31 maj 2010

Ship to Gazas ansvar

Elder of Ziyon skriver om hur naivt IDF reagerade i morse:
The IDF soldiers went on board the ship with the expectation that they would be met with "non-violent resistance." The reason that they had those expectations was because the flotilla organizers made very clear that this is what they planned to do - as they said, "The only resistance that there might be would be passive resistance such as physically blocking the steering room, or blocking the engine room downstairs, so that they couldn't get taken over. But that was just symbolic resistance."

Because the IDF foolishly believed them, they dropped onto the Turkish ship armed with just riot-dispersal paint guns, plus personal handguns as a last resort.

And they fell into a well-planned ambush.

IDF trodde på Mattias Gardell, Dror Feiler med flera som menade att Ship to Gaza var fredliga. Men det var en lögn - på det turkiska skeppet väntade beväpnade motståndsmän som brutalt misshandlade soldaterna. Se denna video:David Hazony på Commentarymagazine.com rapporterar nu angående de skadade från det turkiska skeppet.
A good friend of mine is a nurse who was on duty in the emergency room at a Jerusalem hospital when some of the injured “activists” were brought in. She tells me that many of them are wearing camouflage. “Not sure they were official Turkish army clothes,” she says, “but they weren’t civilian dress, that’s for sure.”

Har Ship to Gaza medvetet låtit dessa våldsverkare följa med i konvojen eller har man blivit förd bakom ljuset av de turkiska islamisterna?

Tjuvåkte islamister med Ship to Gaza?

Idag har Israel bordat aktivisterna på Ship to Gaza. Därefter utbröt tumult, eftersom de israeliska soldaterna blev anfallna.

Mark Klamberg reder ut rättsläget angående internationellt vatten. Det är oklart, eftersom israels regering hävdar att det är en väpnad konflikt som råder i Gaza. Denna tolkning borde ha någon relevans, eftersom Israel regelbundet anfalls av Hamas.

Det var på den turkiska båten som våldsamheterna utbröt. Våldsamheterna var väl planerade med molotovcoctails och järnrör:Den turkiska gruppen består av personer från IHH, och denna organisation har täta band till Hamas. Mer om detta här.

En video från MEMRI visar hur medlemmar från den turkiska gruppen IHH skanderar den antisemitiska ramsan "Khaybar, Khaybar". Se också detta klipp på Youtube:Så här säger en kvinna från IHH som intervjuas:
Al-Jazeera also interviewed a woman who said that the flotilla participants' goal was "one of two happy endings: either Martyrdom or reaching Gaza."

Det finns mycket som tyder på att Ship to Gaza låtit våldsamma sympatisörer till Hamas åkt med på resan. Dessa personer var inte med på resten av teamets icke-våldsprinciper utan var förberedda på våldsamt, livshotande, motstånd när de israeliska soldaterna bordade skeppen.

Det finns också information enligt ovan att personer från den turkiska gruppen ville bli martyrer.

Mot bakgrund av detta håller jag fullständigt med Mathias Sundin: Reaktionerna är våldsamt överdrivna. Särskilt beklagligt är det att israelvänner som Sanna Rayman och Claes Arvidsson dras med.

Den som uttalar sig tvärsäkert i detta läge tror jag gör ett misstag. För mig är två saker klara: rättsläget är oklart och det fanns islamister med i den turkiska delen av Ship to Gaza.

För bästa information: se jpost.com och ynetnews.com

30 maj 2010

Känd antisemit länkas från Ship to Gaza

På Al-Hamatzav skriver A Adler om Ship To Gazas hemsida och deras pressröster:
På Ship To Gazas hemsida finns det en samling länkar under titeln Pressröster. Här länkar man till sådant man anser är viktig information som måste nå fram till allmänheten i samband med Ship To Gazas aktiviteter.

En uppmärksam besökare fann där reklam för antisemiten Lasse Wilhelmson som 27 maj lagt upp en illa skriven artikel på Sourze under titeln “Bojkotta apartheidstaten Israel”. Artikeln innehåller det vanliga man kan förvänta sig från Lasse, konspirationsteorier om sionistisk maktelit på Wall Street, Förintelsen inom citattecken och en stor dos faktaförvrängning.

Här är ett utdrag ur artikeln:
Men frågan är om det inte också därutöver krävs en detronisering av den judiska lobbyorganisationen AIPAC i USA, de israeliska intressena i Vita Huset, samt den sionistiska makteliten på Wall Street och i USA:s privata (!) centralbank Federal Reserv.

Och sionismen är i dag den ideologi som i första hand används för att rättfärdiga de nykoloniala krigen med hänvisning till “Förintelsen” och “antisemitism” och egenproducerad terrorism i form av “false flag operations”.

Ship to Gaza har alltså inga problem att länka till antisemitiska debattörer som hånar förintelsen.

Talespersoner som förnekar Israels rätt att existera, kopplingar till Hamas, antisemitiska texter på hemsidan... Den som hävdar att att "Ship to Gaza" är människorättsaktivister har mycket att svara för.

UPPDATERING: Länken är nu borttagen. Skärmdump finns här.

Ohly vänsterns utrikesminister II

Dick Erixon citerar en utmärkt ledarartikel från Sydsvenskan. Urban Ahlin menar på Newsmill att kritikerna av det utrikespolitiska manifestet bör läsa hela dokumentet. Det har Sydsvenskan gjort och funnit följande:
De rödgröna ”kräver” att USA avvecklar sina kärnvapen men nöjer sig med att ”arbeta” för att Ryssland gör det.

En rödgrön regering kommer att ”verka för” att USA häver sin blockad mot Kuba, men tydligen inte för en demokratisering på Kuba.

En rödgrön regering tänker ”verka för” att USA ansluter sig till Internationella brottmålsdomstolen, ICC, men har inga specifika synpunkter på att Ryssland och Kina står utanför.

En rödgrön regering kommer att ”kritisera USA:s stöd till odemokratiska regimer”, men tydligen tala tyst om Kinas och Rysslands stöd.

Regimen i Teheran beskrivs som ”auktoritär”, landets opposition som ”modig”, men det enda konkreta löftet är att en rödgrön regering ”kommer att motsätta sig folkrättsvidriga angrepp på Iran”.

Dick Erixon landar i samma slutsats som Sydsvenskan.
Det kan vara så att det inte är Vänsterpartiet som kuppat in kommunistisk utrikespolitik, utan att detta är Socialdemokraternas nya hållning. Då har Socialdemokraterna blivit ett nytt parti, av ett helt annat slag än det under Per Albin Hansson och Tage Erlander som betonade samförstånd och enighet.

Se även DNs Peter Wolodarski: Ska Ohly företräda Sverige?

29 maj 2010

Björklund: Jag är den starkaste Israelvännen

Jan Björklund intervjuas i Tidningen Dagen:

Mellanöstern är en klassisk stridsfråga i svensk politik. Jan Björklund markerar tydligt att han inte kan tänka sig samarbete med Hamas, trots att partiet ingår i den palestinska regeringen.

- Hamas är en terroristorganisation. Jag behöver inte samarbeta med dem för att de är valda. De måste ta avstånd från terrorism och de måste erkänna Israel.

- Jag brukar anklagas för att vara den starkaste Israelvännen i riksdagen, och det är jag väl också. Det behövs en tvåstatslösning, absolut. Men poängen är att det ska ske vid sidan av Israel, inte på ruinerna av Israel.

Klarspråk från Jan Björklund. Oerhört uppfriskande att höra.

Ohly vänsterpartiernas utrikesminister

Corren skrev igår om vänsterpartiernas utrikesmanifest "En huvudlös utrikespolitik som skämmer ut Sverige":
Visst är det oroväckande med ett regeringsalternativ som är oförmöget att mejsla fram en trovärdig gemensam politik, men kanske bör vi oroa oss mer för vad man faktiskt lyckas enas om.

I sitt gemensamma utrikespolitiska manifest från den 17 februari i år, En rödgrön politik för Sveriges relationer med världens länder slår de rödgröna samarbetspartierna fast att "En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser."

Detta är inte något obskyrt dokument framtaget av en perifer arbetsgrupp i ungdomsförbundet eller något avlägset partidistrikt. Det är en gemensam utrikespolitisk valplattform som diskuterats och godkänts på partiledarnivå.

Viktigt inlägg av Corren. Vänsterpartiernas politik framstår som direkt verklighetsfrånvänd. Man skulle kunna tro att manifestet var skrivet av oförsonliga ungkommunister. Men icke. Detta är vänsterpartiernas utrikespolitiska vision för Sverige.

Jan Björklund och Fredrik Malm skriver om samma ämne på Newsmill:
I en tid när vi behöver fördjupa våra ansträngningar tillsammans med världens mest inflytelserika stater för att möta klimathot, ekonomisk oro och säkerhetspolitiska risker - då väljer Mona Sahlin att gå till val på en diplomatisk frontalkrock med USA. Inget förslag från oppositionen är så obegripligt som detta

Det är tydligt för var och en vad det är som inspirerar vänsterpartiernas utrikespolitiska manifest. Det är socialism och USA-hat av bästa kommunistiska modell. Det är Lars Ohly och gammelkommunisterna i Vänsterpartiet som håller i taktpinnen.

Är det någon som tror att Sveriges ställning i världen skulle stärkas med Lars Ohly som utrikesminister? Med vänsterpartiernas utrikespolitiska manifest känns det rimligt att Ohly skulle få det förtroendet.

Det är skrämmande att se hur verklighetsfrånvända vänsterpartierna är. Det vore katastrofalt för Sverige om deras politik blev verklighet.

Expressens naivitet hjälper Hamas

Expressen skriver idag om att Israel måste häva blockaden mot Gaza, och släppa in "Ship to Gaza". De bjuder också på en analys av situationen:
Det brukar sägas att blockaden är nödvändig för att avvärja hotet från Qassam-raketer, men trots ett och halvt års blockad kände sig Israels tvunget att föra ett krig inne i Gaza för att stoppa dem förra vintern. Sedan dess har raketerna varit sällsynta. Fallet med den tragiskt kidnappade israeliska soldaten Gilad Shalit har heller inte närmat sig någon lösning.

Det enda som kan få honom fri och långsiktigt stoppa raketattackerna mot södra Israel är en uppgörelse med Hamas.

Det är intressant med svenska tyckare som sitter här i trygga Sverige och recenserar Israels agerande.

Om nu Expressen ser en möjlig uppgörelse med Hamas kan det vara läge att lägga ut texten. Det är nämligen så att Hamas vill förgöra Israel. Så den enda uppgörelse Hamas går med på är att Israel förgör sig själva.

Expressen förespråkar ett avskaffande av blockaden. Idag släpps humanitär hjälp igenom, och det finns ingen humanitär kris i Gaza.

En fullständig öppning av gränserna skulle såklart stärka Hamas, och göra det möjligt för dem att öka takten i sin upprustning. Hur har Expressens ledarredaktion tänkt sig att detta ska hjälpa freden?

Expressens naivitet är oerhört långtgående, och hjälper inte Gazas civila. Det hjälper däremot Hamas och deras kamp för att förstöra demokratin i mellanöstern.

Se även Fred i Mellanöstern.

28 maj 2010

Dödade Inger, fängelse ett år

23-åringen har nu fått sin dom. Ett år och tio månader. Man kommer normalt ut efter två tredjedelar av tiden. Så 23-åringen är ute och knallar igen om ett år. Efter att ha slagit ihjäl Inger och misshandlat hennes man Sven.

Så här skriver Johan Ingerö:
"Nu har han fått sitt straff: ett år och tio månader i fängelse. Det kan jämföras med att sälja sömntabletter (ett år och tre månader) eller odla cannabis (tre år) eller begå skattebrott (fem år)."

Så mycket är det alltså värt att slå ihjäl en tant - som att sälja sömntabletter. Och inte ens hälften så hårt straff som att odla en en mild drogväxt. Det är skrämmande att se hur det svenska rättsväsendet värderar brott.

Något som är än mer skrämmande är medieetablissemangets oerhört förstående attityd mot brottslingar. Se till exempel Linda Hjerténs tårdrypande krönika till stöd för 23:åringen som slog ihjäl Inger.

Se även Mathias Sundin och Sebastian Hallén.

Ship to Hamas seglar vidare

Som de flesta säkert vet seglar nu ett antal båtar mot Gaza, för att avhjälpa en humanitär kris som inte finns. Camera skriver om vilka som är på båtarna:
European Campaign to End the Siege of Gaza (ECESG), headed by Dr. Arafat Madi, is a pro-Hamas umbrella group made up of more than 30 pro-Palestinian groups in Europe. Madi himself is the executive director of the Palestine Return Center, based in London which is closely aligned with Hamas.

Insani Yardim Vakfi (IHH), or Humanitarian Relief in Turkey, is a Turkish-Muslim group. Bülent Yildirim, IHH chairman, is said to be the driving force behind the flotilla. Israel has outlawed IHH because of its fundraising activity for Hamas and its association with jihadist forces.

Här kan man läsa mer om IHHs stöd till Hamas. Fred i Mellanöstern skriver vidare om Ship to Gazas kopplingar till Hamas:
I den ceremoni som aktivisterna organiserade i Istanbul i lördags för de båtar som avgick därifrån deltog bl.a. två Hamasledare och en jordansk medlem i det islamistiska Muslimska Brödraskapet, enligt israeliska säkerhetskällor. Ledaren för den turkiska organisationen IHH, som deltar i båtkonvojen tillsammans med Ship to Gaza, höll ett tal där han jämförde Israel med Nazityskland. En video från delar av ceremonin kan ses här.

Ship to Gaza består av aktivister, där vissa stödjer Hamas, och där resten blundar för Hamas brott.

Flottiljen har också vägrat att ta upp frågan kring den kidnappade soldaten Gilad Shalit:
A lawyer representing the family of Gilad Shalit, an Israeli soldier kidnapped by Hamas in 2006, approached the organizers of the Free Gaza flotilla. The Shalit family asked the pro-Palestinian group to bring letters and food packages to the kidnapped soldier, who has been denied Red Cross visits by his Hamas captors. In exchange, the family, which has the sympathy of all Israel and the ear of the Israeli government, offered to lobby to give the flotilla docking rights in Gaza. The response from these humanitarians: no!

Fred i Mellanöstern har en samling bilder från det kramkalas med Hamas som utbröt när Ship to Gaza anlade på sin förra resa. Ingenting tyder på att det blir annorlunda denna gång.

24 maj 2010

Mättad marknad i Gaza

Elder of Ziyon citerar Financial Times som rapporterar från Gaza:
...[T]he prices of many smuggled goods have fallen in recent months, thanks to a supply glut that is on striking display across the Strip.

Some argue that Gaza's tunnel economy is becoming a victim of its own success. Hundreds of tunnels have shut down over the past year as the result of greater Egyptian efforts to stop the flow of goods - and weapons - into the Strip. But the remaining tunnels, about 200 to 300 according to most estimates, have become so efficient that shops all over Gaza are bursting with goods. […]

"Everything I demand, I can get," says Abu Amar al-Kahlout, who sells household goods out of a warehouse big enough to accommodate a passenger jet.

Inte precis den bild som ges i svenska medier av situationen i Gaza.

19 maj 2010

SVT rapport om DN debatt

Gårdagens DN debatt om Vilks förtjänar att läsas även idag.
Liberala publicister: Med fara för sitt eget liv har Lars Vilks visat var gränsen för yttrandefriheten numera går i Sverige. Vi ser med oro på hur en stor del av det svenska etablissemanget sviker yttrandefriheten och upplysningens värderingar i fallet Lars Vilks. Det gäller inte bara reaktionen från Sveriges äldsta universitet – symbolen för den svenska upplysningstraditionen – utan också hur Publicistklubben och Pressombudsmannen valt att fördöma Vilks. Svenska opinionsbildare, nyhetskanaler, konstnärer, publicister, journalister och författare döljer sig bakom svepskäl när de väljer att gå skränande islamister till mötes. Lars Vilks förtjänar ett aktivt stöd i den fortsatta kampen för några av samhällets allra viktigaste principer, skriver Paulina Neuding och Johan Lundberg.

DN debatt gör avtryck, och igår i SVT Rapport gjordes ett inslag om Vilks och namninsamlingen för att han ska få återvända till Uppsala Universitet. Uppsala Universitet hade fortfarande inte bestämt sig om man skulle vika ned sig för våldet eller inte. Så det krävs att fler skriver på.Publicistklubbens ordförande blev intervjuad och sa att hon visst var för yttrandefrihet och att allt annat var en lögn. Detta kallas omvändelse under galgen. Hursomhelst stöttade hon att Vilks skulle återvända till Uppsala för att hålla sin föreläsning. Hyckleri, men oerhört välkommet.

Johan Ingerö hade bästa kommentaren.

17 maj 2010

”Vi är alla Lars Vilks”

Sydsvenskan har skrivit en oerhört viktig ledare om jakten på Lars Vilks:
Det pågår en människojakt i Sverige. Den som jagas är konstnären Lars Vilks.

I tisdags angreps han av en hatisk mobb under en föreläsning om konsten och yttrandefrihetens gränser på universitetet i Uppsala. Hans hemsida hackas gång på gång. Natten till lördagen försökte man bränna ner hans hus. Mordhoten är lika många som enahanda.

I denna stund tiger alltför många som borde tala tydligt.

Från statsminister Fredrik Reinfeldt (M) hörs inte ett knyst. […]

Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP), som borde bli bestört när en föreläsning på ett svenskt universitet stoppas med våld, har inget att bidra med.

Folkpartiets ordförande Jan Björklund är tyst. Maud Olofsson (C) är tyst. Göran Hägglund (KD) likaså.

Patetiskt att Alliansens ledare ser på när en konstnär jagas som ett villebråd i Sverige. Sydsvenskan fortsätter:
Dagen efter överfallet på Vilks gjorde Vänsterpartiet ett uttalande om angreppen på journalister i irakiska Kurdistan: ”Yttrandefrihet och tryckfrihet är demokratins grundpelare”. Om attackerna mot Vilks? Största möjliga tystnad.

Publicistklubben, som ser som sin främsta uppgift ”att slå vakt om tryckfriheten och yttrandefriheten” är mållös, dess ordförande Ulrika Knutson har tidigare valt att håna Lars Vilks.

Tidningsutgivarna, en organisation som hävdar att den ”kämpar för den svenska tryck- och yttrandefriheten” föredrar av allt att döma att kämpa i det tysta.

Tystnaden talar. Och mobben lyssnar även den. Nu testas gränser. Undfallenhetens gränser.

Ska Vilks behöva dö innan Sverige tar ställning?

Vilks hemsida är återigen hackad.

Stötta Camilla, Skrota sexköpslagen!

Camilla Lindberg har gjort en mycket viktig sak: Som en av få svenska parlamentariker (den enda?) har hon kritiserat sexköpslagen. Liberati och Alexander Bard skriver:
Camilla Lindberg framstår bara mer och mer som Sveriges genuint liberala samvete.En intervju hon gett för Dalarnas Tidningar har nu gett eko i rikspressen. Här kan ni läsa själva vad Aftonbladet och Expressen skriver om Camilla Lindbergs uttalande om att sexköpslagen borde skrotas.

Hatten av, Liberati älskar Camilla Lindberg! Vår gemensamma kamp för liberalismen och mot moralkonservatismen fortsätter!

Camilla berättar på sin blogg att hon får mycket kritik, bland annat från Liberala Kvinnor.

Sjävklart kommer mycket kritik, eftersom sexköpslagen görs möjlig genom det tanke- och åsiktsförbud som rådit kring denna fråga. Det är en lag som finns till för lagstiftarnas skull, och de kommer slåss med näbbar och klor för att få ha den kvar.

Så länge man inte granskar sexköpslagens effekter framstår den nämligen som en framgång. Men om man granskar effekterna ser man att lagen motverkar sitt syfte - den slår mot de svagaste sexsäljarna.

Som jag och Per Hagwall skrev på SvD Brännpunkt: Sexköpslagen är en flopp! Och Camilla Lindberg är en hjälte som vågar säga det.

Vem ska betala vänsterns ledighet?

Carl B Hamilton summerar utkomsten av Miljöpartiets kongress:
Miljöpartiet är arbetsskyggt och har nära till pekpinnen och tvånget.Självklart ska människor så långt det är möjligt själva få bestämma sin arbetstid och göra sitt eget val mellan inkomst, arbetstid och fritid. Tanken att ett politiskt parti ska fatta detaljbeslut över vår vardag och våra viktiga livsval är obehaglig.

Lägg till detta vänsterns beslut om sex timmars arbetsdag. Två av tre vänsterpartier vill alltså ha en arbetstidsförkortning.

Det är denna typ av allt-till-alla-politik som har lett Grekland ned i fördärvet och många andra länder till avgrundens brant.

Sverige är ett internationellt föredöme eftersom vi har fört en ansvarsfull ekonomisk politik. Nu vill vänstern kasta detta över ända med massiva skattehöjningar för att människor ska kunna vara lediga på medmänniskors bekostnad.

Är detta verkligen en ansvarsfull ekonomisk politik, Mona Sahlin?

15 maj 2010

Kulturdebatt om islam efterlyses

Jag har fått svar från Dilsa Demirbag-Sten i kommentarerna till mitt inlägg "Hirsi Ali misstolkas". Så här skriver Dilsa:
islam är inte ett genetiskt system som man lämnar genom att konvertera. Var och en är ansvarig för sin tolkning och så länge den inte begränsar någon annans frihet ser jag ingen anledning till varför vi ska lägga oss i människor tro. Visst, alla islamister är muslimer men alla muslimer är inte islamister. Alla präster som förgriper sig på barn är kristna men som du vet är inte alla kristna pedoiler. En distintion som är avgörande för en vidare analys och som definierar en liberal ståndpunkt. Så länge man håller rent är det inga som helst problem att kritisera islam och islamister.

Att göra minareter till en symbol för militant islam är lite väl magstarkt och att dessutom uppmana politiker till att ägna sig åt symbolpolitik är minst lika allvarligt. Vi har sett det förr, när grupper straffas kollektivt. Då gick det mycket illa.

Ingen individ förkroppsligar upplysningen. Det är åsikterna som definierar debattören och tvärtom. Ayaan har rätt att berätta sin historia och hon gör det väl och intressant. Men när hon ger sig in på att föreslå normerande politik blir det tydligt att hon är kollektivist och inte den skarpaste kniven i lådan.

Visst stämmer det att alla muslimer inte är religiösa fundamentalister. Det har jag inte heller sett att Hirsi Ali gör. Jag menar att hon håller rent på det sätt som Dilsa föreskriver, åtminstone i de källor hon hänvisar till.

Det är kontroversiellt att stötta minaretförbudet och med de ordval som hon gör (jämför minareter med hakkors, som en symbol för islamism). Men att avfärda en tes med att det är "lite väl magstarkt" känns inte seriöst. Hirsi Ali kan mycket väl ha fel, men detta måste ju styrkas med argumentation och/eller källor.

Ayaan Hirsi Ali pratar om religiösa muslimer utifrån sin syn på islam. Det är omöjligt att diskutera religioner utan att kollektivisera i någon mån. Jag tycker inte hon kollektiviserar på ett olämpligt sätt.

Jag kan hålla med Dilsa om att Hirsi Ali inte är bäst när det kommer till diskussion om lagstiftning. Jag skulle säga att Hirsi Ali mer är en kulturdebattör än en politiker. Så politiskt kan jag hålla med om att hon är klumpig.

Men som kulturdebattör tycker jag hon är mycket bra. Och där tycker jag Sakine Madon och Dilsa Demirbag-Sten faktiskt inte ens möter henne.

Ayaan Hirsi Ali menar att det inte finns moderat islam. Demirbag-Sten och Sakine Madon svarar med att det finns moderata muslimer - vilket jag inte har sett att Hirsi Ali ifrågasätter.

I väst finns många muslimer. De flesta av dessa är inte så religiösa, utan är muslimer på samma sätt som de flesta svenskar är kristna.

Men pudels kärna är vad de religiösa muslimerna står för. Vad predikar religionen islam? Finns det en moderat form av islam, eller handlar det bara om att de "moderata" muslimerna inte är särskilt religiösa?

Där behövs en kulturdebatt, och jag är faktiskt besviken på att Dilsa Demirbag-Sten agerar politiskt korrekt och försöker fula ut en motdebattör som har viktiga poänger att komma med.

Kommer etablissemanget stötta Vilks?

Nu har Lars Vilks utsatts för mordbrand. Reaktionen efter att han blev attackerad i Uppsala var relativt ljum. Vilks får skylla sig själv, helt enkelt. Det är en skrämmande reaktion.

Lars Vilks har ritat en teckning och visat en film. För detta vill religiösa extremister döda honom. Och det svenska medieetablissemanget hukar.

Vi har sett vissa debattörer som tar ställning, senast Sakine Madon. Det är utmärkt. Men nu behöver vi en stor samling för att visa att vi står upp för Lars Vilks och vår yttrandefrihet.

Den som påstår att de som attackerar Lars Vilks är enstaka vettvillingar är oerhört naiva eller jobbar medvetet för att vilseföra.

Ta ställning nu.

Axess har intervjuat Soreeh Hera. Lars Vilks kommenterar på sin blogg.

14 maj 2010

Ett år kvar för Maria

Aftonbladet skriver om Maria Wetterstrands popularitet:
I dag, på Miljöpartiets 29:e kongress i Uppsala, väljs Maria Wetterstrand och Peter Eriksson till språkrör för sista gången. Nästa år måste de avgå, enligt partiets stadgar.

Detta är en viktig detalj kring Miljöpartiet. Man har inte förtroende för politiken, men man har förtroende för Maria Wetterstrand. Men Wetterstrand är alltså en lame duck, och efter henne kan det komma vem som helst.

Miljöpartiet går till val med avgående partiledare. Detta faktum borde uppmärksammas mer.

Tittare till Mona: ”Du vet inte hur det fungerar”

Det har uppstått en del debatt om detta inslag i Tv4. Aftonbladet har en artikel:
De rödgröna vill införa en rättighet att jobba heltid. Vid en utfrågning i SVT:s morgonprogram fick Mona Sahlin ta emot kritik från tittarna för förslaget.

– Du förstår ju inte hur det fungerar, sa en uppretad tittare. […]

Socialdemokraterna anser att fler måste gå upp i tid och att det skapar fler jobb. Men i verkligheten skulle det blir tvärt om, enligt kritikerna.

– Hur skulle det fungera om alla som ville fick gå upp i heltid? Det finns ju inte platser till alla. På min arbetsplats skulle det innebära att jag blev av med jobbet, sa Harriet.

Johan Ingerö kommenterar:
Nu blev Sahlin tydligt pressad. Du ska få ha kvar ditt jobb, förklarade hon. Som om det låg i hennes makt att besluta i sådana ting. Harriet fräste, nu tydligt irriterat, till Sahlin att "du vet ju inte hur det fungerar". Därmed nådde Harriet, bättre än någon allianspolitiker, fram till pudeln kärna. En vänsterledare som inte fattar hur arbetsmarknad och ekonomi fungerar är nämligen vad den här valrörelsen handlar om.

Alla är vi, i egenskap av kommun och landstingsinvånare, arbetsgivare. Sahlins "rätt till heltid" handlar därför i själva verket om vår skyldighet att anställa folk på heltid, vare sig det behövs eller inte. På så sätt blir arbetsmarknaden bara ännu en del i det omfördelningssystem som vänstern vill använda för att, som Obama uttryckte det, "sprida rikedomen".

Detta har naturligtvis flera baksidor. En är just den som Harriet pekar på. Om en arbetplats har fyra halvtidare och två av dem plötsligt kräver heltid kan det bara ske genom att de två andra sägs upp på grund av arbetsbrist eller genom att arbetsgivaren ökar sina lönekostnader genom att betala mer för samma jobb. Förlorare i denna Tobleroneekonomi blir Harriet och alla andra som slås ut från arbetsmarknaden, och i förlängningen alla vi konsumenter och skattebetalare.

Men allt detta är skitsamma, ty heltid "ska va en rättigheet och deeltid en mööjligheet".

Sanna Rayman undrar hur denna rätt till heltid ska fungera:
Rätt till heltid förbryllar mig. Hur ska det fungera? När kan man kräva heltid? När som helst, efter en viss tid på deltid? Kan man söka en deltidstjänst och efter ett halvår meddela sin arbetsgivare att man nu vill gå upp i tid?

Man behöver inte vara ett snille för att se hur en sådan lag kraftigt skulle sänka arbetsgivarnas mod att anställa på deltid – särskilt i en fas då företaget växer.

Istället för att växa försiktigt, en deltid i taget, skulle den befintliga arbetsstyrkan få gå på knäna tills arbetsbelastningen blev så stor att en heltidstjänst blev nödvändig och ekonomiskt möjlig. Att förhastat anställa någon på deltid skulle alltid kunna innebära ett ekonomiskt bakslag som det vore omöjligt att förutse.

Att med avsikt skapa en sådan situation för arbetsgivarna är en vansinnigt oansvarig arbetsmarknadspolitik.

Visst känns det som att Harriet Bellafesta träffade en öm punkt. Mona Sahlin förstår inte hur hennes förslag om rätt till heltid fungerar. Resultatet av denna "reform" blir att Harriet och många andra deltidsanställda kommer få gå från sina arbeten. Företagen kommer få svårare att anställa personal på det sätt som de själva vill.

Harriet Bellafesta får nu kritik från Ola Möller (s), som menar att Harriet Bellafesta inte har rätt att kritisera Mona, eftersom hon inte har nationalekonomutbildning.

Det har bildats en fanclub för Harriet Bellafesta på Facebook.

12 maj 2010

Organiserad attack mot yttrandefriheten

Inslag.se skriver bra, bland annat om Publicistklubbens ordförandes ryggradslöshet:
Ulrika Knutson, Publicistklubbens ordförande, hade den goda smaken att beströ en konstnär, som just blivit föremål för en mordkomplott, med en matta av ironiska kommentarer. Stackars uppmärksamhetstörstande Lars hade gått och blivit mordhotad. Jamen halledosingen då, var det inte det han ville, så säg? Inte ett ord antydde att hon skulle se en mordhotad konstnär som något allvarligt. Tvärtom hette det att DN:s ledarsida dansade efter Vilks pipa och ”trumpetar lydigt” när de kallade mordhotet för ett hot mot oss alla. Detta från Publicistklubbens ordförande. Japp.Publicistklubben.

Per Gudmundson har också en mycket bra text om attacken mot Vilks.

Uppsala Universitet: Vilks inte välkommen

Uppsala Universitet låter meddela att man inte avser att bjuda in Lars Vilks igen. Från Jerusalem Post:
But officials at Uppsala University said they doubted they would invite Lars Vilks again after police used pepper spray and batons to help him escape a furious crowd Tuesday.

"It's nothing that we're discussing right now, but it's not very likely given how it turned out here," university spokeswoman Anneli Vaara said.

Uppsala Universitet väljer alltså att vika ned sig för hot från religiösa extremister. Så mycket var yttrandefriheten värd.

En namninsamling har startats, som kräver att Lars Vilks åter bjuds in för att hålla sin föreläsning.

Stötta Vilks och Sooreh Hera


Igår blev Lars Vilks attackerad i Uppsala. Han visade filmen Allah ho Gay-Bar, som har vägrats visning på Haags stadsmuseum, eftersom den kunde förolämpa muslimer:
Iranian born artist Sooreh Hera, is decided to expose the hypocrisy regarding homosexuality and Islam. She says it is frequent that married muslim men have sexual relations with other men […]

When she invited two Iranian men to pose they asked to wear a mask in order not to be recognized. The masks she chose were the ones you see in the pictures below: Muhammed and his son-in-law Ali.
She was going to be at The Hague Municipal Museum but she was denied because her exposition “could offend certain groups”.

Nu borde alla TV-kanaler ta chansen och visa denna film som visar något så oerhört kränkande som män som smeker och kysser varandra.

Kränkningen kan ses här. Artistens hemsida finns här.

DN Kultur har faktiskt stöttat Vilks. Men SVT-medarbetaren Saam Kapadia hånar Vilks på Twitter.

Novus: En procent skiljer blocken

Novus Opinion bekräftar nu resultatet från tidigare Demoskop:
Oppositionen, som under den aktuella mätperioden har presenterat sin skuggbudget, backar med 2,5 procentenheter till 47,5 procent totalt. Detta är den lägsta noteringen sedan valet i september 2006. Bland de rödgröna partierna backar Miljöpartiet för andra mätningen i rad – nu med 1,4 procentenheter till 8,3 procent. Det är den nivå som gällde innan Europaparlamentsvalet 2009.

Samtidigt ökar stödet för Alliansen med 2,3 procentenheter till 46,5 procent. Skillnaden mellan de två blocken är nu bara 1,0 procentenheter.

Det mest intressanta med Demoskop var att vänsterpartierna där hade majoritet innan deras politik presenterades. Efter deras skuggbudget gick Alliansen om.

Novus bekräftar denna utveckling.

11 maj 2010

Ekot vinklar om Israel

För några dagar sedan saboterades fredssamtalen i mellanöstern av raketer från palestinska attentatsmän. Fred i Mellanöstern rapporterade.

Ingen rapportering om detta. Men när Israel svarade rapporterade Ekot igår med temat att Israel anfallit Gaza. På så sätt skildras Israel som den aggressiva parten.

Det är oerhört osakligt att Ekot rapporterar på det sättet. Men så gör svenska journalister när det kommer till israel.

10 maj 2010

Hirsi Ali misstolkas

Jag har nu följt upp mitt tidigare inlägg om Ayaan Hirsi Ali och hennes framträdande i Axess Magasin. Jag har tittat på sändingen i Axess Play samt läst Hirsi Alis debattartikel om förbud mot minareter. I artikeln jämför hon minareter med hakkors.

Ayaan Hirsi Ali anser att islam och islamism är samma sak, samt att islam inte går att reformera. Det är en hård ståndpunkt, och extremt kränkande mot islam. Sakine Madon och Dilsa Demirbag-Sten menar nu att Ayaan Hirsi Ali gått för långt.

För det första handlar det om jämförelsen mellan minareten och hakkorset. Hirsi Ali menar att minareten är en symbol för när moskén går från en plats för tro till en politisk rörelse - islamism. Det är en extrem åsikt men jag kan förstå hur hon resonerar. Islamism är lika illa som nazism, enligt mig. Jag vet inte om hon har rätt i sin syn på minareter men jag hör gärna på diskussionen.

För det andra: I inslaget på Axess får Hirsi Ali frågan om hon tror att islam går att reformera (09.21 in i inslaget). Hon menar att detta tar alldeles för lång tid, och det kanske inte är möjligt. Hon vill att vi i väst ska konvertera troende muslimer till att acceptera upplysningen. Om vi inte lyckas med detta tycker hon att vi kanske till och med (maybe even) kan vädja till kristna att omvända muslimer till kristendomen. Hon menar att detta är mer effektivt än att reformera islam.

Tyvärr måste jag säga att både Dilsa och Sakine misstolkar Hirsi Ali, som jag skrev i förra inlägget. Dilsa menar i Expressen att Hirsi Ali "kräver" att muslimer ska omvändas till kristna. Det har inte jag sett i någon av de inslag jag citerat här.

Demirbag-Sten antyder också att Hirsi Ali skulle ha blivit religiös ("Vad hände med hennes tidigare ateism?") Det måste också ses som en mycket snäv tolkning av Hirsi Alis uttalanden.

Det som Ayaan Hirsi Ali menar är att det är bättre om människor tror på kristendomen, som är en personlig tro, än att de tror på islam, som enligt henne är ett politiskt system som inte fungerar med demokrati.

Det är svårt att invända mot att religiösa kristna som accepterar demokrati är bättre än religiösa muslimer som vill införa sharialagar. Även om jag tycker det låter rätt puckat att be kristna frälsa muslimer.

Sakine Madon antyder att Hirsi Ali och Dick Erixon skulle vilja utplåna all muslimsk tro. Det har jag inte heller sett något av. Hirsi Ali vill se att moskén ska vara en plats för tro, inte för politik.

Madon och Demirbag-Sten menar att Hirsi Ali kollektiviserar muslimer. I viss mån är det såklart ofrånkomligt att detta görs, när man kritiserar islam. De har inte angett några särskild exempel för detta, och jag har själv inte sett något jag reagerat på. Men jag är öppen för att lyssna.

Hirsi Ali menar att islam inte går att reformera, och att minareten är en symbol för när islam går från en tro till ett politiskt system - islamism. Om Sakine Madon och Dilsa Demirbag-Sten tycker att Hirsi Ali har fel i sin analys av islam och minareterna tycker jag att de ska ta debatten.

Det jag ser nu är att Hirsi Alis ord misstolkas och att debatten stängs. Det är förståeligt, för Ayaan Hirsi Ali uttrycker sig mycket hårt. Men det är beklagligt, för såvitt jag kan se är hon korrekt och fokuserad på religionskritik.

Hirsi Ali svartmålar islam, och hon kan mycket väl ha fel. Men var har vi kommit när liberaler rycker ut för att brännmärka hårda kritiker av religion?

Som liberal försvarar jag alla människors rätt att tro på vad de vill. Jag står för muslimers rätt att utöva sin tro. Men jag tror det är oerhört viktigt att vi diskuterar och kritiserar islam på samma sätt som vi diskuterat andra religioner. Och detta kan inte ske om debattörer brännmärks som "islamofober".

9 maj 2010

Madon vilseleder om Hirsi Ali

Jag har tidigare länkat Sakine Madon och stöttat hennes resonemang kring Ayaan Hirsi Ali och Axess. Men efter att ha läst texten som Madon refererar till i sitt ledarstick känner jag mig vilseledd. Så här skriver Madon:
Tidigare i år uttryckte Hirsi Ali stöd för ett minaretförbud i Schweiz. Och nu säger hon alltså att kyrkor ska försöka rekrytera muslimer i europeiska förorter.

Det här har Hirsi Ali sagt i intervjun med Axess:
JL: Men vissa har helt andra behov än materiella. De ser att något saknas i vår kultur, något som de själva besitter?

AHA: Ja, muslimerna säger: Vi vet vägen till frälsning. Min idé,som jag lanserar i min nya bok, är att kristna, feminister och upplysningstänkare bör organisera sig och bjuda motstånd. Man måste aktivt propagera för det som man tror på. De som tror på upplysning, på feminism och på kristendom måste visa övertygelse; de måste åka ut till de invandrartäta områdena och faktiskt våga stå upp för och propagera för att det som de tror på är det allra bästa.

Som ni själva kan läsa menar inte Hirsi Ali att kyrkor ska "rekrytera muslimer". Det hon menar är att vi i väst måste stå upp för västerländska värderingar mot de som vill avskaffa dem. Det är en stor skillnad.
Vi måste göra motstånd! varnar hon. Skulle de här resonemangen vara "till upplysningens försvar"?

Motståndet som Sakine Madon raljerar över handlar om att vi i väst måste stå upp för upplysningens ideal. Det är det bärande temat i hela artikeln.

Det är allvarligt att Sakine Madon drar så stora växlar på ett citat som inte stämmer.

UPPDATERING: Även Dilsa Demirbag-Sten hävdar att Hirsi Ali vill omvända muslimer till kristendom. Hänvisar hon likt Sakine Madon felaktigt till Axess-artikeln?

Se även Axess blogg.

8 maj 2010

Recension Axess magasin nr 3 2010

Nu är jag framme i Stockholm och färdig med en första genomläsning av Axess Magasin. Det iögonfallande med tidningen är temat: impopulär populism. I detta tema märks intervju med Ayaan Hirsi Ali samt en text av Lars Vilks redan på omslaget.

Ledartexten av Johan Lundberg är brännhet: När provokationer faktiskt provocerar. Texten berör både Hirsi Ali och framför allt Lars Vilks och hans rondellhund. Konstvärldens avståndstagande mot Vilks provokativa konst drar ned byxorna på den fisförnäma konstvärlden som i sin självbild alltid försvarar provokationen.

På sidan 13 skriver Aron Lund en betraktelse över fezens uppgång och fall. Intressant och kärleksfullt.

Thomas Nydal skriver under vinjetten Frizon en intressant text om immigrationens England. Mycket läsvärt och en lätt dystopisk betraktelse över framtiden för England och islam. Hade gärna sett att Nydahl utvecklade sina tankar ytterligare.

Heléne Lööw har en intressant betraktelse om rasismen i Sverige som berör bland annat Sakine Madons text om muslimerna som förföljs i Södertälje. Axess hänger med i den digitala debatt som förs.

Per Svensson följer sedan med en lång och personlig betraktelse om sverigedemokraterna och journalisternas förhållande till dem. Mycket läsvärt.

Sedan dyker jag rätt på den hetaste intervjun - den med Ayaan Hirsi Ali. Hon intervjuas av Johan Lundberg. En härlig intervju där både Lundberg och Hirsi Ali tar ut svängarna.

Det som gör Hirsi Ali så kontroversiell är att hon, såvitt jag förstår, inte gör skillnad mellan islam och islamism. Den ståndpunkten kan man attackera, den är kontroversiell men den måste ändå anses vara legitim.

Såvitt jag kan se går inte Hirsi Ali över gränsen i denna intervju. Men hon sätter fingret på ett viktigt fenomen - vår oerhörda rädsla att kritisera islam.

Lars Vilks får inleda Kulturdelen med en text "Så drabbade fatwan mig". En intressant text som pryds med tre bilder: Muhammed som rondellhund, en judesugga och Jesus som elefant.

Axess står upp för tryckfriheten genom att publicera Vilks och hans bilder. Oerhört glädjande.

Tidningen avslutas med en text om Iran och bomben av Jackie Jakubowski. Oerhört intressant. Och allra sist en kul text av Johan Hakelius.

Detta var alltså en första genomläsning. Mycket godis finns kvar - man fick nycket för sina 75 kr. Axess imponerar!

För att Neo ska nå framgång bör man försöka frigöra sig från Axess format. Här tror jag man vinner på att mer röra sig mot "lättsam" läsning som ändå är politisk. Som djuplodande kulturtidskrift ligger man efter Axess, som trots sin tunga kultursideprägel känns modern och uppdaterad.

Uppsalaresa med Axess magasin

Idag sitter jag återigen på ett tåg, men idag kommer jag åka förbi Stockholm till Uppsala för att fira en barndomsvän som fyller 30.

Det var väldigt trevligt sist att läsa tidning och blogga om det så jag slog till med ett nummer av Axess magasin. Priset var hutlösa 75 kr.

Jag har tidigare läst Axess magasin och upplevt den som oerhört torr och tråkig. Men nu har den grafiska formen förändrats, och framför allt har jag fått indikationer på att denna tidning inte är så tråkig längre.

Omslaget pryds av Ayaan Hirsi Ali, med underrubriken "till upplysningens försvar". Jag är bekant med reportaget, vilket utlöst en stor debatt i bloggvärlden mellan Dick Erixon på Hirsi Alis sida och Dilsa Demirbag-Sten och Sakine Madon på andra sidan.

Man blir onekligen nyfiken.

Redan efter en kort bläddring får jag oerhört positiva vibbar. Känns som DN Kultur borde kännas. Utbildande, välskrivet, djuplodande och provokativt.

Tänkte återkomma med reflektioner och jämförelser med magasinet Neo i ett senare blogginlägg.

(v) vill avskaffa äganderätten

Vänsterpartiet har nu kongress. Personligen har jag fastnat lite för deras partiprogram, och läst både det korta och det långa. En del läsare tror inte på att Vänsterpartiet vill införa planekonomi. Ur det fullständiga programmet, sida 27:
Ur medborgarperspektivet är det samhälleliga ägandet avgörande. Genom kommunalt eller statligt ägande ges de demokratiskt valda församlingarna ett övergripande ansvar för produktion av varor och tjänster. Därmed blir det möjligt att låta samhällsnyttan styra verksamheten i stället för kortsiktigt vinstmaximerande.

Och vidare på sidan 29:
I samma utsträckning som socialismen förverkligar människans rätt att bestämma över sitt arbete, upphävs ägandet av produktionsmedlen över huvud taget, såväl det samhälleliga som det privata.

Det ersätts av en gemensam förvaltning och utveckling av gemensamma resurser, av de arbetandes fria sammanslutning.

Detta stycke ur vänsterpartiets partiprogram visar tydligt på hur partiet använder nyspråk för att försvara sin socialistiska politik.
Valet mellan socialism och kapitalism är inte ett val mellan plan och marknad. Varje modern ekonomi behöver såväl planering som mark nadsmekanismer.

Dagens kapitalistiska ekonomi är kraftigt planerad och centraliserad. (min fetstil) Planeringen sker dock utifrån enskilda kapitalägares behov. I ett socialistiskt samhälle ersätts kapitalismens odemokratiska styrning av företag, koncerner och karteller med demokratiskt framarbetade riktlinjer för ekonomins utveckling.

Eftersom dagens ekonomi, enligt vänsterpartiet, är "planerad" kan till och med deras demokratiska planekonomi ses som någon form av marknadsekonomi.

Om ni frågar Fidel Castro eller Vänsterpartiets vänner i Svensk-Kubanska föreningen är det demokrati på Kuba. På samma sätt resonerar Vänsterpartiet i sitt partiprogram, där kapitalism blir till planekonomi.

Vänsterpartiet kan tänka sig att acceptera vissa privata företag. Men ägandet av dessa ska ske centralt, och styrandet av dessa ska också ske centralt. Då blir skillnaden mellan ett "privat" företag och en myndighet hårfin. Kanske får "företagsägaren" själv förmånen att bli styrd istället för att Vänsterpartiet tillsätter en generaldirektör för "företaget".

Sakine Madon avfärdar kritiken mot Vänsterpartiet som ett sätt att fixa interna ryggdunkningar, och dålig valtaktik. Hon menar också att det är svartmålning att påstå att v är antidemokrater. Fredrik Segerfeldt har kommenterat.

Såvitt jag kan se är det inte överdrifter att peka på vad Vänsterpartiet har för politiska mål. De ser upphävandet av äganderätten som den slutgiltiga demokratin. Vi som inte är socialister kan se vad detta har lett till alla de gånger det har försökts tidigare. Massmord och terror, även då infört i demokratins namn.

Visst stämmer det att Vänsterpartiet i det korta perspektivet kanske mest bidrar till höjda skatter och mer offentligt ägande är såklart sant. Men jag kan inte se logiken i att krama ett parti för att de inte får igenom så mycket av sin politik. Läser man partiprogrammet är målet glasklart.

För oss vanliga människor är det diktatur. Men för en troende vänsterpartist är det den högsta formen av demokrati.

Fredrik Segerfeldt skriver lite om Vänsterpartiet och kopplingarna till Kuba.

Mitt tidigare inlägg i ämnet finns här. Se även Johnny Munkhammar och Mathias Sundins artikel i Aftonbladet om ämnet, med replik och slutreplik.

6 maj 2010

MP: Låna till fastighetsskatten

Miljöpartiet försvarar deras nya skatt på fastigheter. De som har högt värderade hus ska betala mer i skatt, även fast många av dessa inte har så gott ställt. Då vill Mijöpartiet och de andra vänsterpartierna att de ska låna för att betala skatten. Mikaela Valtersson förklarar i Ekot:
om inkomsterna inte skulle räcka till så tycker hon att villaägaren kan höja lånen på sitt hus eller sälja.– Har man en dyr villa, även om man köpte den för mycket lägre pris, så har man också en möjlighet att ta lån på sitt hus. Man har ju ett kapital som ligger i botten och som är en tillgång som man sedan kan sälja eller ta lån på.

Så du menar att det är rimligt att ta lån på sin fastighet, eller till och med sälja den, för att kunna betala en fastighetsskatt?

– Man har den möjligheten om man vill. Det är en tillgång som inte alla människor har.

De människor som trots låga inkomster har gjort en bra fastighetsaffär ska nu få känna att de lever. Johan Hedin kommenterar:
I vänsterns värld har du nämligen inte rätt till det du äger. Det hus du en gång köpt anser sig vänsterpartierna ha rätt till en del av. Varje år. Och att de utan vidare mankemang kan höja denna "sin" andel av det du köpt och i den enfald trodde dig äga.

Har du inte råd att betala det som staten, vänstern och Mikaela Valtersson anser sig ha rätt att kräva av dig? Då får du ta ett lån för att betala skatten.

Fy fan.

Se även Adam Cwejman och Sanna Rayman

4 maj 2010

Hanna & Johannas liberala manifest

Hanna Wagenius och Johanna Nylander har startat en liberal blogg. Och de har publicerat ett manifest på trettio liberala punkter:

 • Avskaffa sexköpslagen

 • Avskaffa all immaterialrätt & legalisera all digital kopiering

 • Avskaffa momsen

 • Avskaffa alla punktskatter

 • Avskaffa all informationsfiltrering - förbjud censur

 • Avskaffa LAS och MBL

 • Avskaffa riksbanken

 • Avskaffa aktiebolagslagen

 • Avskaffa äktenskapet och sambolagen - låt folk ingå vilka avtal de vill

 • Avskaffa folkhälsoinstitutet - begrav makarna Myrdahls politik

 • Avskaffa fastighetsskatten

 • Avskaffa den statliga inkomstskatten

 • Avskaffa public service

 • Avkriminalisera knark

 • Avkriminalisera organhandel

 • Avreglera alla monopol på riktigt (systemet, apoteket, svenska spel etc.)

 • Inför frihandel på riktigt - avskaffa alla tullar

 • Inför fri invandring på riktigt - öppna alla gränser

 • Inför riktig marknadsekonomi

 • Inför yrkesarmé på riktigt

 • Inför marknadshyror

 • Lämna EU - så länge de inte går med på våra krav

 • Tillåt marknadspriser på alla kroppsdelar (i synnerhet ägg och spermier)

 • Låt folk få ta betalt för att vara surrogatmamma

 • Köp upp Island & Grekland (för alla semesterändamål!)

 • Minimera antalet myndigheter

 • Montera ner socialförsäkringssystemet - låt människor bestämma själva om de vill vara med i staten

 • Offentligt finansierad information (som forskning och kultur) ska vara fri och öppen för alla

 • Låt högskolor och universitet bli självstyrande på riktigt

 • Sänk skatten!


 • Plötsligt betyder liberal något igen.

  Fredrik Segerfeldt är också impad.

  JK: Muhammedbilder hets mot folkgrupp

  I Sydsvenskan kan man idag läsa om Justitiekanslerns senaste utspel:
  Skånepartiet har under april placerat ut affischer på ett tjugotal platser i Malmö. Affischerna föreställer en teckning av profeten Muhammed naken, med en nioårig hustru vid sin sida.

  Flera privatpersoner har polisanmält. Polismyndigheten i Skåne har i sin tur lämnat anmälan vidare till Justitiekanslern, JK, som är ensam åklagare i tryckfrihetsbrott.

  I går kom JK till beslutet att affischen innehåller missaktning mot muslimer. En förundersökning avseende tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp ska därför inledas.

  Att rita fula bilder av islams profet Muhammed är en kränkning mot religionen islam. Självklart kommer många muslimer att bli förbannade över detta. Men för att se detta som missaktning mot muslimerna själva måste man misstolka begreppet hets mot folkgrupp grovt.

  Att kränka religioner är en del av vår västerländska kultur. Se till exempel Piss Christ.

  Men nu attackerar alltså justitiekanslern denna tradition - de verkar för att begränsa yttrandefriheten på ett alarmerande sätt.

  Lägg till detta hur diskrimineringsombudsmannen stöttar könsdiskriminering i islams namn så får vi ett obehagligt mönster. Svenska myndigheter ger islam en särställning och går på så sätt religiösa extremister till mötes, vilket ytterligare driver på det våld och hot som de utövar mot vårt samhälle.

  Hets mot folkgrupp är i sig en styggelse är i sig en styggelse. Men den här tolkningen av lagen saknar fullständigt rim och reson.

  3 maj 2010

  Behandla V som SD

  Roland Poirer Martinsson har en viktig krönika i SvD idag:
  Varför skulle det vara värre med en regering som godkänns av riksdagen med SD:s stöd, än en regering som skänker taburetter åt det gamla kommunistpartiet? Om man vill värna Sveriges demokratiska historia genom att betvinga SD – och det vill man – varför ställs inte samma sorts frågor om V?

  SD svartmålas rätteligen, men Vänsterpartiet slipper granskningen. Roland PM är kritisk:
  Vad kan man då säga om Vänsterpartiet? Det tillhör den moderna tidens mest destruktiva, antidemokratiska rörelse och omfamnade den entusiastiskt tills det inte längre var valstrategiskt möjligt. Några djupare tecken på att det har omvandlat sin själ finns inte, partiets hemsida sammanfattar sin historia från revolutionsåret 1917 med, “Mycket har hänt på vägen”. Man firade glatt 90-årsdagen häromåret och drivs fortfarande av personer som började karriären när Erich Honecker och Nicolae Ceausescu hyllades som stora ledare. Försvaret av diktaturen i Kuba är ett övertydligt exempel på att själv identiteten är sig lik.

  Tyvärr rycker Sakine Madon på Expressens ledarblogg ut och kritiserar Roland PM och faktiskt försvarar (v). Läs deras partiprogram. De vill införa planekonomi!

  Fredrik Segerfeldt kritiserar Madon:
  Vänsterns problem handlar inte bara om historia, utan om en grundläggande oförmåga att göra skillnad mellan demokrati och diktatur, vilket är värre än en stram invandringspolitik.

  Frågan handlar om att vi riskerar att få en minister som väljer kommunisten Fidel Castro framför socialdemokraten Tony Blair.

  Beklagligt att Sakine Madon halkar så pass snett i denna viktiga fråga.

  På (s) första maj: Skär huvudet av borgare

  På socialdemokraternas första maj-firande i Linköping uppträdde Mikael Wiehe. Så här sjöng han. Från Corren:
  "Vill du skära dem i bitar, och slå in dem i paket. Drömmer du om huvuden som ligger i en korg. Vill du sätta upp en galge på närmaste stora torg."

  Socialdemokraterna blev oerhört kränkta när Mats Odell i förra veckan kallade deras allt-till-alla-löften för Tobleronepolitik. Men första maj-firande där man sjunger om att hugga huvudet av borgare, det är helt OK tydligen!

  Moderaternas Christian Gustafsson har skrivit om händelsen:
  Socialdemokratiska gruppledaren i riksdagen var där. Partidistriktets ordförande Johan Andersson var där. Sossarnas ledare i Linköping Lena Micko och Johan Löfstrand var där. En hop av kommunalråd, ombudsmän och politiska sekreterare var där. Vad gjorde de? Sjöng med… ?

  Via mina partikamrater Linnea Darell och Carina Boberg. Centerns Gösta Gustavsson har också uppmärksammat.

  2 maj 2010

  FN publicerar antisemitisk text

  UN Watch har noterat att FN publicerat en antisemitisk text på sin hemsida. Trots uppmaning vägrar de ta bort den:
  We wrote you on March 24, 2010, requesting that the UN Human Rights Council website cease hosting an anti-Semitic text (A/HRC/13/NGO/23) that, in a modern adaptation of the medieval blood libel, falsely accuses Israeli doctors of a racist conspiracy to steal Palestinian organs.

  We are grateful to have recently received a reply, sent from Chief of Human Rights Council Branch Eric Tistounet. This response, however, rejects UN Watch’s request while ignoring our argument. We urge you to overturn this decision, for the reasons explained below, and to immediately remove all such hateful material from the UN website.

  UN Watch har fått kritik av FN för att de inte visar erforderlig respekt mot stater, genom att de kallat medlemsländerna i FNs råd för mänskliga rättigheter för "regimer". Detta reagerar FN på. Men inte på hets mot Israel:
  Therefore, it is clear that not only does your office screen and, when so inclined, suspend NGO submissions, but its editorial policy appears, from a moral perspective, to be upside down: Pro-democracy statements that expose the serial human rights violators who sit in judgment on others at the UNHRC are rejected as being “not entirely in accordance with accepted United Nations standards” and not “imbued with the appropriate level of dignity and respect”; whereas hateful statements, which demonize Israelis as Nazi-like perpetrators of “ethnic cleansing” and “pogroms against Palestinians,” and accuse “Israeli physicians, medical centers, rabbis and the Israeli Army” of a conspiracy to steal organs of “dead, kidnapped and killed Palestinians,” are approved, and, by necessary implication, deemed to be entirely in accordance with “accepted United Nations standards.”

  Madame High Commissioner, how can this be the policy of the foremost intergovernmental agency charged with promoting human rights?

  En viktig fråga som UN Watch ställer. Läs hela inlägget här.

  Slängpolska efter Nyström  Har haft en produktiv dag och laddat upp ett antal låtar på min Youtube-kanal. Mitt projekt är att till en början att lägga upp alla västmanlandslåtar som jag kan.

  Min far Ulf Svansbo har gått i arkiv och lärt sig låtar från Hedströmsdalen, trakten runt Köping och Svansbo där jag har växt upp. Många av de här låtarna är inte särskilt kända, och därför gör jag dem "offentliga" genom att spela in dem och lägga upp dem på Youtube.

  Jag tänkte börja med Västmanlandslåtarna och sen fortsätta med alla låtar som jag kan. Det lär bli ett antal videos till slut. Tanken är att jag ska bli något av folkmusikens svar på Lily Allen och bli upptäckt och känd över hela världen.

  Det blir ett gäng videos till, stay tuned.

  PLC på tåg: ”Alliansen måste vinna!”

  Johan Hedin på Peace, Love and Capitalism har utsetts att åka med på Alliansens tågturné och förklarar sin syn på Alliansen och Vänsterpartierna:
  Jag har - som den uppmärksamme läsaren säkert märkt - en hel del synpunkter på reformtakten i landet. Sverige behöver en rejäl kursändring; styra bort från alla socialistiska strävanden och spaka ut på friska marknadsliberala vatten.

  Helt klart är dock att alternativet vore förfärligt.

  Bra betraktelse av Johan. Vi som tror på liberala reformer måste nu sluta upp bakom alliansen. Det handlar om mer än att få sina politiska drömmar uppfyllda. Vänsterns politik skulle sänka Sverige:
  Med märkliga hemvävda teorier om att folk jobbar mer om man höjer taket i a-kassan, stora skattehöjningar med kraftiga negativa konsekvenser på arbetsmarknaden som följd och gigantiska satsningar på infrastruktur för pengar som inte finns.

  Vänsterpartierna kommer att - om de ska hålla sina vallöften - kasta Sverige in i en negativ budgetspiral. Högre skatter -> sämre företagsklimat -> lägre tillväxt -> färre jobb ->färre som betalar skatt -> ännu högre skatter -> ännu sämre företagsklimat...

  Mona Sahlins politik är ofinansierad. Man tar det på kortet och skickar notan till skattebetalarna - vanligt folk som sliter och jobbar. Tobleronepolitik är en korrekt beskrivning. Som Mats Odell sa till TT:
  "TT: Jämställer du Tobleroneaffären med dagens rödgröna politik?

  Mats Odell: Nej, det handlar om mycket mer pengar nu."

  Alliansen måste vinna och nu är det upp till oss liberaler att lyfta dem fram till seger. Nu kör vi!