28 maj 2011

Var är Ship to Syria?

Flera bloggare, t ex Segerfeldt och Viktor Barth-Kron har frågat sig var Ship to Syria finns. Nu blir frågan mer och mer aktuell, idag rapporterar DN om stora demonstrationer i Syrien efter att en 13-åring torterats till döds.
Hundratals syrier i staden Daraa gick på lördagen ut för att demonstrera sedan kroppen efter en svårt misshandlad 13-åring återlämnats till pojkens familj. Pojken misstänks ha torterats av säkerhetsstyrkor i Daraa-regionen.

Så här skrev Barth-Kron:
Det har nu publicerats hundratals upprop där ledande svenska kulturpersonligheter och vänsterpolitiker i allians kräver frihet och rättvisa för den förtryckta syriska demokratirörelsen och menar att Bashar al-Assadsövergrepp är en av de stora skamfläckarna i vår tid.

I skrivande stund sitter också en del av dem på en uppmärksammad båtexpedition mot Syrien, kallad ”Ship to Syria”, utrustade med allt från sköldar till tryckpressar och annat som krävs för att bygga en fungerande demokrati. Projektet har backats upp på bred front med stödkonserter i allt från kyrkor till hipsterkällare på Söder.

Haha, nä, skoja bara.

Segerfeldt och Bart-Krohn har inte uppmärksammat förtrycket av palestinierna i arabvärlden. Tar man med den faktorn blir enögdheten helt absurd.

UPPDATERING: DN rapporterar, kulspruteeld mot syriska protester.

25 kommentarer:

A-K Roth sa...

Nej, Erik, vad gäller behandling palestinier, så är det bara när Israel kan klandras som somliga öppnar sina vinklade munnar.

Det sagt, har många länge efterlyst ett Ship to Turkey, som förtrycker kurder. I stället har landet använts som avseglingsplats för vad som i effekt är politiskt ställningstagande för Hamas.

Kurt sa...

A-K..Det är väl bara att du och övriga som anser ett "Ship to Turkey" angeläget drar igång det projektet? Förstår inte problemet..

Laertes sa...

Nu är det ju naturligtvis så att Syrien är en mycket värre förtryckare och mördare än Israel. Jag tror att knappt någon har en annan åsikt. Skillnaden är den att när Israel mördar, snor lite land här och vräker lite palestinier där, skjuter några barn i magen osv, då finns det alltid en massa människor som försvarar Israels agerande. Det klassiskt felaktiga mantrat mellanösterns enda demokrati osv. Och då blir det debatt.

När Syrien skjuter demonstranter eller när Turkiet skjuter kurder är alla överens. Det blir inga diskussioner när alla är överens. Man kan nog tycka och till viss del ha rätt i att delar av vänstern hycklar lite. Men högern har till stora delar fått för sig att det avgörande för om man får skjuta demostranter är huruvida det hålls fria val eller inte, vilket är ett minst lika stort hyckleri.

Och sedan finns en liten liten liten minoritet som i princip består av mig som ser det dubbla hyckleriet eftersom jag inte "hejar" på varken vänstern eller högern.

Individen sa...

@Laertes

"Nu är det ju naturligtvis så att Syrien är en mycket värre förtryckare och mördare än Israel."

Precis.

Resten av ditt inlägg handlar sedan om att man ändå inte främst ska hjälpa syrierna....

A-K Roth sa...

Laertes, du upplever alltså också att svenska aktivister - ofta vänster - struntar i de grupper som har det allra svårast. De fegar helt enkelt ur.

Håller med om att det finns hycklare på båda ytterlighetssidorna, bland extremister. Bäst hålla sig i mitten, för på yttersidorna finns "gutters", rännstenarna.

Sedan får du väl länka till de exempel du kommer med, "...när[sic] Israel mördar, snor lite land här och vräker lite palestinier där, skjuter några barn i magen osv..." ,

så man kan bedöma vad du talar om. Är du säker på att du inte är vänsterextremist? :) Tills man vet vad du syftar på kan jag inte ta ställning till vad folk har reagerat på.

Vilka inom högern har synen att man får skjuta hur som helst när det varit fria val? Nån minoritet tror jag. Hamas, som verkligen skjuter hur som helst, vann i fritt val. Jag har sett vilka som ursäktar deras brott mot mänskligheten.

EL sa...

2. Laertes

"Det klassiskt felaktiga mantrat mellanösterns enda demokrati osv."

Vilka andra hade du i tankarna? För inte räknar du Israel bland diktaturerna?

"När Syrien skjuter demonstranter eller när Turkiet skjuter kurder är alla överens." Vilka alla? Kurderna också?:-)
Vilka du "hejar" på syns klart.

Kurt sa...

Nja, Laertes har förstås rätt i att det ofta dyker upp folk som försvarar det israeliska agerandet, t ex när man bordade ship to gaza och sköt ihjäl aktivister på internationellt vatten. Och den gamla slagdängan "Mellanösterns enda demokrati" är ju mer än söndernött av dom som försöker bortförklara Israeliska brott mot internationell rätt. Däremot är det så gott som ingen som försvarar när andra stater begår övergrepp. Av någon anledning benämner dessa Israelkramare sig ofta "liberaler", vilket är minst sagt märkligt. Att vara riktig liberal är knappast synonýmt med att försvara en fundamentalisk stats övergrepp där det sitter religiösa extremister i regeringen. Det har t ex ovan nämnda Segergeldt insett. Det är egentligen ingen höger-vänster fråga, utan en fråga om sunt förnuft och logik.

Kurt sa...

A-K Roth. Som du kanske minns var det inte så länge sedan som man i aftonbaldet kultur beskrev hur israeliska soldater avrättade palestinska tonåringar för att sedan återlämna kropparna uppskurna. Ett exemple på israelsika övergrepp. Som bekant gick genast ISraelkramarna igång och attackerade budbäraren aftonbaldet. Vill minnas att du själv öste galla över aftonbladets artikel.

lubbe ferrysson sa...

Laertes: Och sedan finns en liten liten liten minoritet som i princip består av mig …

…som inte kan skilja på tystnad, diskussioner och protester.

Erik Svansbo sa...

Kurt, jag börjar ledsna på ditt babbel nu. Personer som du är anledningen till att jag inte kan ha öppna kommentarer. Du är inte intresserad av debatt, du är intresserad av att sprida din "antisoinistiska" smörja. Jag vet faktiskt inte ens om du skulle bry dig om att kalla dig antisionist, eller om antisemit är OK för dig. Jag skiter i vilket faktiskt.

Vi får se hur mycket kommentarer du får igenom. Jag gissar att de fortsätter rulla in, det är något tvångsmässigt över ditt sätt att skriva.

A-K Roth sa...

Så... när arrangeras ett Ship to Syria, Ship to Turkey? Har någon sett Nima Dervishs (eller andras) inlägg om pojken Hamza som torterades till döds i Syrien? Och här bladdras det bort.

Kurt sa...

Svansbo. För det första så svarar jag ju på andras inlägg, relaterat till dom ämnen du lagt upp, vad hade du väntat dig? Lite märkligt att du föredrar enbart ryggkliare som Lubbe och BR, vilka dessutom regelbundet skriver om palarabiskt patrask, muslimska trashsamhällen, islamonazister o s v. Är det obejktivitet i dina ögon förstår jag att du reagerar på mitt "babbel"..

Individen sa...

@Kurt

Du beskriver Israel som en "fundamentalisk" stat, eftersom det sitter religiösa "extremister" i parlamantet.

Försöker förstå hur du tänker.
Är Israel en demokrati eller inte enligt dig?

Som bekant kan man rösta in såväl extremt religiösa människor som extrem anti-religiösa människor i ett demokratiskt parlament. Extrema veganer, extrema
abortmotståndare. Man får t.o.m rösta in extremt intetsägande representanter!

Är problemet att Israelerna enligt dig väljer "fel" representanter för sig själva i sitt eget land? D.v.s du vet bättre än dom vem dom borde välja?

Kurt sa...

Individen. Nej, Israel är inte en demokrati eftersom man graderar rösträtt och medborgarskap på etnicitet/religiös tillhörighet (judiska bosättare på ockuperad mark får medborgerliga rättigheter men inte ursprungsbefolkningen). Det är inte demokrati. Visst får man rösta på vilka partier man vill men det förutsätter allmän och lika rösträtt. Dessutom är ju äktenskap mellan judar och ickejudar förbjudet. Det finns gränser för vad den lagstiftande församlingen kan reglera i ett demokratiskt samhälle för att det ska kallas demokratiskt.

A-K Roth sa...

Individen: Israels folk röstar in somliga, inte en majoritet, Kurt inte gillar. Därför är hela landet "fundamentalistiskt". Är hela Sverige rasistiskt för att det nu finns ett invandringsfientligt parti i riksdagen? Är hela Sverige mentalt kompromissat eftersom det finns enfaldiga personer i riksdagen? On second thought...:)

Är Sverige judefientligt och fascistiskt eftersom dess utrikesminister åker ner och välkomnar svenskar som deltagit tillsammans med jihadister, antisemiter och fascister i ett äventyr som politiskt gynnar Hamas?

EL sa...

14. Kurt

"Israel är inte en demokrati eftersom man graderar rösträtt och medborgarskap på etnicitet/religiös tillhörighet."
Jaha, du menar att man måste vara jude, kristen eller muslim för att få medborgarskap och därmed rösträtt?
Alla israeliska medborgare kan väl rösta var de än bor.
Araber är inte mera någon
"ursprungsbefolking" än andra. Många har invandrat det senaste århundradet. Både judar och araber har bott i landet i århundranden och judar bodde där tom innan araberna kom dit.

"Dessutom är ju äktenskap mellan judar och icke judar förbjudet"

Då menar du alltså att alla judar som lever med icke judar i Israel lever i synd?:-)

Individen sa...

@Kurt

Enligt The Economists demokrati-index ligger Israel på 37:e plats bland världens länder.
Israel hamnar högt upp i den andra gruppen i ordningen "Demokratier med anmärkningar".
Tillsammans med en rad Europeiska länder, t.ex Frankrike och Italien.

Den första gruppen "Funktionella demokratier" består av endast 26 länder.

De allra flesta länderna finns i grupperna "Hybridregimer", alltså inte fullvärdiga demokratier, och "Auktoritära regimer".
Här finns också samtliga Israels grannländer, inklusive Palestina.

Någonting säger mig att du Kurt, kommer vifta bort allt detta ändå.
Men du kan i alla fall roa dig med att själv gå in och kika lite på listan:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

Sen kan du titta på "Freedom House" som ägnat sig åt kartläggning av friheten i världen i 70 år. Där är Israel den enda demokratin i Mellanöstern.
http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=363&year=2011

Hur som helst verkar din demokratisyn skilja sig högst avsevärt från experternas.....

Individen sa...

@A-K Roth

Javisst, Sverige är en rasistiskt, mentalt korrumperad och islam-sympatiserande regim.
Dessutom går kungen på porrklubbar. Det säger en hel del om Sverige och svenskarna....

Men Kurt kanske inte håller med?

A-K Roth sa...

Kurt, om folk som bor på Västbanken är israeliska medborgare har de väl röstrött i Israel, precis som jag som utlandssvenk har rösträtt i Sverige. Om du har belägg för att man sorterar folk enligt etnicitet eller religion, kom med det. Annars ser det ut som påhitt.

A-K Roth sa...

Kurt: "Dessutom är ju äktenskap mellan judar och ickejudar förbjudet."

Det var det värsta! Varifrån kom denna lögn då?

Jag föreslår att du läser på från alla håll innan du kommer med underliga påståenden.

Laertes sa...

A-K Det är bara att fixa ett Ship to Syria eller vart som helst. Det vore kanske nyttigt för dig att försöka visa solidaritet med förtryckta folk. Precis som vissa andra människor gör när de vill påvisa Israels övergrepp mot Palestinierna. Kort sagt har dina ord inte så mycket bäring; vissa gör, andra kritiserar.

Erik Svansbo sa...

A-k: Nu har jag stängt ned Kurt. Vill inte upplåta mer plats till honom.

A-K Roth sa...

Laertes, kul knep att försöka vända blicken bort bort de hycklande "fredsälskarna" i gruppen Ship to Gaza. Nej, tack!

Vissa gör, skriver du. Ja, nog gör de det. problemet är inte ATT de gör. Problemet Är VAD de gör. De sidar med islamister, jihadister, fascister, antisemiter, ljuger (som nu Gardell I Aftonbladet) och glömmer bekvämt bort palestiniers välfärd i fanatisk politisk frenesi.

Sveriges tappra riddare åker och gör gott i Österland! Dagens korsriddare!

Ja de "gör" mycket men inte någonting alls för Hamas offer på båda sidor. Sponsrare av detta äventyr har visat stor vänskap till Hamas. Gardells Garde följer med strömmen.

Micke sa...

Varför inte Ship to Syria? Inte så svårt att svara på. Gardell & Co. vet att de har en chans att överleva STG men ett STS skulle inte ge dom samma chans. Deras engagemang/revolution sträcker dig bara så långt som ett nagelstrång.

Stuxnet och det redaktionen inte nämner | Mina tankar sa...

[...] nukleär anläggning i den syriska öknen 2007. Redaktionen nämner INTE att Syrien hela tiden angett att anläggningen som bombades inte hade någon nukleär verksamhet. IAEA [...]