23 feb. 2011

Ryggradslös Bildt inte ensam

Carl Bildt har fått en hel del kritik kring sitt agerande i den arabiska vår som nu blommar upp. Han vägrar ta ställning mot diktatorerna, och förespråkar stabilitet. Inte ens mot Khaddafi, som använder flygvapnet mot oskyldiga demonstranter, kan han ta ställning. Han vill se stabilitet.

Bildt framstår plötsligt som en ryggradslös skurk - vilket han är. Men det har han varit länge. Och världen lever efter Bildts paradigm. Johan Ingerö kommenterar:
Denna stabilitet, som nu senaste Carl Bildt omhuldade, är även den bärande idén med FN. Demokrati eller diktatur? Pressfrihet eller censur? Yttrandefrihet eller omskolningsläger? I FN är allt detta skit samma, för där är vi alla moraliska jämlikar. I stabilitetens heliga namn.

Jag säger åt helvete med stabilitet och åt helvete med FN. Vi behöver ett Demokratiernas förbund, som syftar till att alla länder ska vara medlemmar, men som inte släpper in någon som inte lever upp till medlemskraven.

Khaddaffi, som slaktar sitt folk, är en del av FNs råd för mänskliga rättigheter. Han är en bra representant för det som FN står för.

Det är inte bara i arabvärlden saker förändras snabbt. Även här hemma kan vi plötsligt höra nyhetskommentatorer som titulerar världens diktatorer som just diktatorer. Fram tills nyligen hette de "ledare" eller "president".

Bildt hänger inte med i svängarna - och låt oss hoppas att det fortsätter så. Jag skulle gärna se Bildt utbytt.

Men det är inte Bildt som är det stora problemet - det är FN och världsordningen där diktaturer och demokratier jämställs.

6 kommentarer:

Skåning sa...

Och hur är det med demokratier som stödjer diktaturer? Som samarbetar och ser till att de kan fortsätta vara diktaturer? Som beväpnar dem så att de kan vända vapnen mot den egna befolkningen? Vi kan ju ta t.ex. Frankrike och USA. Hur många diktatorer har inte de haft det mysigt med. Och hur gör vi med de företag som utnyttjar repressionen i diktaturer som Saudiarabien, Libyen och Egypten för att göra bra affärer? Är inte de en del av problemet Svansbo?

ג 'ון sa...

Han med Neanderthaldialekten har som vanligt inte förstått att huvudproblemet i världen inte är de demokratier som av strategiska skäl stöder diktaturer, utan just diktaturerna i bl.a FN.
/BR

Erik Svansbo sa...

Skåning: Visst är det ett problem att diktaturer stöttas av demokratier. Realpolitik är svårt.

Det finns dock manöverutrymme och jag tycker framför allt Obama sköter sig exceptionellt dåligt.

Huvudproblemet är dock som jag skrev att demokrati och diktatur jämställs.

t sa...

Och att Bildt har ett ansvar gentemot svenska medborgare som befinner sig i Libyen och därför kanske inte kan uttala sig som Svansbro önskar sig - den tanken kanske inte har slagit Svansbro?

David sa...

Hej!

Jag är X år gammal och jag undrar:

a) Man går ut och röstar ett viss y-år (valfritt).
b) (Vi hoppar över några steg här. ) ...man får resultat av en folkomröstning, detsamma y året.

Hur kan man empiriskt bevisa att det finns samband mellan a) och b)

Mohhe sa...

Tydligen så har Carl Bildt sedan dess utvecklat samma argument - "stabilitet" (läs islamistskräck) och "rimlig utveckling" (läs svensk förmyndarskap) - för att få Sverige att svika demkoratikampen (20 Februari) i Marocko och att istället hylla den marockanska monarken (M6) som ett värdefullt exampel och hans konstitution som en alternativ modell av arabisk vår.