4 apr. 2011

Koranbränning i perspektiv

Som ni vet brände pastorn Terry Jones en Koran i USA. Som en följd av detta har arga muslimer dödat folk, bland annat en oskyldig svensk.

Av någon anledning hålls nu pastorn ansvarig för oroligheterna i Pakistan/Afghanistan. Till och med vanligtvis vettiga människor som Henrik Alexandersson skyller på Jones.

Det är fullkomligt absurt.

Minns Piss Christ, ett krucifix av Jesus Kristus nedsänkt i urin. Detta är ganska högt ansedd konst i väst, och självklart en grov kränkning av kristna. Men såvitt jag vet blev det inga kristna kravaller och slaktande av oskyldiga när konstverket ställdes ut.

Ansvaret för morden och oroligheter efter koranbränningen ligger helt och hållet på de som utför oroligheterna. Pastor Terry Jones har inget ansvar för deras överreaktioner.

Oerhört att det ska behöva sägas.

18 kommentarer:

Laertes sa...

Det handlar väl mer om att vi som tycker att västvärlden borde försöka agera i enlighet med den västerländska humanistiska traditionen blir väldigt besvikna när sådana inskränkta personer som pastorn ifråga agerar som de gör.

Henrik Alexandersson sa...

Nja.

Jag säger att pastor Jones har all rätt att bränna koranen.

Det är en idiotisk handling med konsekvenser som är lätta att förutse (och som besannats). Men likfullt har pastorn rätt att göra det han gjorde.

Det hindrar mig dock inte från att tycka att karln är en jävla idiot.

Det är rätt uppenbart att det är hans handlingar som tände massakern i Kandahar. Det fritar inte på något sätt de ilskna islamister som genomförde den från sitt ansvar. De är lättprovocerade, mordiska fanatiker. Ansvaret för själva handlingen ligger helt på dem.

Men pastor Jones borde nog ha en del problem med sitt samvete. Och jag avser att påpeka det.

Det som gör mig så beklämd är att detta sker av idiotiska skäl. Påhittade andeväsens kamp. Där även den kristne pastor Jones saknar vett och omdöme. Religionskrig är det mest deprimerande som finns, typ.

Johannav sa...

Jag ser Jones koranbränning snarare som ett krig för yttrandefrihet - vilket är den frihet som som konstituerar våra övriga friheter. Frihet till och från religion, t.ex. vilket Alexandersson nog är tacksam för.

(Till grund för detta påstående anför jag att jag inte hört att Jones vill förbjuda någon att bränna bibeln -så länge man bränner sin egen bibel d.v.s.)

Nej, Jones dåd kränkte inte några muslimer. De var inte närvarande vid bränningen. Vad som hände var att ett gäng barbariska mordlystna människor avvaktade till ett lämpligt tillfälle att mätta sin blodtörst. Hade inte Jones bränt koranen hade de gått igång på något annat.

Alltid lika aktuella norska bloggen Document.no har några intressanta analyser.

Johannav sa...

Och naturligtvis slår satirtecknaren Niels Thomssen på danska Trykkefrihedsselskabet huvudet på spiken!

http://www.sappho.dk/

Catarina sa...

Jag anar en trend i slamisternas ökade attentat direkt mot väst. Är det sedan karikatyrerna publicerades eller beror det på att allt fler i väst börjar ifrågasätta islam och dess värderingar?
Känner de sig trängda och anfaller ett par år för tidigt mot västerländska värderingar för de är övertygade om att det muslimska kalifatet är på god väg att genomföras?

I all tragik och spillda människoliv för religiöst vansinne tror jag mig se en vändning och medvetenhet om att det inte är "fredens religion" vi har vid middagsbordet i Europa. Kanske lyser deras värderingar och hat mot demokrati igenom så vi kan få en chans att rädda Europa medan tid finnes?
Demokratier bygger på ett fungerande rättssamhälle och det sekulära samhället där man kan respektera varandra. Humanismen måste vinna mot hatet.

A-K Roth sa...

Pastor Jones är en äkta idiot.

Johannav sa...

Hej A-K!

(Long time no see!)

Jones är måhända en idiot men en dåre som får oss andra att se världen lite klarare.

Purple sa...

Detta kanske är en extrem fundering, i vissas ögon, men ibland undrar jag inte om människor i alla västländer borde köpa tiotusentals koraner och bränna dem.

Säkert blir många fredligt sinnade muslimer upprörda, och det är fel att förolämpa människor.

Å andra sidan så kan det ses som ett offer i kampen för yttrandefriheten.

"Heliga böcker" är bara heliga för dem som tror på dem. Samt, verkar det som, för marxistiska ateister. Go figure...

Som det nu är så är vi beroende av en massa länder "som inte tycker om oss" för vår energiförsörjning. Om man inte kan få acceptans för normal yttrandefrihet skulle detta oss att göra något åt detta beroende. På riktigt istället för att döda havsörnar med vindsnurror.

Det skulle också bli mycket färre seglatser till Gaza. Inga kvar för Israel att skicka hem efter att Hamas huggit huvudet av allihop.

lubbe ferrysson sa...

Glöm tokige Jones. Muhammedanerna redan nästa dag sprängde över 40 av sina trosfränder till döds i Pakistan. De ville troligen visa att Islam verkligen är Religion of Peace and Tolerance oavsett om någon sätter eld på deras lektyr eller inte.

A-K Roth sa...

Idiot till pastor bränner annan religions heliga bok>>>idioter till journalister väljer att rapportera/sensationalisera>>>idiot till Hamid Karzai väljer att officiellt uppmärksamma, som ropa brand i fullsatt biograf>>>idiotisk/ignorant islamisk mobb gör upplopp, hittar inga amerikaner så mördar FN-personal.

Många bittert besvikna även på Karzai som fått så stort stöd/pengar, t.ex. Wolf Blitzer på CNN.

Gudmundson rapporterar: "...En gång tidigare har en svensk halshuggits av jihadister. Det var vid massakern i Khobar 2004 som kocken Magnus Johansson mördades. Gärningsmännen beskrev det själva:

"Samtidigt fann vi en svensk otrogen. Broder Nimr högg huvudet av honom och lade det vid entrén, så att det kunde beskådas av alla som gick in och ut. Vi fortsatte sökandet efter otrogna och skar halsen av dem vi fann."..."

Ingen koranbränning innan detta dåd.

sven sa...

Purple
Varför bara koraner och inte koraner och biblar?

Purple sa...

Sven:
Som agnostiker har jag inget principiellt mot att man blandar biblar, koraner och Havamal och använder dem till fjärrvärme. Som bokälskare så bär det emot att man bränner några böcker alls (det finns undantag dock, viss skönlitteratur jag köpt som höjts till skyarna av kritiker borde aldrig fått komma nära papper).

Att bränna biblar är ju dock, som Erik S exempel i artikeln visar, fullständigt meningslöst. Det "värsta" som kan hända är att en grupp kristna någonstans sätter sig ner och ber för din själs frälsning.

JohannaV sa...

En fråga till Erik, min uppfattning är att de flesta folkpartister inte stödjer din uppfattning här utan anser att skulden ligger på Jones (och inte, eller i ringare grad, på Karzai som hetsade populasen och mördarna själva). Kort sagt, hur pass mycket stöd från partivänner får du för de åsikter du uttrycker här? IMHO står du ganska ensam?

Fråga 2,

Anser du att Sverige ska stanna kvar i Afghanistan nu när vi vet att Karzai hetsar mot "otrogna" och inte lyfte ett finger för att hjälpa de FN-anställda? Kan denne man verkligen kallas för en allierad?

Fråga 3,

Om du har ändrat uppfattning om Sveriges medverkande i NATO-aktionen, vad säger övriga folkpartister i frågan? Fler som ändrat uppfattning?

(Jag som tidigare ställt mig positiv mot interventionen både i Irak och speciellt i Afghanistan ser att jag mer och mer börjar ändra uppfattning.)

sven sa...

purple
Håller med dig

A-K Roth sa...

JohannaV, hej igen, det är sannerligen ingen lätt fråga. Wolf Blitzer på CNN, som känner Karzai sedan 10 år, skakade misstroget på huvudet och sa att inte begrep hans agerande. När allt är sagt och gjort, kommer det kanske gå tillbaka till status quo i flera länder. Idag diskuterade man på NPR vad som kommer att hända i de arabstater som nu krävt demokrati. Islamistiska grupper flyttar in där det finns vakum...

JohannaV sa...

Hej A-K igen! ;-)

Alltid roligt när man ser ditt namn i någon tråd!

Och Erik?

Jag hoppas du får tid att försöka besvara mina frågor ovan. Förstår att du är bizzy men skulle vilja ha svar.

lubbe ferrysson sa...

JohannaV: (Jag som tidigare ställt mig positiv mot interventionen både i Irak och speciellt i Afghanistan ser att jag mer och mer börjar ändra uppfattning.)

Vill bara säga att Du är inte ensam.

Purple sa...

Irak gick ju ganska bra, relativt sett mycket bra. För den som tvekar i den frågan rekommenderas lite läsande om tidigare krig där ofta lika många soldater dödades per timme som under 8 år i Iraq. Sverige har varit inblandat i sådant: Narva, Breitenfeldt, Lutzen, Fraustadt, etc, etc.

Jag trodde att Afghanistan skulle gå bra också. Här är det svårare. Nuvarande strategi duger inte.

Talibanerna stöttas av krafter i Pakistan. Här är det synnerligen svårt att göra något eftersom folkviljan är likadan eller etter värre.

Iran ställer till elände både i Afghanistan och Irak. Om genom något mirakel mullornas diktatur störtades skulle landet kunna bli mycket USA- och västvänligt. Läs "som under Shaen, men med folkligt stöd". Regimen i Syrien skulle falla, Hezbollah skulle bli utan stöd, liksom Hamas. Erik Svansbo skulle få mindre att blogga om.

Ett annat sätt vore att vi i väst legaliserade heroin. Inte bara skulle antagligen bruket av denna drog gå ner, brottsligheten halveras och antalet fångar likaledes. Proppen skulle också gå ur Taliban-ekonomin.

http://www.youtube.com/watch?v=nLsCC0LZxkY