14 maj 2011

Nakbareflektioner

Många olika nyhetsredaktioner rapporterar om Nakba-demonstrationer i arabvärlden. Araberna kallar dagen för Israels utropande för "Nakba", katastrofen. Demonstranterna är emot fred och för krig med Israel.

När Israel bildades avgränsades en del av det arabiska folket och kallas sedan dess palestinier. De förvägras medborgarskap och lever i flyktingläger över arabvärlden. De är spjutspetsarna i arabernas kamp för att återställa katastrofen när Israel utropades.

Först prövade arabvärlden den militära taktiken och anföll israel för att förstöra det och utrota judarna i Israel. Men det fungerade inte. Därför har man istället prövat terrorns metod. När palestinsk terror drabbar Israel slår man tillbaka, vilket skapar civila offer. Denna taktik har fungerat perfekt tillsammans med västs oförmåga att granska palestinierna.

Vänstern i väst har gjort gemensam sak med palestiniernas kamp. Men vänstern kämpar inte för att palestiniernas mänskliga rättigheter i de länder där de bor. De står nu sida vid sida med arabvärlden i deras kamp för att förgöra Israel. Vad vänstern vill är oklart. Man säger inte rent ut att man vill förgöra Israel, men man blundar fullständigt för att deras nya vänner vill det.

På samma sätt blundar journalisterna i väst fullständigt för arabvärldens kamp att förstöra Israel. Journalisterna tolkar verkligheten efter journalismens värderingar i väst. I journalisternas värld vill arabvärlden inte förgöra Israel - de kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i en tvåstatslösning.

Elder of Ziyon tar upp hur Reuters journalist döljer de antisemitiska ramsorna som skanderas under demonstrationerna i Kairo.

Den nyblivna palestinska enigheten anses av många som ett tecken på att palestinierna vill ha fred. Oklart varför, eftersom en av organisationerna har i sina stadgar att man aldrig kommer erkänna Israel. Det räcker att Hamas' ledare uttrycker sig på ett sätt som kan tolkas att de vill ha fred, så blir alla i journalister och politiker i väst övertygade om att de vill ha fred.

Elder of Ziyon skrev nyligen på NewsRealBlog om utvecklingen i mellanöstern just nu. Palestinierna får ett allt starkare stöd för sin sak och kämpar nu för att utropa Palestina utan förhandlingar med Israel. Nyheter24 skriver att Sverige troligen kommer stötta en palestinsk stat när den utropas.

Det tror jag med. Sveriges linje i mellanösternfrågor under Reinfeldt och Bildt är öppet anti-israelisk. Man skulle även kunna kalla den för anti-intellektuell och emot mänskliga rättigheter. Bildts linje är inte bara PK, den är så anti-Israel att den gillas av Lars Ohly.

Det finns ingen legitim världsorganisation. FN styrs i mångt och mycket av diktaturer. Diktaturerna använder FN som en plattform för att attackera väst och framför allt Israel. Men i Sverige är FN ansett som det högsta goda.

Bildt vet att svenska folket är djupt invaggat i bilden av FN som gott, och Israel som ont. Men jag måste säga att jag är skrämd över hur extrem vår regering är i sin linje mot Israel. Bildt är uppenbart intelligent - vad står Bildt för? Är han extremt naiv eller är han medveten?

Är han inte medveten om att palestinierna och arabvärlden kräver att miljoner araber ska "återvända" till Israel och genom demografi utplåna den judiska staten? Är han inte medveten om att den svenskfinansierade palestinska myndigheten hjärntvättar sitt folk att hata judar och Israel? Eller bryr han sig inte? Eller håller han med?

Sverige har i och för sig en lång tradition av att gynna skurkar med skattemedel. Och det fortsätter än idag, berättar Fredrik Segerfeldt. Ännu en stor lögn, att vårt enorma svenska bistånd gör gott i världen. I palestina finansierar vi i alla fall hat och krigshets.

Alla svenska lögner och myter om hur fina vi är kokar samman i mellanösternkonflikten. Det är skrämmande hur svårt det är för människor att se igenom kulturella föreställningar.

Jag är också beklämd över tystnaden från opinionsbildare. Kunniga, intelligenta människor håller klaffen och låter myterna leva vidare.

Varför är det ingen annan som bryr sig? Varför får hatet fortsätta? Varför får lögnerna fortsätta?

Det skulle jag gärna vilja ha svar på, men jag gissar att frågorna får stå obesvarade.

22 kommentarer:

M sa...

Bloggtips:
http://elderofziyon.blogspot.com/2011/05/this-is-zionism.html

sven sa...

En orsak till att stöd för Israel är känslig för politiker och mediafolk är att vi ju nu har en stor islamsk befolkning från mellanöstern i Sverige.
De flesta av dom har en extrem fientlig syn på Israel.Bland annat beroende på att dom tittar på arabiska tv-kanaler.
Det är en situation vi har i Sverige som politiker och mediafolk duckar för men som vi måste ta tag i.

EL sa...

A propos "Den nyblivna palestinska enigheten..."
http://www.huffingtonpost.com/bernardhenri-levy/oh-the-fools-on-a-palesti_b_859957.html

benke sa...

Hurra för Erik! Du har till 100% rätt i vad du skriver, och det är inte många jag säger det om.

Carl Bildt är en opportunist som hoppas på en framtid i FN och då kan man inte vara pro-Israel. Det är därför han agerar och uttalar sig som han gör. Det finns ingen annan förklaring. Såvida han inte är antisemit, vilket jag inte tror. Men man vet aldrig...

karlsson sa...

Du skriver klokt och insiktsfullt alltid en njutning att läsa

Erik Svansbo sa...

Stort tack Benke och Karlsson!

Kurt sa...

Finns alltså ingenting som tyder på att Israel inom överskådlig framtid kan leva i harmoni med sina grannländer som t ex Sverige och Norge gör. Frågan är vilka slutsatser man ska dra av det?

ג 'ון sa...

Vi vänner av den judiska demokratiska staten Israel högtidlighåller idag utropandet av Israel.

Man skall ha helt klart för sig att dagens arabiska upplopp på al-nakba-dagen inte alls handlar om krav om att Israel skall dra sig tillbaks till 1967 års vapenstilleståndslinjer utan utgör en protest mot den blotta existensen av den judiska staten.

Vi Israelvänner är tacksamma för att landet är så militärt överlägset allt vad grannländerna och Irans bulvaner där, kan ställa upp.

Kurt sa...

Man protesterar väl emot fördrivningen av ursprungsbefolkningen? Vad demonstranterna kräver är väl rätt att återvända för dom fördrivna...Låt oss leka med tanken att BR fördrivits från hus och hem, skulle han finna det acceptabelt eller protestera?

M sa...

SvD:s så kallade Mellanösternkorrespondent, propagandisten Bitte Hammargren (BH) tar fullständigt ställning för palestiniernas narrativ om "nakba".

http://blog.svd.se/mellanostern/2011/05/15/minns-palestiniernas-katastrof-skriver-gideon-levy/

Inte ett ord om att "naqba" handlar om palestiniernas besvikelse över att de misslyckades med folkmordet mot Israels judar, i det krig de startade mot Israel 1948. Och om ett patetiskt fortsatt förvägrande av det judiska folkets självständighet.

Laertes sa...

Lite annan info för er som så uppenbart gillar att inta en objektiv hållning:

http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/16/former-israeli-soldiers-break-silence

Individen sa...

@Kurt:

"Vad demonstranterna kräver är väl rätt att återvända för dom fördrivna…"

Palestinierna är den enda flyktinggrupp i världen som ärver sitt flyktingsskap. Dessutom har de i 60 år (!) förvägrats medborgarskap av sina s.k bröder i t.ex Syrien, Libanon, Jordanien och m.fl arabländer. Istället lever dom där som andra klassens medborgare i miserabla flyktingläger årtionde efter årtionde, utan omvärldens protester. Vem har någonsin hört en s.k palestinavän i Sverige yppa ett ord om dessa palestiniers rättigheter?

P.g.a av den unika nedärvda flyktingstatusen så är de c:a 700.000 araber som en gång lämnade/fördrevs från Israel c:a 4 miljoner, om jag minns rätt.
En "återflytt" av dessa är naturligtvis slutet för Israel som en judisk stat.

Sedan har vi alla de judar som fördrevs från arabvärlden samtidigt som araberna från Israel.
Arabvärlden rensades helt på sin judiska befolkning. Till antalet var de ungefär lika många som araberna från Palestina.
Men där slutar likheterna. Judarna fick ingen rätt till nedärvd flyktingstatus och har beviljats medborgarskap i olika länder, inklusive Israel naturligtvis.

Varför behandlas dessa olika flyktinggrupper så olika?
Varför accepterar omvärlden att palestinierna nekas medborgarskap och tvingas leva i särskilda områden och med speciallagar?
Arabvärlden är rensad på judar, medan den enda judiska stat som finns har en arabisk minoritet på 20% av befolkningen. Och de är dessutom fullvärdiga medborgare.

Den enda möjligtvis rimliga lösningen är att de judar och araber som fördrevs i någon mån kompenseras ekonomiskt. Att alla dessa skulle få rätt att flytta tillbaka är en återvändsgränd.
Dessutom är det en principiell fråga för flyktingar över hela världen. OM palestinierna skulle få rätt att återvända efter 60 år så finns det 10-tals miljoner andra flyktinggrupper i världen som också måste innefattas av en sådan syn på saken. T.ex de c:a 12 miljonerna som fördrevs från dåvarande östra Tyskland efter andra världskriget. Åtskilliga miljoner fördrevs från Indien respektive Pakistan samtidigt som judarna och araberna fördrevs.
Konekvenserna av en återflyttningsrätt-princip skulle bli ohanterliga och därmed är kravet helt orealistiskt.

ג 'ון sa...

Kurt borde läsa på innan han yttrar sig. Det blir för dumt annars.
Dagen för Al-Nakba eller "katastrofen" sammanfaller precis med den dag då Israel utropade sig till stat.
Svårt att tolka på annat sätt än att den judiska staten är katastrofen för araberna.

Som vanligt urartade de arabiska demonstrationerna i pöbelupplopp och våld.
Precis på samma sätt som protesterna mot Vilks rondellhundar, Jyllandspostens Muhammedkarikatyrer och mot den koptisk kyrka i Kairo nyligen.
Precis som extremvänstern och dito högern i Väst tycks araberna vara helt oförmögna till värdiga manifestationer.

EL sa...

Kurt 7 & 9

Vilken "ursprungsbefolkning" hade du i tankarna?
"Finns alltså ingenting som tyder på att Israel inom överskådlig framtid kan leva i harmoni med sina grannländer .."
Vilka grannländer hade du i tankarna?
Israel har haft fred med Jordanien och Egypten sen länge. Nu gäller det att se om dessa länder fortsätter att hålla freden. De andra grannländerna kan skriva på en fred i morgon, om de så ville.
Fortsätt att leka med dina tankar och titta gärna på följande klipp.

http://www.memritv.org/clip/en/2929.htm.

Aaron sa...

Ena sidan tycker rätten att återvända är fundamental och den andra att den är helt orimlig. Vi kan således enas om att fördrivningen av Palestinas araber var nödvändig för att Israel som judisk stat skulle kunna uppstå och bestå.

Erik Svansbo sa...

Nä, Aron, det håller jag inte med om

michael w sa...

BR skrev: "Precis som extremvänstern och dito högern i Väst tycks araberna vara helt oförmögna till värdiga manifestationer."

Du tycks ha missat demonstrationerna i Kairo som ledde till Mubaraks fall...

Kurt sa...

Individen. Så palestinierna är dom enda som ärver sitt flyktingskap? Du glömmer ju bort att det är ju flyktingskapet ärvt sedan 2000 år tillbaka är det som dom judar vilka anser Israel vara deras hemland hänvisar till. Kan inte minnas att jag höärt dig opponera mot att judar får medborgskap i Israel trots att dom redan är medborgare i andra länder.

ג 'ון sa...

Den som kallar demonstrationerna i Kairo för värdiga borde låta undersöka skallen: Försök att storma presidentpalatset, vandalisering och stöld av ovärderliga antikföremål på Egyptiska museet, plundring av butiker, svensk journalist knivhuggen, kvinnlig amerikansk journalist våldtagen.

Individen sa...

@ג 'ון:

Men alla demonstranter i Kairo ägnade sig väl inte åt plundring o.dyl.
Nog fanns det väl många demonstranter som betedde sig civiliserat? De allra flesta uppfattade jag det som (via TV då förstås).

michael w sa...

Knivhuggning av svensk journalist och valdtaktsforsoket av den amerikanska journalisten utfordes av regimens hejdukar.

Att det forekom viss plundring nar polismakten kollapsade ar kanske inte helt underligt.

Men nar fredliga demonstranter lyckas efter flera veckor storta en envaldsharskare, sa tycker atminstone jag att det ar ett exempel pa viss vardighet.

Men BR har inget gott att saga om araber overhuvud taget och tycker att han kan definiera vilken nationalitet de "egentligen" har, sa jag tar inte hans kritik mot de egyptiska demonstranterna sardeles allvarligt.

ג 'ון sa...

Jag har (till skillnad från michael w som tydligen har tillgång till hemlig information) ingen aning om vilka araber det var som plundrade och begick våldsdåd.
Jag bara konstaterar att det inte förekommer några värdiga och stillsamma manifestationer vare sig i arabvärlden eller i Väst där AFA och Nynazister deltar.