2 apr. 2011

"Palestinierna" var Hamasmän

I dagens DN kan man läsa att "Israelflyg dödade tre palestinier":
Ett israeliskt flyganfall har dödat tre palestinier i Gazaremsan, uppger palestinska sjukvårdskällor. En bil var målet för israelernas angreppet natten till lördagen, uppger ögonvittnen.

Vilka som satt i bilen var inte omedelbart känt. Israels militär har hittills inte kommenterat händelsen.

På SvD finns samma telegram, mer utbyggt. Det var inte vilka "palestinier" som helst som satt i bilen:
En israelisk militärtalsman sade att anfallet skett i förebyggande syfte. Målet var en ”terrorcell i Hamas” som planerat att under den judiska påsken kidnappa israeler både i Israel och på Egyptens Sinaihalvön, uppgav talesmannen.

Bilen var på väg från staden Khan Yunis till det palestinska flyktinglägret Deir al-Balah när flyganfallet skedde.

Den palestinska organisationen Hamas identifierade de dödade och sade att de var medlemmar i den väpnade grenen Izz al-Din al-Qassam-brigaderna.

Trots att SvD nu känner till att de attackerade vara militanta, finns rubriken "palestinier" kvar. Läsarna får inte veta om det var militära, legitima mål som attackerats, eller om det var civila. Dessutom väljer SvD att sätta citationstecken runt "terrorcell i Hamas".

AFP har hela artikeln, med en mer korrekt rubrik: "Hamas warns Israel of consequences after air strike". Men i Sverige får vi alltså "Israelflyg dödade palestinier", vilket ger bilden av att Israel med attackflyg dödat tre civila.

6 kommentarer:

Alexander sa...

Detta var nog något av det värsta jag läst. Snacka om att varken förstå sig på journalistik eller TT:s uppdrag. Varför försöka misstänkliggöra saker, bara för att man är "pro-israel"?

Problemet med ditt ogenomtänkta resonemang är att du inte tycks vilja förstå att om en israelisk IDF-soldat eller liknande hade dött, så hade det stått "en israel dog". Eller problemet kanske ligger i att du vill att det ska stå "terrorist". Du vill att man skall utpeka, trots att man inte gjort det mot en israel. Ett mycket konstigt, framtvingat p.g.a. att det är ett orimligt resonemang...

Erik Svansbo sa...

Det jag vill är att artikeln ska vara upplysande. Nu tycker jag den är vilseledande, genom att den ger sken av att de dödade är civila.
Jag tycker rubriken borde förtydligas.

Du kan också se att AFP valt en annan rubrik än TT.

ג 'ון sa...

Alexander är förvirrad.
Om en IDF-soldat hade dött så hade det givetvis stått just "soldat", inte israel .
Men för TT och andra svenska medier så är Hamasterrorister bara "palestinier". En betckening som f.ö. är helt oegentlig för eftersom det inte finns något Palestina så finns det naturligtvis inga palestinier, bara araber av olika ursprung på Västbanken och Gaza.

/BR

benke sa...

Jag måste börja med att tacka dig Erik för vad du gör och skriver. Du gör en viktig insats i frågan om antisemitism. Läs gärna "Vänstern och Tyranniet" av Per Ahlmark.

Alexander verkar inte ha en susning om verkligheten. Israel kämpar för sin överlevnad, ett litet land som är trängt mellan länder som vill intet annat än att förgöra Israel.

Tack Gode Gud att Judarna har en massiv militär vilken kommer att försvara hemlandet emot dess fiender.

Bosse J sa...

När det gäller den soldat som kidnappades i Gaza för flera år sen (och som gett upphov till flera israeliska attacker) så har tidningar och media i Sverige konsekvent refererat till honom som just "soldaten". Aldrig enbart "israelen".
Alltså, det är viktigt för svenska medier att beskriva palestinska militärer som "palestinier", samma som civila palestinier, men konsekvent skilja mellan israeliska militärer och civila.

Det är så man identifierar propagandamaskiner.

Catarina sa...

Jag sa upp min prenumeration på lokala morgonblaskan för de hade nästan enbart TT-artiklar på Sverige och Världen-sidorna. Det börjar bli tydligt att TT sköljer av nyheterna innan de går ut i landet. Alldeles för tydligt för min smak.