9 nov. 2010

Antisemit på Aftonbladet Kultur

Idag på Aftonbladet Kultur återkommer en ful fisk till mediesveriges mittpunkt - Johannes Wahlström. Han deltar i Aftonbladets granskning av Bonnier.

Vem är då denne Wahlström? Lisa Abramowitz berättar på Newsmill:
Johannes Wahlströms hat och lögner har gjort honom till persona non grata hos alla andra svenska redaktioner med journalistisk ambition och integritet. Det mest flagranta fallet var den stort uppslagna artikeln "Israel styr svenska medier" i vänstertidningen Ordfronts decembernummer 2005.

Artikeln som tydligt reproducerar traditionella antisemitiska föreställningar, byggde också - skulle det visa sig - på förfalskade och förvanskade citat av svenska Mellanösternkorrespondenter som Cecilia Uddén, Lotta Schüllerqvist, Peter Löfgren http://www.expressen.se/debatt/1.299852/peter-lofgren-sa-blev-jag-lurad-av-ordfronts-reporter m.fl […]

Wahlström fick dock omedelbart stöd av Åsa Linderborg i Aftonbladet. Linderborg menade att denne visserligen begått några journalistiska misstag, men reste inga principiella invändningar mot den "tes" han torgfört (17/1 2006).

Wahlström publicerar också sina artiklar på den extremt antisemitiska hemsidan "Israel Shamir". Mannen bakom sidan är känd under namnenIsrael Shamir, Jöran Jermas, Robert David och Schmerling och råkar dessutom vara Johannes Wahlströms far.

Aftonbladet Kultur har tidigare fått kritik från SKMA för sin famösa hittepåtext om hur israeliska soldater skördar organ från palestinska pojkar och säljer till rika judiska rabbiner.

Jonathan Leman och Charlotte Wiberg skrev tidigare om hur Aftonbladets organstory inte är ett olycksfall i arbetet utan bara ett ytterligare exempel på hur Aftonbladet reproducerar antisemitiska myter.

Det är läge för Åsa Linderborg att ta nästa steg in på Bonniergranskningen. Varför inte damma av förståelsen för vanföreställningen om judisk mediemakt, som hon tidigare gjort? Och vem kan passa bättre som vapendragare i detta än Jonathan Wahlström.

Det står mer och mer klart att Aftonbladet Kultur är den nya antisemitismens främsta plattform i Sverige.

UPPDATERING: Se även Aron Flam: Därför har Åsa Linderborg fördomar om judar.

7 kommentarer:

SolGuru sa...

Med andra ord är det alltså helt oproblematiskt att ett företag äger nära hälften av svenska medier, för att företaget ifråga är judiskt?

Som jag förstått det fungerar du, för att nu inte tala om folk som Lena Posener och Lisa Abramowicz, så här: innan man avgör ett påståendes sanningshalt, överhuvudtaget, avgör man om det är eller kan beskrivas som antisemitiskt. Om det är det, behöver man inte på något sätt hantera innehållet, oavsett om det är sant eller inte. I stället får, eller bör, man av någon anledning ägna sig åt rena Ad Hominem-attacker, utan att ens ta i sakpåståendet. Vad märkligare är: eftersom i stort sett varje tänkbar negativ egenskap eller handling någon gång tillskrivits judar av antisemiter, är vi alltså skyldiga att aldrig observera någon tendens till negativt beteende hos judar. Inte ens när frågan om "judiskhet" aldrig lyfts, utan man till exempel kritiserar en absurd monopolsituation i ett litet land i Norden.

Resonemanget är så inkonsekvent och irrationellt att man storknar.

Pophöger sa...

Om du läser om vad Svansbo har skrivit har han inte alls påstått att det är fel att granska Bonnier som jag också tycker lägger en död hand över svenska media. Han påstår inte heller att det finns något fel i det de skriver.

Vad han kritiserar är att AB använder sig av anti-semitiska reportrar.

Purple sa...

Hej,

Försökte faktiskt skriva Purple istf Pophöger...

Förlåt.

Erik Svansbo sa...

Tjusigt nick annars! ;-)

lasse sa...

SolGurus påstående att Bonniers bokförläggareverksamhet är "judisk" är smått fantastiskt och lika dumt som att hävda att förlaget Ordfront är "kristet".
Vad i hela fridens namn har grundarnas religion med dagens verksamhet att göra?
Jo, om man tror på den judiska världskonspirationen så är förstås påståendet logiskt men att tro att "judiska" värderingar, vilka de nu kan vara, styr förläggarverksamheten gör SolGuru till en stark kandidat till utmärkelsen Årets Foliehatt.

lubbe ferrysson sa...

För Aftonbladet med sin historia och traditioner i antisemitismen och fjäskande för nazismen resp. kommunismen ska Johan Wahlström, vara en fin förstärkning. Nu slipper Robert Colin jaga judiska sammansvärjningar och få ägna sig äntligen på full tid åt bilmotorer. Och vilken kultursida. En vråltokig kommunist som på allvar påstår att Maos slakt på det kinesiska folket är försvarbart, därför att utan Mao skulle dö ännu flera kineser, kompletteras med en antisemitisk lögnhals.
Nu kan äntligen papsen vara stolt över sin ”Yohi”. Själv har han aldrig kommit ur de brunröda kloakerna, men sonen har nått till ”kultursida” på Sveriges ledande antisemitiska blaska.

Johan sa...

Du borde se till att ha bra på fötterna om du ska anklaga folk för att vara antisemiter. Läs den här artikeln så kanske du förstår hur otroligt illa underbyggda anklagelserna mot Åsa Linderborg och Johannes Wahlström är:

http://adacta.motpol.nu/?p=172