13 mars 2011

Dubbla tungor från Fatah

Bejamin Netanyahu kommenterade nyligen dådet på Västbanken, då en familj knivdödades i sömnen:
I expect the international community to sharply and unequivocally condemn this murder, the murder of children.  I have noticed that several countries that always hasten to the UN Security Council in order to condemn Israel, the state of the Jews, for planning a house in some locality, or for laying some tiles somewhere have been dilatory in sharply condemning the murder of Jewish infants.  I expect them to issue such condemnations immediately, without balances, without understandings, without justifications.

Både Abbas och Fayyad tar avstånd från dådet, och från våld. Men Palestinian Media Watch uppmärksammar hur Fatah via sina officiella kanaler kontinuerligt stöttat och uppmanat till terror innan dådet.
In the period prior to the murders of Ruth and Udi Fogel and their three children in the Israeli town Itamar, the Palestinian Authority continued to encourage terror by glorifying terrorists as heroes and role models and through calls for violence. In addition, in an act that sent a clear message of support for terror, PA Chairman Mahmoud Abbas awarded $2000 to the family of a terrorist who attacked and tried to kill Israeli soldiers - just 2 months ago.

Fatahs avståndstagande från våld och terror måste ses som en läpparnas bekännelse. Abbas brukar tyvärr ha två olika budskap - ett på engelska till väst och ett på arabiska. Terrorpropagandan fortsätter dagligen via Fatahs officiella kanaler.

Human Rights Watch rapporterar om terrordådet på Judea/Samrien (Västbanken):
A Palestinian news agency, Ma'an, reproduced a statement from the "Al Aqsa Martyrs Brigades - Imad Mughniyah Brigades," a Palestinian armed group, claiming responsibility for the killings and justifying them as "a natural reaction to the massacres" committed by Israeli forces in Gaza and the West Bank. The group's involvement or a political motivation for the killings could not be confirmed.

Al-Aqsa martyernas brigader är tätt knutna till Fatah. Låg de bakom dådet?

 

41 kommentarer:

Hasse sa...

Ett ögonblick. Om någon attackerar israeliska soldater som är delaktiga i ockupationen av Västbanken är det knappast terrorism utan legitimt..Hur kan man jämställa detta med mord av små barn?

Joakim sa...

Israels respons är att bygga 500 nya hus på Västbanken:
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-approves-500-new-homes-in-west-bank-settlements-in-response-to-itamar-attack-1.348864

Israel visar med all tydlighet att de inte är intresserade av fred.

Erik Svansbo sa...

Joakim, den palestinska ledningen erkänner inte ens Israels rätt att existera som judisk stat. Det är hindret för fred i mellanöstern, inte att Israel bygger hus på Västbanken.

Erik Svansbo sa...

Det här var inga soldater, det var en barnfamilj som mördades i sömnen. Så det är ganska lätt att jämföra med barnamord.

Hasse sa...

Enligt länken ovan är det "uppmuntran till terror" att ge pengar till en familj när en familjemedlem attackerat israeliska soldater. Att attackera soldater är inte som påstås ovan terrorism, utan legitimt självförsvar. Att mörda en barnfamilj är inte legitimt, även om familjen ifråga är fundamentalistiska extremister.

Joakim sa...

@Erik Svansbo: Att bosättningarna utgör ett hinder för fred är de flesta överens om. Fred kan inte uppnås om Israel bygger israeliska samhällen på den mark som är tänkt att bli en palestinsk stat. Du missar i din analys vad hela konflikten handlar om. Den israeliska ledningen erkänner inte Palestinas rätt att existera som en palestinsk stat baserat på -67 års gränser.

michael w sa...

Erik, Abbas har sagt upprepade ganger att Israel far kalla sig precis vad det vill. Palestinierna har erkant staten Israel, racker inte det?
Samtidigt vagrar Likud och flera av partierna i den israeliska regeringskoalitionen att erkanna palestiniernas ratt till en egen stat. Varfor namner du aldrig det?

Abbas ovilja har, vad jag forstar, framst tva anledningar: radsla for vad som hander med de israeliska araberna (den radslan dampas nog inte av Avigdor Liebermans uttalanden) samt fragan om "right to return". Nu vet alla att "right of return" inte kan innebara ett fullt atervandande, men fragan ar symboliskt viktig.
Och, framforallt, den maste avgoras som en del av en overgripande overenskommelse. Sa varfor ska palestinierna ga med pa att redan nu ge efter pa punkten om "judisk stat"? Sarskilt inte som israelerna ar efter ar fortsatter att bygga bosattningar.
Men det ar klart, du vet ju fran en massa pro-israeliska bloggare att bosattningarna inte alls ar nagot hinder for fred...

Erik Svansbo sa...

@Joakim: Fel av mig, bosättningarna kan självklart utgöra ett hinder för fred, men det förutsätter att den ena parten överhuvudtaget är inriktad på fred. Fatah har erkänt Israels rätt att existera under förutsättning av att miljoner ättlingar till flyktingar från Israel ska invandra.

Det är inte att erkänna Israels rätt att existera. Om du lägger samman detta med den massiva hatpropaganda som dagligen sänds på palestinsk tv så förstår man att hans erkännande inte är seriöst menat.

@michael w: Om du hittar en länk där abbas erkänner Israels rätt att existera som en judisk stat får du gärna posta den här. Mig veterligen finns inget sådant.

michael w sa...

Erik, jag havdade aldrig att han sagt det, eftersom han aldrig har gjort det. Av de anledningar jag angav. Vad han har sagt ar att Israel far kalla sig vad det vill, det ar inte hans sak.

Fantastiskt att du nu erkanner att bosattningarna faktiskt inte ar sarskilt hjalpsamma for en fredsoverenskommelse.
Du far garna ocksa kommentera det faktum att Likud och flera andra av koalitionspartierna vagrar erkanna palestinernas ratt till en egen stat. Eller ar det irrelevant nar den nuvarande regeringens trovardighet gallande fredsforhandlingar ska bedomas?

Sen tror jag ocksa att du vet att "right to return" har stotts och blotts under manga ar av forhandlingar, och att losningen ar att Israel symboliskt erkanner "right to return" men att endast ett fatal palestinska flyktingar i praktiken far komma tillbaka. I gengald erkanner palestinierna Israel som en judisk stat.
Det ar forst pa senare tid som du och andra har borjat havda att erkannandet av Israel som judisk stat ar en forutsattning for tex bosattningsstopp och seriosa forhandlingar.

Individen sa...

@Joakim:

"Den israeliska ledningen erkänner inte Palestinas rätt att existera som en palestinsk stat baserat på -67 års gränser."

Den gränsen är en stilleståndslinje efter ett arabiskt angrepp på Israel. Varför skulle det vara självklart att Israel accepterar just den gränsen?
Ska man kunna starta krig och sen om det går dåligt kräva tillbaka sina gamla gränser villkorslöst?

Kanske borde Israel vara mer smidigt i synen på gränsdragningen, men att hänvisa till -67 års gränser som något slags självklar, naturlig gräns är synnerligen problematiskt.

lasse sa...

Det var något helt nytt. Att "palestinierna"
erkänt den judiska staten Israel måste ha kommit helt i skymundan av andra världshändelser men är förstås välkommet.
Då återstår bara diskussioner om gränsdragningar men där kan för en gångs skull FN spela en roll.

Laertes sa...

På vilket sätt menar du att Israel visar sin vilja till fred? Ett exempel räcker.

ג 'ון sa...

Varken PA eller Hamas har erkänt Israel som en judisk stat. Att göra det vore nämligen att avstå från det absurda arabiska kravet på ett "återvändande" av ett antal araber och deras efterföljare intill 4:e led.

Det finns inga -67 års gränser, enbart vapenstilleståndslinjer och UNSCR 242 talar om att det skall etableras erkända och säkra gränser för alla inblandade. d.v.s. även Israel och så länge arabvärlden vägrar erkänna Israel som en judisk stat så finns det heller inget att förhandla om för det landet.
Vidare finns det inget Palestina, enbart Gaza, Judea och Samaria så det finns alltså inte heller några "palestinier" i området.
Det närmaste man kan komma att vara palestinier är att bo i Jordanien.

Men på något sätt är det typiskt för regionen att säga nej till en egen stat 1947 och nu komma stickande och säga att man ångrar sig och att man dessutom vill ha Israel.
Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att Israel inte kan gå med på sådana villkor.

/BR

Joakim sa...

@Erik Svansbo: Palestinierna erkänner Israel, men inte som en rasistisk stat, där människor med fel etnicitet fördrivs och inte får komma tillbaka till den plats där deras förfäder levt i hundratals år. Lika lite som omvärlden erkänner USA som en stat för vita människor.

@Individen: Varken Egypten eller Jordanien kräver tillbaka förlorade områden av Israel. Gillar man inte gränserna från -67 kan man ju alltid gå tillbaka till den ursprungliga delningsplanen från 1947, men det tror jag inte Israel är särskilt intresserade av. Gränserna från -67 är alltså en kompromiss från palestiniernas sida, de ska inte behöva nöja sig med mindre. Varför borde palestinierna kompromissa en kompromiss?
Sedan kan man lika gärna fråga sig varför det är självklart att palestinierna ska erkänna Israel som ju är ett resultat av de turkiska och brittiska kolonialmakternas ockupationer.

Gatehag sa...

Laertes: Ge mig ett exempel på vad ditt inlägg har med mordet på en barnfamilj att göra. Ett exempel räcker.

A-K Roth sa...

Israel har bjudit Abbas till fredssamtal, med förslaget att de sätter sig ner, talar, förhandlar och kompromissar med utgångspunkten att det ska bli fred och att de sitter kvar och talar tills det blir klart.

Båda sidor har att kompromissa men det som så ofta sker är att den politiska omvärlden brister i att kräva att våldet stoppas, terrorgrupperna avväpnas.

Vad kan man förlora på att båda sidor sätter sig ner och talar non-stopp tills fred kan stiftas?

EL sa...

11. Lasse

"Då återstår bara diskussioner om gränsdragningar men där kan för en gångs skull FN spela en roll."

Samma roll som FN inte har spelat vid den libanesiska gränsen?

EL sa...

6. Joakim

"Den israeliska ledningen erkänner inte Palestinas rätt att existera som en palestinsk stat baserat på -67 års gränser."
Det har aldrig funnits några 67 års gränser. Det är endast stilleståndslinjer! Någon palestinsk stat har heller inte existerat.

EL sa...

7. Michael

"Palestinierna har erkant staten Israel, racker inte det?"
Var står det någonstans?
"...radsla for vad som hander med de israeliska araberna"
Abbas skulle vara rädd för vad? Att de väller in i en palestinsk stat? De flesta vill nog förbli fria i en demokratisk stat som Israel.

lasse sa...

Nyfiken fråga. Det finns många experter här på bloggen så någon borde kunna svara:

Har "palestinierna" erkänt staten Israels att existera inom säkra gränser eller inte?

Och vad menas med "palestinierna"?

ג 'ון sa...

#20
De s.k. palestinierna har öht inte erkänt Israels rätt att existera som en judisk stat men har sagt sihg kunna erkänna säkra gränser för ett Israel som tillåtit flermiljoninvandring av "palestinier".

Det finns inget Palestina och följaktligen inga palestinier, enbart araber på Västbanken och i Gaza som dels kan vara ättlingar till flyktingar och dels kan ha kommit från arabiska grannstater som Egypten och Jordanien.

/BR

/BR

sven sa...

Jag har skrivet det förut men det måste upprepas. 1967 gränsen var ingen gammal hävdvunnen nationsgräns som många människor verkar tro.
Det var en vapenstilleståndgräns som blev till 1949.

sven sa...

Många av den arabiska befolkningen som fanns 1948 i den av britterna skapade Palestina var väl invandrare.Rätta mig om jag har fel.
Läser man 1800-talsskildringar av det området
så var det ett glesbefolkat område.

Aron sa...

#15
Israel är ingen rasistisk stat. Jude är ingen etnicitet eftersom det är möjligt att konvertera till jude. Det blir därför fel att byta ut "judisk" mot "vit" som i ditt exempel. Om bara de arabiska flyktingarna konverterar till judendomen är de mer än välkomna åter till sina byar.

lasse sa...

@BR. Alltså ett Israel som härbärgerar miljoner judar och miljoner araber?
För mig låter det som ett säkert koncept för ett blodigt inbördeskrig.
Den s k enstatslösningen kan bara ha tänkts ut av cyniker som vet vad som kommer att hända men tror de kommer att gå segrande ur inbördeskriget.
Det värsta är nog ändå att det finns naiva människor i väst som tror att den fredliga samexistensen kommer att fungera.

Joakim sa...

@EL: Den gränsdragning som finns är delningsplanen från -47. Att palestinierna accepterar -67 års gränser är alltså en kompromiss från deras sida. Men tolkar jag dig rätt förespråkar du alltså gränserna från -47?

@ג 'ון: Givetvis ska de palestinier som drevs på flykt ha rätt att återvandra, få tillbaka sin egendom samt ekonomisk kompensation av staten Israel för den behandling de utsatts för. Att förvägra återvandring av palestinier för att de är av fel etnicitet är inget annat än rasism och diskriminering. Omvärlden har ett ansvar att inte acceptera rasism och etnisk rensning.

ג 'ון sa...

Israel är av världens stater erkänd som en judisk stat, förutom då av den muslimska världen som fortfarande har målet att förinta landet genom våld eller demografisk invasion (återvändande).
Därmed följer att Israel har rätt att behålla sin judiska karktär vilket en massimmigration av muslimer skulle förhindra.
Om man förlorar sina anfallskrig krig som araberna gjort 1948, -56,-67 och -73 så har man givetvis ingen rätt att bosätta sig i Israel.
Det vore lika absurt som att tyskarna skulle få återupprätta fristaten Danzig (nuv. Gdansk) med tysk majoritet
Om man sagt nej till en egen stat 1947 och på senhösten samma år fallit judiska samhällen i ryggen efter att FN´s delningsplan proklamerats och tagit hjälp av "frivilliga" från Irak, Syrien och Libanon så har man ännu mindre rätt att återvända.
Har man dessutom, under ledning av Stormuftin av Jerusalem, konspirerat med Hitlertyskland, om att förinta judarna i mandatet Palestina så har man helt förverkat sina chanser att återvända.
Har man aldrig satt sin fot i Israel utan möjligen är sonsons son till någon som bott där en gång men som flytt på arabstaternas anmodan 1948 så har man definitivt inget i Israel att göra som migrant.

Hur mycket fradga som signaturen Joakim än tuggar så kommer Israel att bestå som en judisk stat.
Araberna på Västbanken hör naturligt till Jordanien som ockuperade området 1948-1967 men nu i sann apartheidanda håller på att återkalla Västbanksarabernas pass.
Gaza hör naturligt till Egypten som ockuperade området 1948-1967.
/BR

Joakim sa...

@Aron: Israel betraktar judiskheten som en etnicitet. Vissa judar refererar till och med till sig själva som en ras. Det bedrivs i Israel och USA omfattande genetiska studier kring judar, så att judiskheten endast är att betrakta som en religion stämmer inte överens med verkligheten.
Dessutom är det helt okej att invandra till Israel om man är etnisk jude, man behöver inte tillhöra den judiska religionen.

Men om jag förstår dig rätt så menar du alltså att antisemitism inte kan räknas som rasism eftersom judiskheten "endast är en religion". Om USA kastade ut alla sina judar, beslagtog deras egendom och förvägrade dem att återvända så vore det inte ett dugg rasistiskt?

Johan sa...

Israel är av världens stater erkänd som en judisk stat

Mig veterligen innehåller exempelvis Sveriges erkännande av Israel inte något förbehåll av vilken religion som ska utövas i denna stat. Här faktalämnaren möjligtvis någon referens till något dokument som stödjer hans påstående?

EL sa...

26. Joakim

"Att palestinierna accepterar -67 års gränser är alltså en kompromiss från deras sida.:"
Det finns inte och har inte funnits några 67 års gränser hur många gånger vi än hör det. Och jag tror inte det kommer att bli några heller därför de skulle bli allt annat än säkra.
Anser du också att judarna ska få "tillbaka sin egendom samt ekonomisk kompensation" från alla muslimska länder de tvingades ut från efter att ha levt där i 2000 år?

Hasse sa...

Nu ljuger BR igen. Sverige har inte erkänt Israel som judisk stat, endast som stat, lika lite som man erkänt Iran som islamistisk stat.

EL sa...

28. Joakim

Judar är ett folk alltså en etnicitet, inte en ras!
Visst görs det genetiska studier på många kanter.
Det kan komma till nytta i bl a medicinsk forskning. I USA är det populärt för att se vad man har för förfäder.
Aron skriver lite dumt:-)

EL sa...

27. BR

Bra skrivet men jag håller inte med om att Gaza tillhör Egypten mer än Judeen och Samarien tillhörde Jordanien eftersom de ockuperade det. Dessutom har båda länderna avsagts sig områdena. De kom väl underfund med att det inte var värt besväret.

ג 'ון sa...

EL# 33.
Jag menar inte att Jordanien skall ha hela Judea och Samaria
Israel behöver delar av dessa områden för att få det strategiska djup som landet med dess smala "midja" behöver av säkerhetsskäl.
Dessutom måste Israel se till att behärska höjderna vid en blivande gränsdragning.

När det gäller Gaza ser jag det däremot som naturligt att Egypten tar över även om det inte är så vidare troligt att Egyptierna vill ha ett område som behärskas av de skäggiga kompisarna till det egyptiska Muslimska Brödraskapet.

lasse sa...

@Hasse
Sverige erkände Israel 1950. Den israeliska konstitutionen benämner Israel som "en judisk och demokratisk stat".
Dessutom har Sverige erkänt "Den islamska republiken Iran".

Svenska politiker kan visserligen vara naiva och världsfrånvända men svenska UD måste väl ha något att säga till om?

ג 'ון sa...

Logiken är uppenbarligen för svår för signaturerna Johan och Hasse.
Alltså, en gång till: Israel har alltifrån sin tillkomst kallat sig en judisk stat och omvärlden har genom att erkänna Israel accepterat den beteckningen.

För att ytterligare klargöra för några förvirrade kommentatorer här så är judendom såväl en etnicitet som ärvs matrilineärt som en religiös tillhörighet.
Man kan således precis som författaren Lars Gustafsson bli jude genom att konvertera men ev. barn i hans äktenskap blir inte judar utan att konvertera om inte modern är judinna för då blir barnen judar per automatik.
Klart och förstått nu folk?

/BR

ג 'ון sa...

Jag kan bara tillägga att FN´s delningsförslag såsom det formulerades i Resolution 181 från 1947 uttryckligen talade om en judisk stat.
Därmed följer att alla länder som röstade för den resolutionen (en majoritet på mer än 2/3) erkände bildandet av just en judisk stat.

Det internationella erkännandet efter att Israel utropat sig som en judisk stat 1948 handlade följaktligen specifikt om en judisk stat.

/BR

EL sa...

34. BR

"Jag menar inte att Jordanien skall ha hela Judea och Samaria"
Tror att det blev ett litet missförstånd där.
Jordanien ska inte ha någonting utan hålla sig snällt på andra sidan floden. De hade ingen rätt att lägga vantarna på Västbanken och har nu klart sagt ifrån att de nöjer sig med sin lott.
Hualien om Egypten ockuperar Gaza igen och brödraskapet tar över i Egypten. Det kan hända.

ג 'ון sa...

EL#38.
Jag menar nog att Israel måste ge upp en del av Judea och Samaria när Jordanien bildar den enda tänkbara palestinska staten.
PA utgör enbart en regional förvaltning i väntan på att de arabiska delarna av Västbanken, efter förhandlingar med Israel, uppgår i den palestinska staten Jordanien
/BR

EL sa...

39. BR

Det där är en idé som egentligen inte hör till ämnet och som vi skulle diskutera privat:-)

Erik Svansbo sa...

Jag har tagit bort ett par inlägg från "Hasse". Han är en extrem israelhatare/antisemit och jag har ingen lust att uppge plats åt en sådan.

Det är personer som han som tvingar mig ha modererade kommentarer här på bloggen, dom tar över och använder bloggen som plattform för att spy ut sitt hat.