7 apr. 2011

Hamas bombar skolbuss, inga rubriker

Idag skickade Hamas ännu en missil in i Israel för att döda civila, och denna gång lyckades man. En skolbuss träffades och en 16-åring skadades allvarligt och är nu i ett livshotande tillstånd. Från Jpost:
An anti-tank missile shot from the Gaza Strip directly hit a school bus outside Kibbutz Sa'ad in the Sha'ar Hanegev Regional Council on Thursday, injuring two people. […]

In the Negev attack, the 16-year-old was in critical condition after paramedics managed to resuscitate him. He was airlifted to Soroka Medical Center in Beersheba where he was undergoing surgery. Soroka officials said that he was suffering from head injuries.

The bus driver was listed in light condition after being hit in the leg. They were the only people on the bus.

Förra veckan, när en ungdom av misstag dödades i en attack av Israel kom det som rubrik: Barn dog i upptrappat Gazavåld. Men denna gång, när Hamas avsiktligen skickat en missil mot en skolbuss blev rubrik neutral: Israel sköt ned raketer.

Inte heller Reuters lyfter upp den 16-åriga pojken, utan fokuserade på striderna som följde: Fighting flares in Gaza, shattering lull.

Medierna fokuserar på stridigheterna utan att ge kontext. Att Hamas driver striderna med sina terrorbombningar är inget som ges fokus i rubriker eller bilder.

Israels försvarsminister Ehud Barak har kommenterat utvecklingen: We'll continue responding as long as neccesary.

Tänk alltså på vad som har hänt: Hamas har medvetet bombat en skolbuss. Och det är inget som någon nyhetsredaktion verkar tycka vara anmärkningsvärt.

6 kommentarer:

olis sa...

skam, skam på svenska media folk, alla som en, de har ingen ryggrad. svaga och fega. boo åt alla dessa som kalla sig själva journalister, humanister och liknande. äckla mig.

Robert sa...

Artikeln du länkar till säger inget om att Hamas skulle ligga bakom. Det finns inte heller något i artikeln som visar att skolbussen ens var det avsedda målet. Vad har du för källa för de påståendena, The Onion?

Erik Svansbo sa...

Robert, det som sköts var alltså en anti-tank-missil. Quassam-raketer flyger åt olika håll och kanter, men anti-tankmissiler siktar man med.

Om du kollar på Hamas' egen hemsida så tar de på sig ansvaret för dådet, och att de avsåg att träffa "the zionist bus":
http://qassam.ps/news-4391-Al_Qassam_declares_responsibility_for_Kfar_Saad_operation.html

Robert sa...

Tack Erik! USA brukar också sikta med sina "kirurgiska angrepp", men det är ju ingen garanti för att man träffar det man siktar på. Al Qassams sida gav emellertid verkligen bilden av att skolbussen faktiskt var det avsedda målet.

Ingenjören sa...

Mycket större bias än den eventuella pro-palestinska biasen är biasen som hela konfliktrapporteringen har. När hörde vi senast något om hur Burmas militär går fram mot Karenfolket? Vad den indonesiska militären gör i Aceh? Miliserna i Kongo? Jag begriper inte varför varje bombdåd och beskjutning i Israel och västbanken ska vara med i varje svensk tidning samtidigt som ohyggliga pågående massmord inte nämns med ett ord i någon av tidningarna.

Denna fokusbias ställer till problem för hela spelplanen. Vänstern i Sverige är övertygade om att Israel-Palestina konflikten är den viktigaste i världen, och med den rapportering vi har så är det inte direkt en konstig uppfattning. Detta späder i sin tur på en överrapportering. Det yrvakna intrycket som journalistkåren gav när regimen i Tunisien plötsligt föll är talande, alla konflikter tolkas i ljuset av Israel-Palestina, religion kontra modernism, etc, etc. När någonting hände som inte stämmer in i det mönstret vet ingen vad de ska säga. Så man hittar någon perifer Islamist utropar honom till Tunisiens blivande Khomeini och fortsätter som ingenting har hänt.

Israel inviger en ny väg | Mina tankar sa...

[...] i södra Israel. Väggen ligger skyddad så att Palestinierna inte kan upprepa beskjutningen av en skolbuss med anti-tank missiler. Sönderskjuten [...]