20 dec. 2010

Avskaffad värnskatt räcker inte

Igår intervjuades Jan Björklund i SvD om borgerlighetens utmaningar. Det är en mycket intressant intervju, där Jan Björklund pratar om framtiden.
– Det är väldigt bra om idédebatten tar fart. Den behövs. Vi har vunnit valet och har en framgångsrik krishantering bakom oss och risken är påtaglig för att det ger en mätt attityd. Sverige kommer väl ut ur krisen jämfört med många andra länder, och då kan det lätt sprida sig en känsla hos oss av att ingenting nytt egentligen behöver göras

Han berättar också om vilka områden där han ser att politiken behöver förändras:
Vi behöver gå från fördelning till tillväxt. Fördelningsfrågan har haft ett enormt starkt grepp om svensk politik och det gäller alltjämt även med vår egen regering. Självklart ska vi bry oss om fördelningsfrågor även i framtiden, men de kan inte dominera som hittills. Vi behöver gå från en kollektiv syn till en mer individuell, och vi behöver mindre av ett nationellt och mer av ett internationellt sätt att organisera oss och se på världen. Vi behöver förskjuta vårt tankefokus.

2 kommentarer:

Purple sa...

Det är intressant det Jan Björklund säger, men om de ska komma till skott och göra något så gäller det att ta i.

För det första så måste man överge tanken att skattetrycket ska vara kring 50%. Att det hamnade där kring 1975 har absolut ingenting att göra med att just detta skattetryck är "rättvist". Det är bara så att i internationell konkurrens går en industriell ekonomi i väggen om man höjer skatten mer. "Så hög skatt som möjligt och skyffla pengar mellan olika sk grupper" måste överges som politik efter 35 år.

Den sk "solidariska lönepolitiken" är egentligen den "egoistiska lönepolitiken" eftersom allt det handlar om är att se till att högavlönade får mindre och ens egen grupp får mer.

Svenska exportföretag har här haft en mycket vek ryggrad och dessutom tjänat på att akademikerlönerna hålls nere.

- Så ska man göra något kan man avskaffa statsskatten. Då får alla betala 30% inkomstskatt.
- Förbjuda inkomstanpassning av kommunala avgifter som t ex dagisavgifter. Sluta subventionera dagis med 12000 kr per barn, per månad och se till att föräldrarna har pengarna vore ännu bättre. Men då riskerar man ju att föräldrar inte "vet vad som är bäst för dem själva, och för baaaaarnen"…
- Kvitta en minskning, eller ett avskaffande av en hel hoper stöd till individer och till företag mot lägre skatter och minskade sociala avgifter.

För att detta ska gå att genomföra måste borgarna ha en ryggrad som inte viker sig när människor på vänsterkanten, t ex nästan varenda journalist, börjar yra om att "klyftorna ökar i samhället".

Borgarna måste ta sig bort från definitionen att rättvisa är när alla får lika mycket pengar i handen oavsett om de arbetar, vad de arbetar med etc. Rättvisa är också att få behålla sina egna surt förtjänade pengar.

Bosse J sa...

"Rättvisa är också att få behålla sina egna surt förtjänade pengar."
Klockrent!