8 dec. 2010

Sverige FPs drömsamhälle?

Igår kväll satt jag och åt middag med en god vän som också är folkpartist. Vi diskuterade att Folkpartiet stagnerat och känns tomt på visioner. Men så kom vi på varför - dagens Sverige är de klassiska folkpartisternas drömsamhälle.

Tidigare var folkpartisterna extremt lagom. Man var liberala, men inte så extrema som moderaterna. Man ville ha valfrihet, men inte för mycket. Man ville ha sänkta skatter, men inte så mycket.

Nu har moderaterna övertagit det som tidigare var Folkpartiets klassiska roll - nästan som moderaterna fast inte så extrema. De driver samma lagoma krav som de klassiska folkpartisterna drivit.

Lagomliberalerna i Folkpartiet finner sig plötsligt levandes i sitt drömsamhälle. Vad ska man ta sig till då?

Hur ska organisationen ladda om när inget mer finns att förändra?

2 kommentarer:

Magnus sa...

Två konkreta ämnen (mindre ideologi?).

1) Ta upp diskussion om antal politiker? Sverige har väl fler i riksdagen än t ex nästan dubbelt så stora Holland. Minska med bortåt hälften av ledamöter och åtgärder för att locka de med kompetens till politiken skulle vara möjligt? Gillar inte det för radikala, så 1/3 kan tas bort... :)

Skulle väl vara att dra ner på kostnader och få mer för pengarna, och samtidigt minska klåfingriga politikers totala arbetstid vilket lär gagna något s a s klassiskt liberalt...

Ingen "huvudrätt" men kan kanske vara ett ansvarsfullt ideologiskt drivet mål?

2) Upplåta till ansvarsfull diskussion om hur goda moraliska skäl t ex ensamkommande barn (ofta "barn"?) har att få asyl?

Thomas Wihlborg sa...

Precis! De finns inget parti att rösta på längtre!