwrel

http://www.youtube.com/watch?v=kTK5PRtHjlk&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=tzlFPm7bymY&feature=related

Micke sa...

Algeriet hade ett försök till demokrati med demokratiskt val. Det ledde till inbördeskrig med över 100,000 avskurna halsar, barn och vuxna, hela familjer
-----------------------------------------
Algeriet hade fria internationellt godkända val i vilket ett muslimskt parti fick absolut majoritet men eftersom militären med stöd av Frankrike och Storbritaninen och Usa med våld skapade en militärdikatur så har landet inte längre någon demokrati.

ג 'ון sa...

Fast Socialdemokraterna har ännu inte skurit av 100 000 halsar efter att de förlorade valet 2010. Kanske skillnad,du förstå va, Micke?

Bosse J sa...

Micke #14, hur vet du att just Frankrike, England och USA stöttade kuppen mot valet i Algeriet?

Bosse J sa...

PS: 100.000 avskurna halsar borde väl stämma till viss eftertanke om hur demokratiska vinnarna egentligen var ...

Micke sa...

PS: 100.000 avskurna halsar borde väl stämma till viss eftertanke om hur demokratiska vinnarna egentligen var …

---------------------------------

I synerhet som den omfattande terrorn skedde FÖRE valet och utfördes av ALLA sidor (ja dom var fler än två)och i SYNNERHET även av den militär som sedan med våld hindrade vinnarna i det internationellt erkända valet att få ta ansvar för det mandat dom fått av väljarna.

EL sa...

14. Micke

"så har landet inte längre någon demokrati."

Nar var Algeriet en demokrati?