2 mars 2011

Sverige in i FN:s MR-råd?

Svenska Dagbladet har idag uppmärksammat hur FN hyllar Libyens arbete för mänskliga rättigheter, och man kritiserar att Sverige kandiderar till MR-rådet:
Nu ska Sverige med, deklarerade regeringen i januari, i syfte att ”öka rådets möjligheter att nå resultat på marken”. Men givet hur det har fungerat hittills vore det väl en rimligare politik att minska rådets möjligheter att nå resultat?

Den moderata biståndsministern Gunilla Carlsson försökte försvara ansökan i SVT:s Aktuellt i måndags. ”Det är viktigt”, sade hon, ”att Sverige aktivt visar att vi jobbar varje dag med mänskliga rättigheter.”

Hur detta åstadkoms genom medlemskap i ett råd som, fram tills det blev politiskt omöjligt, gjort sitt yttersta för att skönmåla Muammar Gaddafis Libyen framgick dock inte.

Jag visste faktiskt inte om att Sverige drev denna linje. Men det känns helt logiskt när man tänker igenom saken. Carl Bildts driver Sveriges utrikespolitik och den kännetecknas av två saker: smörande för diktaturer och en självgod moralisk överlägsenhet.

Då finns det inget bättre än FNs råd för mänskliga rättigheter. Så svenskans rubrik är inte helt korrekt. Sverige hör, med den linje vi driver, helt klart hemma i diktaturernas mysrum.

7 kommentarer:

JohannaV sa...

Det är inte alltid du lyckas att se verkligheten genom skumridåerna men här är du klarsynt - och uttrycker det befriande rakt!

Erik Svansbo sa...

Tack Johanna!

Purple sa...

MR-rådet är ju bara en kondensat av huvudfrågan. Varför är vi med i FN över huvud taget?

Att "det känns bra" är väl ingen anledning?

FN är för etiken det sub-prime är för AAA-obligationer: blanda åsikterna från diktaturer, auktoritära stater med några demokratier och få världens moraliska rättesnöre.

Att få sitta och diskutera hur världsproblemen ska lösas med representater för Iran, Zimbabwe, Syrien, Kuba och Saudiarabien ger inte så mycket. Annat än glassiga jobb och illusioner om "inflytande".

Erik Svansbo sa...

Purple: Perfekt för Bildt, med andra ord!

Purple sa...

Jag har bott utomlands så länge att jag inte riktigt hängt med, men vad hände med Bildt? Var den Bildt som var statsminister 1991-94 och innan dess drev Palme till vansinne samme person som nu?
Bosnien, för mycket frotterande med "the great and good" i FN? Ny hustru utanför Bohman-sfären?

Ingenjören sa...

Så, du anser att FNs råd för mänskliga rättigheter ska lämnas åt diktaturerna? Du anser att FNs råd för mänskliga rättigheter bör fortsätta att hylla Gaddaffi? Du anser att inga försök till förändring bör göras?

Erik Svansbo sa...

Jag anser att diktaturerna ska lämna FNs råd för mänskliga rättigheter, och att demokratier bör motverka diktaturerna istället för att legitimera dem genom att gå med.