8 mars 2011

Kvinnodagen här och där

Idag är det internationella kvinnodagen.

Dagens Industris ledare idag var mycket bra. Den pekade på att 97% av styrelseordföranden i svenska företag är män. Det är skamligt, men lösningen är inte att kvotera. Det liberala receptet är istället att bedriva opinion och göra jämställdhet till en starkare tillgång än den är idag.

DIs genomgång är utmärkt och ett viktigt sätt att sätta press på bolagen.

I andra delar av världen finns mer konkreta problem. I arabvärlden förtrycks kvinnor något oerhört, i Saudiarabien tillåts de inte ens köra bil. Här finns ett brinnande behov av feminism, men i väst är många feminister tysta. Systrarna i Saudi får inte västliga feministers stöd, för det förknippas med rasism att kritisera andra kulturer.

Expressens ledare idag berör detta ämne. Men istället för att attackera det religiöst betonade kvinnoförtrycket i arabvärlden rycker man ut till slöjans försvar. Det har jag mycket svårt att förstå.

Jag har respekt för de muslimska kvinnor som av fri vilja väljer att beslöja sig. Men för de flesta kvinnor är slöjan ett medel för förtryck. Jag tycker att slöjan i sig är en förtryckande symbol, där kvinnans hår anses för smutsigt/tilldragande för att beskådas av män som då förutsätts bli utom sig av lust.

Expressens missriktade hyllning är ännu ett exempel på hur svårt finliberaler och vänster i väst har att uppmärksamma kvinnors situation i arabvärlden.

I arabvärlden råder ett medeltida förtryck av kvinnor, och det hålls på plats med islams hjälp. Islam är en kvinnoförtryckande religion. Ska det vara så svårt att vara tydlig på den punkten?

Även i andra delar av världen, t ex Indien där Mathias Sundin befinner sig, har en lång väg att gå vad det gäller kvinnans ställning.

Jag tycker att feminismen är relevant, men på olika sätt i olika delar av världen. I Sverige har vi en patriarkal kultur som lever kvar, men i lagens mening har vi nått långt. I arabvärlden och andra delar av världen finns ett brinnande kvinnoförtryck, både lagligt och kulturellt.

Om västs feminister vågar kasta av sig relativismens kvävande omfamning och öppet stötta systrarna i tredje världen har feminismen en stor roll att spela.

Kvinnodagen är relevant, och feminismen är relevant. Men på olika sätt i olika delar av världen.

PS: Visste ni att det var kränkande och haveri att gratta kvinnor på kvinnodagen? Enligt Björn Fridén på Aftonbladets Ledarblogg är det så. Oerhört fjantigt - grattis världens kvinnor säger jag!

6 kommentarer:

Catarina sa...

Kunde inte beskrivit problematiken bättre själv.
Tack för ett rakt, öppet, insiktfullt, välbeskrivet inlägg och jag, som kvinna, niger och tackar för avslutningen!

Från en jämställd kvinna som kämpar mot religiöst förtryck av kvinnor.

Aron sa...

Vad säger detta om kvinnans ställning i resp religion?? Judisk mor+ickejudisk far= judiskt barn. Däremot det omvända dvs. ickejudisk mor+judisk far=ickejudiskt barn..
Inom islam har jag för mig att det är likadant -fast tvärtom!

ג 'ון sa...

Jag och hustrun har i vart fall firat kvinnodagen.
/BR

Erik Svansbo sa...

Tack Catarina!

Joakim sa...

Under protesterna i Iran sommaren 2009 så tävlade västvärlden i att fördöma den iranska regimens förtryck och bristen på jämställdhet. En tävling som även den västerländska vänstern och feministerna såg som obligatoriskt att delta i. När det gäller Saudi vill Väst (med USA och UK i spetsen) inte kritisera lika mycket eftersom Saudi är en allierad, trots att kvinnoförtrycket är många gånger värre i Saudi. Jag försvarar knappast den iranska regimen och jag gillar landet USA (inte Bush och Obama), men att hävda (vilket du gör under "Varför denna logga") att USA alltid fungerar som en garanti för demokrati och frihet i världen stämmer inte riktigt överens med sanningen.

Ingenjören sa...

"Oerhört fjantigt – grattis världens kvinnor säger jag!"

Oerhört fjantigt var ordet, om du nu inte är konsekvent och även gratulerar alla aidssjuka på internationella AIDSdagen, dvs.