6 feb. 2011

Hvad hvilja egyptierna?

Det är lätt att ryckas med i drömmar om demokrati i Egypten. Det vill vi alla ska hända. Men är framtiden verkligen så ljus för Egypten?

Peter Santesson på inslag.se har skrivit om Human Development Report och dess resultat från Egypten:
Stödet för att äktenskapsbrytare skall stenas ligger på 82 procent i sagda opinionsundersökning. Stödet för att piska och hugga händer av tjuvar ligger på 77 procent. Klassikern, frågan om man skall avrätta muslimer som lämnar islam? 84 procent tycker att det är en bra idé (PEW 2010, igen).

Muslimska brödraskapet skall nu, till allmän glädje, ha övergivit sin tidigare smak för politisk-religiöst motiverat våld. Den egyptiska allmänheten verkar inte vara lika tydlig på den punkten. En minoritet, 46 procent, av PEW:s tillfrågade svarade att det aldrig är acceptabelt med självmordsbombningar mot civila för att försvara islam. Andelen som svarar att det är okidoki att självmordsbomba civila litet då och då har mer än fördubblats de senaste tre åren.

Charles Krauthammer har skrivit om detta, och han menar att Egyptens hopp är en övergångsperiod då det demokratiska Egypten kan samla sig. (Via EoZ, som också har skrivit en viktig analys av Muslimska brödraskapet.)

6 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Kommenterade just hos centerpartisten och min namne Magnus Andersson detta samt kritik mot hans idealistiska liberalism. Min erfarenhet säger mig att jag inte får svar. Skulle kunna slå om en hundring att han inte svarar (men nu kan han iofs läsa detta och passa på att tjäna hundra spänn...).

Länk: magnusandersson.blogspot.com

Magnus Andersson sa...

En orsak till det som händer i Egypten är såklart repressivitet mot oliktänkare (även om islamister är än mer repressiva, men religiöst). Islamister som fängslas och de som bloggar och arresteras finner varandra?

Religiös radikalisering ett faktum som s a s står på egna ben, men även sociala orsaker finns nog och några menar att biobränslesatsning i klimatpolitik genom att höja matpriser med säg tiotals procent kan bidra och sänka tröskeln för oro.

Länkar på openmarket.org.

Jag tror (som många bl a solforskare) att kyla vi troligt får genom lägre solaktivitet under decennier framöver kommer att påfresta genom mindre mat och högre matpriser skapande oro som kan utlösa krig. (De som säger att det att vi inte har kallt nu motbevisar detta ska veta att detta har år av fördröjning; termodynamikens lagar.) Oroande perspektiv om nu kärnvapen tas fram av Iran, och senare kanske av Libyen m fl. Men krig oroande oavsett det.

-
Extra offtopic: Synd att de många klimat och atmosfärsforskare som visar att koldioxid inte har större effekt på klimatet (IPCC:s hypotes är mycket kraftig förstärkning i klimatsystemet, som inte återfinns för annan påverkan eller i analys av tidigare klimatdata eller aktuell strålningsbalans) knappt påstås finnas eller utgör en lite obetydlig minoritet. Att de är obetydliga är propaganda!

Från början har klimathotet varit en bluff.

sven sa...

Det brukar jämföras det som nu händer i arabvärlden med det som hände i östeuropa1989.Men den stora skillnaden är att folket i östeuropa var sekulariserat och till stor del när det gäller kvinnor och män jämnställt.Det är nog ingen slump att Tysklands första kvinnliga förbundskansler var uppvuxen i DDR.Rent politiskt var det komunistiska östblocket förstås till stor del en vedervärdig diktatur men det var en sekulariserad diktatur och man hade en politik för jämnställdhet för kvinnor.
När östblocket föll så hade det västvärlden att göra med en sekulariserad befolkning och kvinnor som inte var beroende av sina män.

Catarina sa...

Tack för ett tänkvärt inlägg och en nyttig länkning. Hoppas du hittar ork till fortsatt bloggande!

Erik Svansbo sa...

Tack Catarina! Jag kommer absolut fortsätta blogga. Ni får ha överseende med att det blir lite mer sällan just nu bara.

Robert Tadjer sa...

Man finner hela rapporten på http://pewglobal.org/2010/12/02/muslims-around-the-world-divided-on-hamas-and-hezbollah/

Då antar jag att du håller med Magnus Norell och inte Peter Weideruds analys om faran med den Muslimska Brödraskapet.

Det finns en poäng med att islamisterna radikaliserats av att ha blivit fängslade och nedtryckta. Men det finns också en anledning varför de tvingats tillbaka i första hand. Det är något Egypten har kämpat med ända sedan 1920-talet med Hassan al-Banna.