18 mars 2011

Stort beslut av FN

Inatt kom ett fantastiskt beslut - FN ger NATO mandat att attackera Khaddaffistyrkorna i Libyen.
Beslutet är en krigsförklaring mot Libyen och länder som USA, Storbritannien och Frankrike står redo att strida. Enligt resolutionen ska ”alla nödvändiga åtgärder” vidtas för att skydda civila och beslutet innebär att Nato-styrkor kan slå ut Gaddafis luftförsvar och tvinga hans flygvapen att stanna på marken.

Såvitt jag förstår är detta bara ett flygförbud, eller är det även mandat för marktrupper?

Jag är lika frågande som tidigare över att vänstern plötsligt är för ett ingripande mot diktaturer, men är glad över det. Till och med s är för.

Hursomhelst, nu kommer världen inte längre stå vid sidan när Libyerna slaktas. Önskar att Sverige kunde varit med som medlem i NATO.

 

4 kommentarer:

lasse sa...

Överraskande, javisst men det vore också intressant att få veta vad som händer i Libyen.
Enligt media så har folket med stort F gjort uppror mot en diktator som beter sig grymt mot de som längtar efter frihet.
Är det sant? Kan det också vara klanstrider som blossat upp och där man försöker dra växlar på protesterna i övriga MENA-området?
Någon eller några försöker uppenbarligen ta makten från Khadaffi och det vore intressant att veta om de är helgon eller bara ännu några i raden av despoter.
Media ger ingen ledtråd utan levererar bara känslomässiga rapporter.

ג 'ון sa...

Erik! FN-beslutet talar om att skydda civila med alla medel vilket innebär att det inte bara rör sig om ett flygförbud utan att NATO på FN-mandat kan slå ut libyskt luftvärn, artilleri och stridsvagnsförband liksom militära baser..
Som bekant förhindrade inte ett isolerat flygförbud massakern i Srbenica.

/BR

En flygförbudszon | Gunnar Hökmark sa...

[...] Mary X Jensen, Cecilia Wikström, Elias Granqvist, Pophöger, Lotta Olsson samt Magnus Andersson. // ← Det behövs ett politiskt ledarskap som kan [...]

Laertes sa...

"Jag är lika frågande som tidigare över att vänstern plötsligt är för ett ingripande mot diktaturer, men är glad över det."

Var ska man börja.... Du Erik, "vänstern" är alltid emot folkmord. "Vänstern" är också emot diktatur. Det innebär dock inte att man alltid ska avsätta diktatorer med våld eftersom det kan leda till oerhörda förluster av människoliv (Irak, Afghanistan mm). Ibland är det dock så att militärt ingripande kan leda till att förlusten av människoliv blir mindre och att det dessutom finns goda möjligheter till en demokratisk utveckling, som i Libyen. Jag upphör liksom aldrig att förvånas av din naivitet och av att du aldrig verkar lära dig någonting av de som är snälla nog att argumentera med dig. Kan du nu se skillnad på Irak och Libyen? Om inte, så kan du väl räkna upp vilka fler diktaturer som man borde angripa på en gång.