25 feb. 2011

Vänsterkritik av vänsterns islamistflört

Daniel Suhonen från SSU-tidskriften Tvärdrag skriver idag en väldigt intressant debattartikel i Aftonbladet:
Efter Hamas seger i Gaza var det naturligt att försvara palestiniernas rätt att välja ledare mot bombliberalernas selektiva demokratisyn, men bör man som socialist aktivt försvara organisationer som vill skapa islamistiska stater? I alla fall är det inte förenligt med min bild av socialismen. Den förutsätter sekularitet.

Mycket intressant att Suhonen vågar tänka så fritt. Han vågar se att islamismen knappast innebär något socialistist drömsamhälle.

Johan Lundberg påpekar att Suhonen blir mer än lovligt svamlig när han bland annat lastar nyliberalism för rasism. Hursomhelst tycker jag Suhonen ska ha stor heder för sitt tänkvärda inlägg. Det borde inte vara en höger-vänsterkonflikt att säga att demokrati är rätt och islamistisk diktatur är fel.

UPPDATERING: Andreas Malm och Daniel Suhonen debatterade i dagens Studio Ett. Debatten blev rätt kass, eftersom Daniel Suhonen var rejält på defensiven. Andreas Malm menade att han endast har tagit ställning för Hamas rätt att försvara sig.

Det är en uppenbar efterhandskonstruktion. Andreas Malm har bland annat poserat i Hizbollah-tshirt och drömmande beskrivit Hamas som en "nationell befrielserörelse". Se Copyriot.

Malms argumentation kan kort sammanfattas som att Suhonen ska hålla käften, eftersom han borde förstått att Malm egentligen varit kritisk mot Hamas, trots att han stöttat dem.

Återigen, heder åt Suhonen som vågar kritisera sina åsiktsfränder och tänka fritt.

8 kommentarer:

Laertes sa...

"Han vågar se att islamismen knappast innebär något socialistist drömsamhälle."

Är det någon som har påstått det? Nej. Återigen Erik, känns det inte lite tunnt när du måste skapa halmgubbar för att kunna ha några giltiga argument?

Joakim sa...

"Det borde inte vara en höger-vänsterkonflikt att säga att demokrati är rätt och islamistisk diktatur är fel."

Fast i Gaza är det ju Hamas som är demokratiskt framröstade (valet godkändes av objektiva valobservatörer). Diktatur vore att inte erkänna Hamas trots att de vann ett fritt val.

Bosse J sa...

Men va f...
Demokrati är inte enbart att räkna röstsedlar.
Pröva några stänk frihet också, eller varför inte rätt till egna åsikter eller homosexuell läggning?

Pröva också tanken att livsluften för demokrati är att kritisera makten. Hamas fick makten i ett val (korrekt), men hur har de utnyttjat makten? Var var demokratin när de massakrerade PLO-politikerna?

benke sa...

Suhonen förstår inte att det är just sekularismen som har förstört människors moraliska ställningstaganden. Att socialismen förutsätter moraliskt sammanbrott vet vi alla.

Socialister och kommunister VILL ha ett sekulärt samhälle då religion hotar deras existens.

EL sa...

Joakim

"Fast i Gaza är det ju Hamas som är demokratiskt framröstade..."
Jovisst, men det bidde ingen demokrati!
Det blev islamistisk diktatur. Vad tror du det kan bli i Egypten om det muslimska brödraskapet vinner i ett demokratiskt val? Många som är oroade för det. Inte du?

Individen sa...

@Joakim:

"Fast i Gaza är det ju Hamas som är demokratiskt framröstade (valet godkändes av objektiva valobservatörer). Diktatur vore att inte erkänna Hamas trots att de vann ett fritt val."

Javisst. Och sedan slängde dom sina meningsmotståndare ner från hustak, sköt dom eller slängde dom i finkan. Allt i sann demokratisk anda förstås!

finnjavel sa...

det är som ett av inläggsskribenterna uttryckte det: att framföra islamkritik är ingen höger/vänsterfråga. islam till sin sanna natur om bekännare till islam anser att Koranen skall följas i sin helhet, är en ideologisk manual till en totalitär teokrati vars samhällsstruktur bärs upp av shari'algarna.
demokrati, pluralism, jämställdhet är inte intressant för de människor som stöder islamistiska idéer. det är helt obegripligt för mig att inte vänstern, som åtminstone historiskt sett, består ( bestått) av den mer intellektuellt resurstarka populationen.

Ingenjören sa...

" islam till sin sanna natur om bekännare till islam anser att Koranen skall följas i sin helhet, är en ideologisk manual till en totalitär teokrati vars samhällsstruktur bärs upp av shari’algarna."

Det är alltid lika sött när någon som har läst ett par lösrykta citat på politiskt inkorrekt ska beskriva vad den 'sanna islam' är. Lustigt nog blir det i regel nästan exakt samma tolkning som Bin Laden har. Islam är inte så homogent som PI och Bin Laden hävdar, res till Albanien eller Azerbaijan för lite perspektiv.