20 mars 2011

Arabisk apartheid mot palestinier

Svensk Israel-Information har översatt en text av Khaled Abu Toameh från sajten Hudson New York.
Mohammed Nabil Taha, en elvaårig palestinsk pojke, dog denna vecka vid entrén till ett libanesiskt sjukhus efter att läkare vägrat behandla honom då pojkens familj inte hade råd att betala för vården.

Det tragiska fallet med Taha belyser situationen för hundratusentals palestinier som lever i fattiga flyktingläger i Libanon och som är offer för ett apartheidsystem som förvägrar dem tillgång till arbete, utbildning och sjukvård. […]

Kan någon föreställa sig vad som skulle ha hänt om ett israeliskt sjukhus hade lämnat en pojke att dö på sin parkeringsplats eftersom hans far inte hade $ 1.500 att betala för behandlingen?

Det är oerhört skrämmande att se hur saker och ting ställs på ända i debatten om Israel-palestina. För exemplet med den lille palestinske pojken är inte det enda:
Libanon, förresten, är inte det enda arabland som officiellt tillämpar apartheidlagar mot palestinierna, som förnekar dem rätten att få relevant medicinsk behandling och äga egendom.

Så sent som förra veckan meddelades att ett medicinskt centrum i Jordanien har beslutat att sluta behandla palestinska cancerpatienter, eftersom den palestinska myndigheten har underlåtit att betala sina skulder till centret.

Även andra arabländer gör det väldigt besvärligt för palestinierna att få läkarvård.

Det är skandalöst, att medan Israel tar emot palestinska patienter på sina sjukhus, förvägras de vård på arabiska sjukhus av olika anledningar, bland annat pengar. Men då påminns man om att arabiska diktatorer inte bryr sig om sina egna folk, och varför skulle de då ta hand om en elvaårig pojke som är döende vid ingången till ett sjukhus eftersom hans far inte hade $ 1.500?

Och eftersom dödsfallet ägde rum i ett arabiskt land – och offret är en arab – varför skulle någon bry sig om honom? Var finns protesterna mot arabisk apartheid?

Var finns palestinavännernas protester mot den verkliga apartheid som utövas mot palestinierna?

Palestinierna utnyttjas cyniskt i kampen mot Israel, både av arabvärldens despoter och de påstådda svenska palestinavännerna. Men det går inte både att ha palestinierna som slagträ mot Israel samtidigt som man upprätthåller mänskliga rättigheter för de miljoner palestinier som hålls fångna i läger i arabvärlden.

De palestinavänner som är humanister måste sluta spela med i de arabiska despoternas cyniska spel.

4 kommentarer:

Purple sa...

Slutsatsen som jag tror är viktig är att de inte är palestinavänner. Jag har länge haft teorin att de identifierar sig med palestinier som medlemmar av samma folkstam, men det tror jag inte stämmer längre.

"Palestinavännerna" hatar västerländsk liberal demokrati, "kommersialism", kapitalism, "överkonsumtion", "girighet", "marknaden", etc.

Palestiniern må vara "den siste ädle vilden" som Pascal Bruckners kallar honom, men han är bara ett verktyg.

George W Bush stod rakryggat för allt det dessa personer avskyr vilket gjorde honom så extremt avskydd. Då var alla medel tillåtna. De "stackars soldaterna" som skickades till Irak för att "stjäla olja" påstod man sig bry sig om. Så fort Obama valts så slutade man bry sig.

Det tog lite längre för Gitmo-febern att lägga sig, liksom motståndet mot militärdomstolar. Men detta var också bara verktyg i kampen mot den liberala demokratin, kapitalister och konsumtionssamhället.

EL sa...

Ja, det är många som låtsas som det regnade.
Det passar inte deras agenda. Inga goda nyheter om Israel intresserar dem. Och naturligtvis samlas deras medtyckare som bin på marmeladen.

lasse sa...

TT gör sitt till i det cyniska spelet:
"Flera människor, bland dem en tolvåring och två tonåringar, dödades när Israel fortsatte attackera Gazaremsan efter en tids upptrappat våld vid gränsen."

Den som läser inlägget från 03-22 får lätt intrycket av att det är Israel som trappat upp våldet och som till slut, efter idoga försök, lyckats döda en tolvåring och två tonåringar.
Jag förstår inte hur TT:s medarbetare kan se sig själva i spegeln efter avslutad tjänstgöring.

Ingenjören sa...

Detta är någonting jag funderat väldigt mycket över. Ett problemet är att frågan om apartheiden mot palestinier i grannländerna sällan(eller aldrig) lyfts av palestiniernas 'officiella' företrädare, eftersom de är beroende av sina grannländers välvilja. Detta gör att de orättvisorna aldrig får den plattform de förtjänar.

Orättvisor som inte har en röst som berättar om dem (tex förtrycket av 4 miljoner Karener i Burma) får aldrig samma uppmärksamhet som de som har en internationellt erkänd företrädare (tex förtrycket av 5 miljoner tibetaner i Kina).

Jag tror inte det är en naturlag att vänstern alltid kommer att blunda för den anti-palestinska apartheiden i Libanon och med lite tur kommer de revolter som just nu pågår i Mellanöstern skaka om perspektiven en smula för Svenska betraktare. Men jag är å andra sidan optimist.