27 jan. 2011

Förintelsens minnesdag

Idag högtidlighålls minnet av förintelsen världen över. Det är oerhört viktigt, eftersom antisemitismen är starkare än på längre. Henrik Bachner har skrivit en viktig text om detta i Expressen:
"Antisemitismen är sannolikt den mest utforskade av alla gruppfördomar. Även om dess samtida former och manifestationer finns en omfattande kunskap. Men av denna märks inte mycket i den svenska debatten. I stället intas scenen i allt högre grad av debattörer som torgför uppfattningar som saknar stöd i forskningen, men som tycks tjäna en politisk agenda.

En vanligt förekommande myt är att antisemitismen skulle ha upphört eller reducerats till en ytterligt marginell företeelse. Nära förknippad med denna föreställning är också påståendet att antisemitismen ”ersatts” av islamofobin."

Sydsvenskan har ett intressant reportage om fyra muslimska killar som tagit initiativ mot antisemitismen i Malmö:
Fördomar. Undermålig historieundervisning. En ovilja att bjuda in vittnen från Förintelsen till skolor.

Siavosh Derakhti listar snabbt orsakerna till antisemitism i Malmö och Sverige.
Det senaste årets diskussion om judefientlighet i Malmö har påverkat honom. Som ung muslim vill han påverka och förbättra relationerna mellan religiösa minoriteter i staden.
Ja, mellan alla grupper och minoriteter.

I höstas lade han därför fram ett förslag för lärare och klasskamrater på Latinskolan.
Siavosh Derakhti ville att klassen skulle besöka Auschwitz, det nazistiska dödslägret i Polen.
– Flera skrattade och frågade hur jag skulle kunna klara av att genomföra ett sådant projekt. Men vi beslutade oss för att satsa allt. Skulle det inte gå så hade vi i alla fall lärt oss en massa.

Hatten av för Siavosh och hans vänner. De är förebilder som insett att kampen mot antisemitism måste fortsätta. Det är vad förintelsens minnesdag handlar om.

Se även Mathias Sundin och Johnny Munkhammar.

7 kommentarer:

Bo sa...

Homosexuella, psykiskt sjuka, politiska fångar, romer m m dödades också i lägren. Varför talar du inte om dom?

En tragedi i vår tid | Gunnar Hökmark sa...

[...] Ulf Hedin, Johan Hultberg, Helena Bergholtz, Caroline Szyber, Pophöger samt Jan Nilsson. // ← Demokratin behöver stöd även i [...]

Ingenjören sa...

@Bo: Har du ens läst posten? Vad har det för relevans för ämnet han skriver om? Om varje text som handlar om antisemitism och förintelsen också måste innehålla ett fördömande av varje annan sorts bigotteri skulle det vara omöjligt att blogga om det på mindre än 8 sidor.

ג 'ון sa...

Med termen Förintelsen avses det industriella massmordet på 6 miljoner judar och 27/1 ihågkomms för befrielsen av förintelselägret Auschwitz-Birkenau.
Därav Eriks post.
Men man skall naturligtvis inte glömma alla mördade politiskt oliktänkande, zigenare, psykiskt sjuka och homosexuella.
De fyra muslimerna i Malmö har all heder för sitt initativ i en stad där andra muslimer, utan risk för påföljd, trakasserar och hotar judar.
/BR

Adler sa...

Nu råkar det vara så att det var Europas judenhet som Förintades, därav är mer eller mindre all judisk kultur från Europa endast retro.

Det går inte att applicera på de andra grupper som mördades under Förintelsen. Men endast ett folk Förintades i den bemärkelsen att hela kulturen, med allt vad det innebär (språket Jiddisch t ex) försvann tillsammans med dem.

Jiddisch är idag en kurs på Lunds universitet, medan t ex romani aldrig försvann från jordens yta i 2 generationer.

lubbe ferrysson sa...

Erik skriver: Hatten av för Siavosh och hans vänner.

Visst hatten av för de här killarna. De har visat betydligt mera vet och civilkurage än till ex. sosse Ilmar Reepalu.

Erik Svansbo sa...

Lubbe, håller helt med!