28 nov. 2010

Antisemitiska förföljelser i Malmö

Nicklas Orrenius har idag ett reportage i Sydsvenskan om Shneur Kesselman, ortodox jude och rabbi i Malmö:
Det är en vanlig dag på jobbet för Shneur Kesselman. Han ska besöka en döende medlem i judiska församlingen på hospice vid Folkets park. På sin promenad dit passerar han Johanneskyrkan.

Vid kyrkan sitter tre ungdomar. När rabbinen går förbi dem hör han ett rop:

- Leve Palestina!

Shneur Kesselman stelnar till - slagordet tycks riktat till honom - men fortsätter sin promenad.

När han hunnit ett par meter tar killarna på nytt till orda:

- Jävla jude!

Nu ökar rabbinen steglängden. Han springer nästan när en av killarna växlar upp retoriken ytterligare:

- Support Hitler!

Hjärtat bankar när Shneur Kesselman passerar Södra Förstadsgatan. Snabb blick bakåt. Nej, de verkar inte följa efter. Han forstätter mot hospice.

På Södra Skolgatan saktar en svart BMW in. Rabbinens puls stiger på nytt när han märker hur föraren och bilens passagerare betraktar honom.

En av dem hissar ner sidorutan och skriker:

- Fucking JUDE!

Shneur Kesselman kan inte röra sig fritt i Malmö på grund av de antisemitiska trakasserierna. Så allvarlig är situationen i Malmö.

2 kommentarer:

Purple sa...

Jag tycker det är dags att kopiera reglerna för att få medborgarskap från vårt neutrala broderland Schweiz:

http://www.live-in-switzerland.com/e/faq/citizenship.html

12 år i landet, visa att man är integrerad och laglydig, och sedan beslut, som kan vara en lokal folkomröstning, för att bestämma om man är värdig att bli medborgare. Om man har tagit seden dit man kommer. Eventuellt kan man behöva betala en stor summa pengar också (beroende på kanton). Om kantonen har X miljarder investerat i vägar, byggnader etc och 1 miljon invånare, får man vacker köpa in sig och betala sin andel efter vad jag förstått.

Nu senast har man lagt till att utlänningar som begår brott automatiskt ska utvisas efter avtjänat straff. Detta var det som gällde tidigare, men sedan började "progressiva" domare "förstå" brottslingar, så regeln tillämpades mindre och mindre. Samtidigt gick brottsligheten upp. Nu har den "populistiska" folkviljan sagt sitt.

JohannaV sa...

Chabadrabbinens situation är väl känd sedan flera år tillbaka. Jag har själv i kontakt med journalister (och en chefredaktör) berättat om detta redan hösten 2008 och sagt att rabbinen får utstå dagliga trakasserier. Två år senare tar Sydsvenskan upp det.

Det är inte precis vad jag kallar snabb och pålitlig rapportering, men bättre sent än aldrig.