3 maj 2011

Bildt: "Israel stjäl palestinska pengar"

Svensk Israel-Information rapporterar att Sveriges utrikesminister Carl Bildt anklagar Israel för att "stjäla palestinska pengar". Så här skriver han på twitter den 1a maj:
Worried by reports that Israel government will steal tax money from Palestinian Authority. Unacceptable.

Svensk Israel-Information kommenterar:
Det är märkligt att utrikesminister Bildt inte kan hålla reda på skillnaden mellan att ”frysa” eller ”hålla inne” och att stjäla pengar. Det är ännu märkligare att vår högsta toppdiplomat offentligt via sin twitter kommer med ogrundade anklagelser.

Anledningen till att tillfälligt frysa de skattepengar som Israels regering samlar in åt PA är givetvis att de inte ska hamna i terroriststämplade Hamas kassavalv, eller används till vapeninköp av detta parti. Bakgrunden till denna misstanke är de närmanden som gjorts nyligen mellan de två palestinska regeringarna och beslut att förena dem till en enhetsregering.

För den som vill läsa mer om frysningen finns mer info på Ynet. Här kommenterar Israels finansminister Steinitz:
"We decided to postpone the meeting until the situation becomes clear.

"We need to know if these funds will now find their way to Hamas, possibly to fund the purchase of rockets that will then be fired on the south. The burden of proof lies with the Palestinian Authority, so show that not even one shekel is given to Hamas and funds terror."

Oerhört skrämmande att Carl Bildt är så extrem och så ansvarslös. Man kunde tro att det var någon anonym Israelhatare som skrev av sig på nätet, men det är alltså vår utrikesminister.

Hur länge ska Carl Bildt få hållas?

5 kommentarer:

Classe sa...

Fast är det rätt att den israeliska ockupationsmakten ska hantera palestinska pengar? Det ska givetvis dom palestinska företrädarna göra. Bildt har givetvis moralen på sin sida när han kritiserar Israel.

Individen sa...

@Classe

"Fast är det rätt att den israeliska ockupationsmakten ska hantera palestinska pengar?"

Utan att vara direkt insatt i detaljerna så är, vad jag förstått, den israeliska hanteringen av t.ex skatterna på Västbanken reglerat i Oslo-avtalet. Ett avtal som alltså palestinierna (som då var enade) har ingått i och som Abbas sedan respekterat. Till skillnad mot Hamas som vägrar godta alla tidigare ingågna avtal mellan Israel och palestinierna.

Classe sa...

Står det alltså i avtalet att Israel har rätt att hålla inne skattepengarna när dom anser det lämpligt? Gör det det så gör ju Israel rätt, om inte så bryter man mot avtalet.

lubbe ferrysson sa...

Classe efter ditt första kategoriska uttalande ligger bevisbörda självklart på Dig.

Individen sa...

@Classe

Så vad menar du Israel borde göra?
Gladeligen fortsätta skatteadministrationen utan hänsyn till att pengarna kan bidra till t.ex fler raket-angrepp mot Israel?

Apråpå Bildt, denna ledstjärna för moral. Vem minns inte hans passionerade, vågade och rättframma stöd för folket under Irans gröna sommar förra året? Precis som han nu, med samma kraft, lägger ner sin själ i kampen för det syriska folkets frihetskamp. Verkligen imponerande.