9 dec. 2010

Bosättningarna är inte problemet

TT skriver om att fredsförhandlingarna brutit samman, eftersom Israel vägrat gå med på en frysning av bosättningarna. Israel blir då syndabock - som vanligt.

Men ingen har brytt sig om att syna motparten, Mahmoud Abbas. Han vägrar att acceptera Israel som en judisk stat, samtidigt som han driver frågan om de palestinska flyktingarnas återvändande (se mer här).

De palestinska flyktingarna är inte som andra flyktingar. Deras flyktingstatus går i arv, vilket leder till att de 700 000 arabiska flyktingar som ursprungligen fanns i Israel idag är flera miljoner. Om dessa flyktingar "återvänder" till det land de aldrig har bott i kommer Israel att upphöra som en judisk stat.

Självklart kan inte Israel acceptera detta. Och palestinierna är inte beredda att förhandla om dessa grundläggande premisser.

Bosättningsfrågan kan lösas i förhandlingar. Men palestiniernas krav kan inte lösas i förhandlingar. Därför blir fredsprocessen en schimär och bosättningsfrågan en välkommen ursäkt för palestinierna.

Se även Benny Morris.

13 kommentarer:

Micke sa...

Den nuvarande Israeliska regeringens mål är att på bekostnad av det palestinska folket skapa en utvidgning av den Israeliska staten för att rymma dom stora mängder nya israeliska medborgare landet fått dom senaste 20 åren.

Vad du Erik Svansbo vill är att Abbas ska godkänna detta upplägg och sen förhandla.

Svårare än så är det inte.

Erik Svansbo sa...

Nej Micke, det jag vill är att Abbas ska acceptera Israel som en judisk stat.

Laertes sa...

Är inte det märkligt Erik? Tycker du att det är viktigt att Sverige är en svensk stat för svenskar? Vet du hur man stavar till liberal?

ג 'ון sa...

Israel utropade sig som en judisk stat och erkändes som en sådan av de flesta av världens länder.
Inte av arabstaterna förstås. För dessa är allt land som en gång behärskats av Islam för evigt muslimskt
Det är inte för mycket begärt att palaraberna i utbyte mot fredsförhandlingar och en egen stat erkänner Israel som den judiska staten.
Micke här är så historiskt okunnig att han inte känner till att det funnits kontinuerlig judisk närvaro på Västbanken i över 3000 år och att Jerusalem haft en judisk majoritet sedan minst 1800-talet.
Så snacket om "palestinsk mark" är löjligt. Araberna tackade nej till området så sent som 1947.
/BR

Individen sa...

#Laerts:

Om inte svenska staten i första hand ska se till de svenska medborgarnas intressen, vem ska den då verka för?

Eller menar du att den Sverige som nationalstat bör upplösas?

Vad är egentligen en liberal hållning gentemot Sverige som stat enligt dig?

Alexander sa...

@Micke

Vad du tydligen missat är att bosättningarna inte på något sätt kommer att utvidga Israels territorium då man erbjudit landbyte, där Israel får behålla bosättningarna i utbyte mot Israelisk mark vid ett fredsavtal.

För att en fredsöverenskommelse ska vara möjlig måste palestinierna erkänna Israel som den judiska stat det är.

Bosse J sa...

Om man kräver att Israel inte ska få vara en judisk stat eller åtminstone ta emot ättlingar i fjärde led till människor som flydde för mer än halvt sekel sen, då bör man väl ställa samma krav på arabiska stater? Och alla andra stater också för den delen?

Karelen åt Karelerna! Ost-preussen år tyskarna!

Laertes sa...

@ individen

Din jämförelse håller inte. Jag tycker precis som du att den svenska staten i första hand ska vara till för de svenska medborgarna, den italienska för de italienska osv. Jag tycker även att Israel ska vara till för de israeliska medborgarna och inte specifikt för den grupp som kallar sig judar. Ser du skillnaden?

Individen sa...

@Laerts:

"Jag tycker även att Israel ska vara till för de israeliska medborgarna och inte specifikt för den grupp som kallar sig judar."

Du antyder här att israeliska staten skiter i de icke-judiska medborgarnas rättigheter. På vilket sätt framgår inte.

Min poäng är inte att försvara Israels rätt att definiera sig som en judisk stat. Hur folk i Israel vill definiera sin stat är deras sak.

Men om du tycker att svenska staten i första hand ska vara till för svenskarna så finns det ju problem här på hemmaplan (antar du är svensk).
Sverige har t.ex fått kritik från EU-domstolen för sin behandling av samerna, som ju är svenska medborgare. Så trots att Sverige inte formellt definierar sig som en kristen nation så uppstår inte automatiskt likabehandling av medborgarna.

Apråpå detta så hade jag å tjänstens vägnar att göra med Saudiarbier för något år sedan. De talade om Sverige i termer av "Christian nation". Det fanns ingen värdering i detta utan var bara ett konstaterande.

Jag tror det är lätt att överdriva betydelsen av egna definitioner eller ens egen självbild.
I praktiken kan de se väldigt annorlunda ut.
Bara för att Israel vill definiera sig som en judisk stat betyder inte att endast judar är välkomna. Bara för att Sverige är en monarki betyder inte bara att rojalister är välkomna.

ג 'ון sa...

Israel är till för sina medborgare inklusive de 20 % som inte är judar. Men Israel är erkänt som en judisk stat av de av omvärldens ländet som erkänt landet
Classe/Laertes är bottenlöst okunnig och har stora problem med ett judiskt nationalhem efter sekler av judeförföjelse.
Classe/Laertes skulle nog trivas Malmö

/BR

A-K Roth sa...

Somliga har stora problem med att det finns en judisk stat, en fristad för judar, ett judiskt hemland, bland 22 arabiska i regionen, somliga av vilka är specifikt muslimska, somliga av vilka har rensat ut alla judar från sina länder. En märkligt ensidig fixering, endast vad gäller en judisk nationalstat, inte andra. Är det liberalt att använda olika måttstockar?

Jag tycker båda nationalstaterna i denna konflikt, en existerande och en blivande, ska accepteras av varandra. Vi får se hur det framtida Palestina behandlar sina judiska medborgare och om de ö.h.t. får bo i Palestina med rättigheter som arabernas i Israel. Israel är också en fristad för många flyktingar från Sudan och för sexuellt avvvikande som flyr för livet från grannländer. Palestinier borde kunna erkänna Israel som judisk stat om de själva vill skapa en nationalstat.

Liberala personer borde kunna behålla sin liberala kärna och samtidigt stödja Israel som det judiska folkets stat och det borde inte störa att det skapades som judisk stat utan firas, liksom ett Palestina kommer att firas som Palestinsk stat.

Sigro Hahn sa...

Anser att fler västerländska israelvänner borde överväga konvertering och fullt medborgarskap
För att Israel ska förbli en judisk stat behövs en klar övervikt judar. Då judendomen ej är missonerande religion behövs incitament liknande:

http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=680582

ג 'ון sa...

Sigro Hahn:
Överväger detta.
/BR