16 nov. 2010

Man kastar ut sin hustru - från andra våningen

Elder of Ziyon skriver om en händelse i Egypten:
An Egyptian woman asked her husband for money to buy sacrificial meat for Eid al Adha. He wasn't happy that she dared to make such a request, because he couldn't afford the high prices of meat in Egypt, so he threw her from the second floor. After all, a man must maintain his pride.

14 kommentarer:

michael w sa...

Och vad exakt vill du saga med den har bloggposten, Erik? Att vi ska dra slutsatser om 40 miljoners egyptiska mans syn pa sin manlighet fran en nyhetsartikel om en egyptisk mans handling?

Forslag till nasta bloggpost: "Kosovoalbaner ar tjuvar hela bunten", med lank till nan nyhetsstory om en kosovoalban som har snott en cykel.
Eller, "Alla svenska man alskar Israel, hatar araber och har fanigt skagg" med en lank till din egen blogg?

Dags att byta partibeteckning, Svansbo?

Erik Svansbo sa...

Michael, jag brukar posta lite nyheter då och då från mellanöstern för att visa på kvinnoförtrycket i arabvärlden.

Rubriken valde jag för att jag ville spinna vidare på den galghumoristiska tonen i EoZs blogginlägg. Det var inte min mening att verka nedsättande mot egyptiska män.

Min avsikt är att driva med hederskulturen, det är en balansgång. Tack för din kommentar.

Purple sa...

I Marocko där jag arbetat mycket har det gått framåt en del, fast den arabiska mentaliteten är fortfarande stark. Jag tycker att detta är rätt beteckning, och det tycker marockaner också.

Muhammed VI lyckades för inte så länge sedan reformera familjelagstiftningen genom ett otroligt tråcklande. För lagen måste vara helt förenlig med Koranen (inte i "dess anda" eller "inspirerad av den" som vissa verkar tro).

Tidigare kunde en man säga ett antal gånger till sin fru att "jag förnekar dig". Sedan kastades hon bokstavligen ut på gatan. Barnen behöll fadern. Efter reformen måste skilsmässa ske inför domstol. Den som är under 18 kan inte gifta sig utan tillstånd från domare. Ett problem är att om kvinnan är gravid ges undantag för "hederns" skull. Det sker många undantag.

En man som vill ta en till fru, måste numera inför domare få tillstånd från sin första fru vilket han av naturliga skäl mycket sällan får.

Allt är inte rosigt. En anställd på svenska ambassaden berättade för 3-4 år sedan att det är vanligt att svenskar av marockanskt ursprung åker "hem" på sommaren. Där sol- och vårar de en ung kvinna. Sedan åker de tillbaka till Sverige. Kvinnan kommer gravid och förtvivlad till den svenska ambassaden. Sverige hjälper givetvis till att få tag på slyngeln. Dock måste hon göra en polisanmälan först. Men gör hon det så talar hon ju om att hon haft sex som ogift. Då blir hon åtalad för prostitution.

michael w sa...

Erik,

OK, tack. Jag delar din avsky for hederskulturen och det utbredda kvinnofortrycket i Mellanostern, men det ar som du sager en balansgang. Har tyckte jag att du gick over gransen med svepande generaliseringar dragna fran ett enskilt fall, och det verkar du ha insett eftersom du nu har andrat rubriken. Tack for det!

Daremot anser jag inte att reaktionart kvinnofortryck i arabvarlden ursaktar Israels ockupation, bosattningspolitik, extrema overvald eller att Vastvarlden ska bortse fran sina strategiska intressen for att Israel har ett mer attraktivt samhalle an grannlanderna, som den bloggare du lankar till sa ofta tycks anse. Men det ar en helt annan fraga, givetvis.

Pahoppet pa ditt skagg kvarstar dock... :-)

lasse sa...

Jag tror att michael w menar att sådant inte bör publiceras och om det ändå sätts på tryck så bör man tillägga att huvuddelen av de egyptiska männen inte skulle komma på tanken att utöva något förtryck mot kvinnor.

ג 'ון sa...

Västvärldens enda strategiska intrese i arabvärlden är oljan och det intresset anser michael w inte att man skall bortse ifrån utan istället dra bort stödet för Mellanösterns enda demokrati, Israel.
Michael w framstår, precis som i hans tidigare inlägg, som en islamismens nyttiga idiot.

/BR

michael w sa...

Lasse, i min mening far precis vad som helst publiceras. Men det star mig ocksa helt fritt att kritisera vad nagon skriver. Sarskilt nar den som skriver ar aktiv i ett riksdagsparti. Att inte halla med om nagot innebar inte automatiskt att man vill forbjuda det, aven om det kanske ar en smula svart att forsta.

Att det rader kvinnofortryck i Egypten har jag inte fornekat, om du laser min andra kommentar. Daremot vill jag havda att "huvuddelen av de egyptiska mannen" inte skulle tanka sig att slanga ut sin hustru fran andra vaningen.

Sa vad du "tror" att jag menar ar inte vidare korrekt. Men vad menar du sjalv?

z999 sa...

Jag, som är rabiat antirasist, kräver att man måste ange samtliga med namn som man syftar på när man kritiserar islam.

Och i verkligheten så tycker jag att ordet korkad får en ny dimension om man ser hedersmord som enskilda företeelser och vägrar se sammanhanget kvinnosyn/hedersmord.
Lena Askling (aftonbladet, godkänd källa av alla med pk-mentalitet) skriver så här om hedersmord
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/lenaaskling/article133723.ab

Citerar:
"När 1 000 människor i ett land dödats pågår enligt FN:s definition krig. I Jordanien dödades år 1999 1 000 flickor genom hedersmord enligt landets offentliga statistik. I Jordanien pågår med andra ord, helt öppet, ett krig mot kvinnor. Vad gör FN och världen åt det? Ingenting."

Jodå, nånting görs. En del anonyma alias med messiaskomplex sitter och medvetet förringar hedersmorden i något desperat försök att verka toleranta och gooooda.

z999 sa...

@Michael W:
"Daremot vill jag havda att ”huvuddelen av de egyptiska mannen” inte skulle tanka sig att slanga ut sin hustru fran andra vaningen."

Att slänga ut sin hustru från andra våningen är bara ett uttryck från en kvinnosyn som naturligtvis (inte naturligtvis för alla) innebär en massa negativa (ur svensk synvinkel) åsikter om kvinnor sådär i största allmänhet.

Eller reagerar du på att de flesta egyptiska män väljer ett annat sätt att ta livet av sin fru av hedersskäl?

z999 sa...

@Michael W:
Du nämner Israel här. Jag anser att det var fel att ge judarna Israel efter andra världskriget. Istället skulle man ha skänkt hela arabvärlden så att alla araber hade sluppit leva i religiösa diktaturer.

michael w sa...

BR,

Vastvarlden har aven andra strategiska intressen i Mellanostern, aven om oljan givetivis ar mycket viktig. Det handlar om realiteter, och de kommer man inte undan hur mycket man an babblar om hogtflygande ideal.

Demokrati ar viktigt, men jag forstar inte varfor Vast ska ge oforbehallet stod at Israel endast baserat pa dess interna styrelseskick, sarskilt inte som Israel pa senare tid visat hela varlden fingret genom sitt agerande och har blivit en strategisk belastning for Vast.
Jag tror fullt och fast pa demokratin, men jag tror inte pa Demokratin, som utopistiska neo-kons tenderar att gora. Aven demokratier kan gora fel; man maste vara helt ideologiskt forblindad for att inte se det. Och aven diktaturer har legitima intressen.
Dessutom, folk som Avigdor Liebermann ar javla krak, oavsett hur de kommit till makten.

"Israel ar Mellanosterns enda demokrati" ar ditt favoritargument, och du ignorerar darmed demokratiseringen av Turkiet. Notera dessutom hur relationen Turkiet-Israel har utvecklats allt eftersom Turkiet har blivit mer demokratiskt. Lander visar sig inte ha identiska intressen aven nar de bada ar demokratier, uppenbarligen.

Men det ar klart, fran dina tidigare kommentarer har jag forstatt att ditt resonemang ar:
turkar = muslimer = islamister = NAZISTER!

Du gillar att snacka om "palaraber" och fornekar darmed att det palestinska folket har nagra legitima krav. Fred kan bara accepteras helt och hallet pa Israels villkor. Fred mellan Vast och den muslimska varlden ar egentligt omojligt eftersom de allihopa ar islamistiska nazister.
Undrar vem det ar som ar islamisternas, som ocksa foresprakar evigt krig, nyttiga idiot...? Du ar nastan som islamismens spegelbild.

ג 'ון sa...

Det finns inga palestinier eftersom det aldrig har existerat en palestinsk stat.
Det finns enbart araber bosatta på Västbanken och i Gaza och som mixats genom folkförflyttningar till och från de omgivande arabländerna.
Turkiet har mer och mer gått i islamistisk riktning med nya och goda relationer med Iran och Syrien och Mein Kampf som storsäljare i den turkiska bokvärlden.
Jag tror däremot stenhårt på dig michael w när du säger att även diktaturer har legitima intressen. Det verkar i själva verket vara den röda tråden i din argumentation

Eftersom du uppenbarligen inte har förstått varför man till varje pris skall stödja demokratier så kan jag upplysa dig om att genom historien demokratier aldrig gått i krig med varandra och att detta, vid sidan av det uppenbara om mänskliga fri och rättigheter, är huvudargumentet till varför det är så viktigt att främja och stödja demokrati
så inför den bottenlösa enfalden och misantropin hos islamismens nyttiga idioter vilar jag min väska här.
/BR

lubbe ferrysson sa...

Det är säkert så att de flesta egyptiska män inte är kvinnomördare, men idag behöver man inte åka till Egypten för att bekanta sig på närmare hål med våld relaterat till ”heder”

z999 sa...

Man måste skilja på islam och muslimer. Enskilda muslimer kan bevisligen anpassa sig något sånär till västerländska demokratiska värderingar men islams lära går inte ihop med västerländskt/svenskt synsätt.

Och självklart är det väst och Israel som måste skapa fred i mellanöstern samt lösa flyktingproblemet. Att muslimerna skulle lösa nånting överhuvudtaget är väl inte ens att tänka på.