2 dec. 2010

Nylander: Är det så farligt?

Johanna Nylander har skrivit en bok om folkhälsa som heter "Är det så farligt?". Den gör upp med en hel del hälsomyter och funderar kring hur en bra folkhälsopolitik kan se ut. De myter som avlivas är bland annat red bull & vodkas farlighet, datorspelande och barns hyperaktivitet av socker.

Johanna Nylander är frihetlig liberal, men förespråkar ändå inte ett avskaffande av folkhälsopolitiken eller folkhälsoinstitutet. Det är en mogen hållning - vi lär inte bli av med varken det ena eller det andra.

Hur ser då en bra folkhälsopolitik ut? Nylander tänker sig bland annat att staten skulle kunna fungera som en bibliotikarie och sålla bland all information som finns tillgänglig.

Jag hade faktiskt förväntat mig att Johanna Nylander skulle gå längre. Förmynderiet blir aldrig så tydligt som när det kommer till folkhälsan, och jag hade gärna sett Nylander bita från. Men den här boken har ett mer akademiskt anslag.

Nylanders bokskrivande har finansierats av Swedish Match. Det är ett intressant grepp och väldigt positivt. Jag tycker att företagen borde ta en mer drivande roll inom politiken, och det här är ett utmärkt exempel. (Ett annat bra är Skandias sjukförsäkring för barn med tillhörande Almedalsseminarium).

Johanna Nylanders bok borde bli obligatorisk läsning för folkhälsoälskande folkpartister.

1 kommentar:

benke sa...

Nog låter det bra alltid. Jag har inte läst Nylanders bok, men att inte förespråka nedäggningen av folkhälsoinstitutet tyder på en icke-mogen hållning. Oavsett om vi kan bli av det eller inte. Själva nedläggningsåsikten har inget med mogenhet att göra.

Att låta staten sålla information till gagn för oss andra låter förfärligt. Här har vi starten på ett tyranniskt tänkande.

När man tar ifrån individens rätt att tänka och sålla själv bland den information som finns lättillgänglig så är vi illa ute. Och jag vet att Nylander inte uttryckligen sade att man skall ta ifrån individens rätt att tänka själv. Men resultatet kommer att bli det.

Tyvärr så är det Health über alles för många av våra socialliberala och socialistiska vänner. Dessa ser sig själva som räddare för de mindre vetande. Därav denna förmyndarmentalitet där de vill köra ned sina åsikter i halsen på oss alla.

De vet ju bättre gu'bevars.