27 feb. 2011

Synliggör skatterna

Fokus skriver om avsaknaden av idéarbete hos moderaterna, och Nima Sanandaji säger något mycket viktigt:
– Socialdemokratins långsiktiga framsteg har delvis en enkel förklaring, att de höjde de dolda skatterna i stället för de synliga. Jag förstår inte varför inte regeringen synliggör skatterna. Tänk om både lönen, skatten och arbetsgivaravgiften för en sekund nuddade löntagarens bankkonto. Då skulle allmänheten direkt se hur hälften av lönen försvinner i väg till skatt och arbetsgivaravgifter.

Andra förnyare intervjuas i dagens industri, bland annat Folkpartiets Carl B Hamilton:
"Vi sitter vid makten men till priset av att vi för socialdemokratisk politik, förutom i fråga om skattetrycket", säger Hamilton.

Ett utmärkt sätt att skapa förståelse för behovet av reformer är att låta människor se de pengar som försvinner i skatt.

2 kommentarer:

Individen sa...

Detta är en utmärkt idé i sann folkbildningsanda.

På lönespecifikationen borde alla kostnader för arbetsgivaren tydligt redovisas.

Ur strikt pedagogisk synpunkt vore det ultimata att man betalde ut alla pengarna till löntagarna, som sedan själva fick betala in samtliga skatter och avgifter. Precis som företagarna gör.

Purple sa...

Struntprat från Hamilton. Alliansen behåller ju i stort sett samma skattetryck som S, på några procentenheter när.

Riktigt borgerlig politik, i mitt lilla klassiskt liberala sinne, vore det om skattetrycket sänktes t ex till Per-Albins nivå, 12-13%. Helst lägre än så.

Fast då krävs det att stat och kommun helt slutar göra en massa saker, saker som skulle bli mycket bättre utan statens inblandning.

Då skulle inte heller en massa förmynderi och "social ingenjörskonst" vara möjlig.

En skattereform som är önskvärd är att småbarnsföräldrar fick de 12 000 kr per månad per barn som en daghemsplats subventioneras med och att denna subvention i gengäld upphör. Allra bäst vore det om småbarnsföräldrarna slapp betala de säkert 14 000 kr i skatt (över en längre tidsperiod) som krävs för att de ska få 12 000 kr i subvention.