21 feb. 2011

Gardells kamp mot demokratin

Johan Lundberg på Axess har hittat en gammal artikel av Mattias Gardell där han hyllar Moammar Khaddafis Libyen:
Som framgår av kommentatorsfältet nedan, kan man på nätet ta del av Mattias Gardells inspirerande artikel om Libyen och Mohammar Gaddafi från 1992.

Huvudtesen är att revolutionen inte har genomförts fullt så konsekvent som man kan önska: "Problemet är att systemet inte är infört överallt", heter det till exempel om "arbetsförvaltningen", det vill säga förstatligandet av företagen.

De dissidenter som finns, är främst av karaktären hard core-marxister som - liksom Gardell själv - beklagar att det i landet råder för mycket liberalism och kapitalism. Gardell är samtidigt positiv till att Gaddafi förordar en "demokratimodell som förfäktas av de svenska syndikalisterna", det vill säga direktdemokrati.

Han sammanfattar också vad som förenar Mattias Gardells engagemang:
Jag skulle vilja hävda att vi här finner själva kärnan i Mattias Gardells världsbild - det som styr hans ställningstaganden rörande islam, islamism, anarkism, antisemitism och så vidare. Mattias Gardell är kort sagt en person som ser det som sin livsuppgift att uppmuntra och organisera motståndet mot den liberala, demokratiska världen, varhelst och i vilken skepnad det uppträder.

Det är en helt korrekt analys - och självklart har Gardell klippkort till kultursidor och morgonsoffor.

12 kommentarer:

Skåning sa...

Är Gardell "hard core Marxist"? Att Lundberg och Svansbo inte gillar syndikalism må vara hänt. Men detta bli guilt by association. Om Svansbo har problem med syndikalism och folkmakt så borde han diskutera det.

På vilket sätt visar detta på "själva kärnan i Mattias Gardells världsbild". Om det handlar om att bevisa att Gardell -92 var för folkmakt och mot kapitalism så kör för det. Men varför säger detta något om hans ställningstagande vad gäller antisemitism? Och vad är Gardells åsikt om antisemitism Svansbo?

Kan du svara på dessa enkla frågor?

Skåning sa...

Men har du inte sett någonting de senaste veckorna??? Kampen mot diktatorerna är kampen mot diktatorer med gott stöd från västerländska demokratier. Du hyllar ju själv USA som försett Mubarak med vapen och medel att bygga upp sina tortyrkammare! Sarkozy semestrade hos densamme och hans utrikesminister hade inget emot att slå ned upproret och säkra Tunisiens diktatur. Jordanien, Bahrain och Saudiarabien-Arabien är också polare med väst. Fattar du? USA vars som du hyllar STÖDJER TORTERARNA!!!
Har du någonsin ens sett detta som ett problem? Faktum är att kampen för demokrati i mellanöstern är en kamp mot västerländsk imperialism!

Individen sa...

@Skåning:
"Faktum är att kampen för demokrati i mellanöstern är en kamp mot västerländsk imperialism!"

Menar du att ansvaret för förtrycket i mellanösterns diktaturer är primärt västs fel?

Vilken försyndelse är störst? Att förtrycka ett folk eller att stödja en förtryckare?

ג 'ון sa...

Diverse förvirrade vänsterhjärnor här sätter likhetstecken mellan å ena sidan den, iofs cyniska realpolitik som Västvärlden ofta praktiserat gentemot diktaturer för att försvara sig mot ännu mer elakartade krafter som kommunism och islamism och ideologisk samhörighet med diktaturer som vänsterns sympatier mot det gamla Sovjet och nu samförstånd med islamism mot demokratier av västerländsk modell såsom ex,vis Israel, å den andra.

/BR

Erik Svansbo sa...

Skåning, på ett liknande sätt som du ser Mattias Gardell världen. Han ser gärna att islamister vinner makten i Mellanöstern för att kunna bli starkare i kampen mot USA.

Jag beklagar att Obama har bytt spår och tonat ned demokratiperspektivet. Där föredrar jag Bush som talade klarspråk mot diktaturerna.

Laertes sa...

erik, sluta hitta på. Gardell föredar naturligtvis inte att islamister tar makten. Det har du själv hittat på. Hur starka tycker du att dina argument är när du måste fabricera för att de ska få bäring?

Skåning sa...

BR: s resonemang om att förtryck, tortyr och tyranni är legitimt när det utövas för att det a priori används för att förhindra andra, för oss eller de vi sympatiserar med, obehagliga krafter faller om inte på sin uppenara dumhet även på historisk fakta. Vi kan således lämna BR: s rationaliseringar av det tyranni han stödjer därhän.

Och Svansbos resonemang är naturligtvis en halmgubbe om någon. Svansbo stödjer alltså tyranni. Han kan heller inte se hur västerländska ekonomiska intressen tjänar på ett upprättande av tyranni.

Men jag undrar ändå, hur kommer du fram till att motstånd mot imperialism innebär att jag och Gardell vill se islamistisk seger i mellanöstern?

Aron sa...

Har nu läst Gardells 20-åriga artikel. Den är från "Anarkistisk tidskrift" 1992. Tycker inte den låter bli att problematisera Libyen. Framför allt ifrågasätter den ju Khaddafis roll. Men ger också intressanta uppgifter om landet. Nån mer som faktiskt läst den?

lasse sa...

Tja, Gardell tycker att den "Folkmakt" Khadaffi vill införa har "direkta beröringspunkter" med den modell som de svenska syndikalisterna förespråkar, vilket väl säger det mesta.

Varför kan inte vänstern acceptera att gamla synder ännu en gång hunnit upp en svensk diktaturkramare?
Nej, istället stämmer en kör upp som i perfekt harmoni förklarar att det var inte så han menade och även om han sade det så blev allt så småningom fel på grund av USA-imperialismen e t c

För övrigt borde vänstern dra öronen åt sig när en diktator talar om "folk" och "makt i samma mening men inte då. Vänstern har inget lärt och inget förstått utan lever i en värld där inget ändrats sedan 1968 då slagordet "folkmakt" började användas av sovjetstödda figurer som prydde sig med militära grader och förklarade sig vara antiimperialister. Det senare var förstås en förutsättning för det sovjetiska militära stödet men det begrep aldrig vänstern i Sverige.

ג 'ון sa...

Laertes är lika okunnig som vanligt och signaturen Skåning förefaller komma från det alltmer islamistinfluerade Malmö och förnekar precis som Laertes-Classe fakta.
Mattias Gardell kallade helt nyligen det islamistiska Brödraskapet för "Per Albins bröder"

http://www.aftonbladet.se/kultur/article8581935.ab
Västmakternas realpolitik är definitivt att föredra framför islamism och kommunism.
Men jag förstår att jag är oense med herrarna Classe och den islamistympatiserande skåningen i den frågan.

/BR

/BR

Gunte sa...

"Givetvis blundar Lundberg för att det på senare år är högern snarare än vänstern som har omfamnat Gaddafi. Det är inte Ung vänster som åker på studiebesök till Tripoli, däremot är det inte så länge sedan som handelsminister Ewa Björling var där för att kränga svensk övervakningsutrustning. Det är inte Lars Ohly som nu väger orden utan oförbätterliga högerpolitiker som Carl Bildt och Silvio Berlusconi som vägrar kräva Gaddafis omedelbara avgång. Det är betydligt mer belastande än vad Mattias Gardell skrev 1992."
- Rikard Warlenius, Aftonbladet 110223

Individen sa...

@Gunte

Problemet är att Gardell fortfarande ses, åtminstone fram tills nu, som en auktoritet på att uttolka den muslimska världens tankar och önskningar.
Ingen har väl någonsin betraktat Bildt, Berlusconi eller någon annan västledare som auktoritet på detta.

Därför blir Gardells gamla texter belastande för honom nu då de visar hur dålig analytiker han de facto är.