29 mars 2011

Nej till EU-skatt

Idag kom ett mycket olyckligt utspel från Folkpartiets tre EU-parlamentariker: Gärna EU-skatt:
Att ge EU ökade egna resurser skulle tvinga institutionerna att visa medborgarna var man vill öka beskattningen eller vilka utgifter man vill minska. På samma sätt som den som lånar pengar till en investering eller ett projekt är mer försiktig än den som får bidrag, menar vi att EU-parlamentarikers ekonomiska ansvarstagande skulle bli tydligare om pengarna kom direkt från våra medborgare och företag istället för från anonyma statsbudgetar.

Det är ett ganska absurt påstående att säga att EU skulle bli mer försiktiga med pengarna om de fick mer. Varför det?

Det är verkligen beklagligt att se hur duktiga EU-parlamentariker som Olle Schmidt blir förblindade av sin EU-positiva attityd. Johan Ingerö är förbannad (med all rätt):
Tycker du att EU har för lite att säga till om? Tycker du att du betalar för lite skatt varje månad? Känner du en frustande längtan efter fler och större överstatliga projekt, med oklara syften och usel målstyrning? Känns det här med tre beskattningsnivåer lite i underkant, lite väl nittonhundratal liksom? Och lyckas du på något sätt kombinerade dessa åsikter med att kalla dig liberal?

I så fall är du förmodligen en inbiten folkpartist

Jag är verkligen en EU-vän. Men EU-projektet går på många sätt åt helt fel håll. Men detta ser inte fp:s europaparlamentariker. Man har blivit förblindade och älskar dagens EU mer än den ursprungliga Europatanken.

Men de får mothugg av Mathias Sundin, oppositionsråd i Norrköping: EU-skatt, nej tack!
Vem tror att en inledningsvis liten EU-skatt kommer att förbli liten? Kanske skulle den inledningsvis till och med bli en mindre börda för Sveriges skattebetalare än nuvarande avgift till EU. Men det kommer inte att stanna där. För mig räcker det gott och väl med de skatter jag redan betalar.

3 kommentarer:

Purple sa...

Återigen måste jag säga att jag undrar varför du är folkpartist. Du låter som en klassisk liberal, anhängare av ett parti som inte längre (öppet) finns representerat bland Sveriges folkvalda.

Vill minnas att OMS, föregångaren till momsen infördes som en "temporär" skatt och uppgick till 3%.

Läser annars just klart Hayek, Law, Legislation and Liberty, del III:

Hittade detta på sid 127:

The theory and practice of public finance has been shaped almost entirely by the endeavour to disguise as far as possible the burden imposed, and to make those who will ultimately have to bear it as little aware of it as possible.

Erik Svansbo sa...

Purple, om man tror på principen att påverka de partier som finns måste man ändra fokus från att hitta skillnader till att hitta likheter. Mitt skäl att vara med i fp är framför allt utrikespolitiken.

Purple sa...

Då förstår jag dig bättre. Är man intresserad av att stödja varenda demokrati i mellanöstern och motståndare till diktaturer så är Fp det bästa alternativet. Du är mycket engagerad på detta område ser jag.

Jag var en gång på 80-talet med i Moderaterna. Trodde att de stod för frihet och demokrati i utrikespolitiken, och det gjorde de nog. Nu verkar den tiden vara över.