22 maj 2011

Palestinska flyktingar och vanliga flyktingar

Konflikten mellan Israel och Palestina har yttrat sig på olika sätt. Först försökte arabvärlden förgöra Israel militärt, vilket inte fungerade. Då valde man istället att utmåla Israel som en ondskefull mordisk förtryckarstat och palestinierna som deras offer. Detta har fungerat, och Israel har idag fått en försämrad ställning i världen.

En viktig fråga i detta ämne är kampen om orden. Och en viktig punkt där arabvärlden helt har lyckats blåsa alla är de palestinska flyktingarna, varav de flesta flyktingar inte är några flyktingar i normal bemärkelse.

De palestinska flyktingarna har en egen definition, som bland annat innebär att deras flyktingstatus går i arv. Se wikipedia om palestinska flyktingar och vanliga flyktingar.

En del av de som flydde från Israel är legitima flyktingar som fördrevs, men många av dem som flydde lämnade frivilligt eller på uppmaning av sina ledare. Samtidigt fördrevs mängder med judar från arabvärlden, och de har nu fått sitt hem i Israel. Som grädde på moset var själva orsaken till kriget att arabländerna ville förstöra Israel och utrota judarna där.

De judiska flyktingarna från arabvärlden fick nya hem i Israel. De palestinska flyktingarna blev satta i läger och förvägrades mänskliga rättigheter. Där har de blivit sen dess.

Läs the Independants artikel om palestiniernas situation: No way home: The tragedy of the palestinian diaspora. Palestinierna har utnyttjats på ett vidrigt sätt av arabvärlden. De har blivit utsatta för verklig apartheid, och blir det än idag.

Många av dem som lever i lägren i dag är ättlingar till de som ursprungligen flydde Israel. Många av dessa blev i sin tur inte ens fördrivna av Israel. Att kalla alla dessa miljoner människor för flyktingar är fel. Det ger en förvriden bild av situationen i mellanöstern.

Begreppet palestinska flyktingar är en skamlig politisering av flyktingbegreppet. Det är ett vapen för arabvärlden att använda mot Israel, för att genom massiv inflyttning av araber upphäva Israels judiska majoritet.

Att acceptera begreppet palestinska flyktingar är att svika verkliga flyktingar. Det är att acceptera den vidriga behandling som arabvärlden har gett sina palestinska bröder och systrar. Det är att acceptera den hjärntvätt de har utsatts för och som lärt dem att hata så djupt att fred idag är långt borta.

"Palestinska flyktingar" är i dag huvudsakligen allt ättlingar till de arabiska invånare i Israel som när landet utropades av olika skäl lämnade landet. De ska inte kallas flyktingar.

 

12 kommentarer:

Kurt sa...

Den rimliga frågan blir då, varför ska judiska bosättare få återvända till Västbanken för att deras förfäder bodde där när inte palestinierna för återvända dit deras förfäder bodde?

Erik Svansbo sa...

Kurt, det tycker jag inte är den fråga jag ställer mig när jag läser detta blogginlägg. Kan faktiskt inte se hur den är relevant alls.

Bosse J sa...

Man kan undra hur många krig israelerna måste vinna innan deras erövringar accepteras. Världen har ju accepterat en förfärlig massa andra gränser efter erövringskrig, Karelen till exempel.
Men det pågående (halvkalla) kriget ser de ut att förlora.

Kurt sa...

Svansbo...Det är ju just det som bosättarna hävdar när dom förklarar varför dom ska bo på Västbanken, d v s som dom ser det går flyktingskapet i arv.

lasse sa...

Kanske lite off topic men jag kan inte låta bli att undra varför den svenska vänstern och den extrema högern är så fientliga mot Israel.
Jo, extremhögern har väl sina vanliga skäl i sitt prat om den stora judiska världskonspirationen men den svenska vänstern?
Å ena sidan en parlamentarisk demokrati omgiven av mer eller mindre fientliga grannar och på andra sidan ett palestinskt ledargarnityr som är så reaktionära, korrupta, homofobiska och inpyrda med religiösa dogmer att normala socialister inte ens skulle vilja peta på dem med en telefonstolpe. Ändå finns det mycket gott om svenska journalister (särskilt vid DN och TT), politiker och inte minst personer inom kultureliten som oreserverat stöder det reaktionära palestinska ledarskapet.
Beror det på USA:s stöd till Israel? USA är ju den store satan och ett rött skynke för den svenska s k intelligentian eller har man fallit pladask för arabisk revolutionsromantik med sjalar, slagord och hela kittet?

ג 'ון sa...

Jag tycker att man skall sluta kalla araberna för Västbanken och i Gaza för "palestinier"
Det finns ingen palestinsk stat och därmed inga palestinier.
Det finns enbart araber med skiftande hemortsursprung och det skedde under Jordaniens ockupation av Västbanken och Egyptens av Gaza ett fritt utbyte av folk mellan de olika områdena och de ockuperande länderna.
Sluta kalla dessa araber för Palestinier.

Kurt sa...

Bosse J. Det beror förstås på att det är en stor skillnad. Området ifråga innehåller platser heliga för 3 stora världsreligioner, det gör inte Karelen.

A-K Roth sa...

Kurt: "...varför ska judiska bosättare få återvända till Västbanken för att deras förfäder bodde där när inte palestinierna för återvända dit deras förfäder bodde?"

Varför ska judar inte kunna bo på Västbanken om de skaffat mark lagligt? Det är inte bara judars förfäder i antiken som bodde på Västbanken, Kurt. Judar bodde där i nutid tills den etniska rensningen 1948. En sak många glömmer är att alla judiska palestinier (på den tiden var alla i brittiska mandatet palestinier) fördrevs från Västbanken och Östra Jerusalem när Jordanien ockuperade de delarna 1948.

Det var enorm förstörelse av judiska minnesplatser, gravplatser och synagogor och förbud för judar att besöka sin allra heligaste plats. Borde inte judar kunna bo i delarna Judéen och Samarien precis som araber kan bo i Israel?

Laertes sa...

Sjävklart A-K. De verkar dock inte vara särskilt intresserade av den saken varför ett sådant argument enbart är tom retorik. Som så ofta när du säger något. Luft.

lubbe ferrysson sa...

Laertes:De verkar dock inte vara särskilt intresserade av den saken…

Uppriktigt sagt Laertes, vem är intresserad att leva i ett trash samhälle där utvecklingen går bakåt. Inte ens araberna, det är bara att titta på invandringsströmmarna.

Kurt sa...

Vet inte riktigt vad Lubbe menar med trashsamhälle men gissar att bl a Iran hör dit: http://www.dn.se/nyheter/varlden/judarna-lever-fredat-i-iran En sak är i alla fall säker, tvingas jag flytta från Sverige och måste välja mellan att bo I Israel och i Dubai så väljer jag inte Israel utan trashsamhället Dubai.

A-K Roth sa...

Laertes, vilka är "de", vad är "den saken" ? Kurt med meningsfränder visavis Den etniska rensningen av judar från VB och Östra Jerusalem? Klart de inte är intresserade av den saken.