6 okt. 2010

Svartvit integrationsdebatt

Reaktionerna på Sd:s intåg i riksdagen handlar inte om integrationspolitik. Det handlar om positionering och försvar av en svartvit världsbild. Det gäller att visa att man inte tillhör "rasisterna", och det bästa och tryggaste sättet är att attackera "rasisterna."

Johan Ingerö har pekat på klassperspektivet i den här kritiken. Många av Sd:s väljare finns i förorter med mycket invandrare. Man har inget jobb och känner sig otrygg, eftersom brott inte klaras upp. Då kommer främlingsfientligheten som ett brev på posten. Ingerö:
Så hur hanterar då Södermalms välbeställda chicvänster de 300 000 personer som av ungefär dessa skäl röstat in Sverigedemokraterna i riksdagen? Genom att gå till Sergels torg och demonstrera mot dem. Demonstrera mot […]människor som i grund och botten är offer för destruktiv bidragskultur och flummig brottspolitik. Sällan har det nya klassamhället – den mediala storstadsklassen mot resten – illustrerats så tydligt.

Jag är personligen mycket stolt över vår svenska arbetskraftsinvandring. Så tycker jag invandring ska fungera - i princip öppna gränser för de som kommer hit och jobbar. Men jag är mer osäker på asylinvandringen.

Det duger inte att vi har mängder med människor som kommer till Sverige och hamnar i utanförskap. Fungerar inte integrationen blir den naturliga reaktionen att minska asylinvandringen, även om man i grunden tycker att asylinvandringen bör vara hög.

Idag kan integrationsdebatten kort sammanfattas så här: De etablerade partierna och medierna menar att den svenska integrationspolitken är bra, och att alla som har något att invända är rasister. Sverigedemokraterna säger att den svenska integrationspolitiken är dålig och lösningen på detta är att stoppa invandringen.

Jag tycker inte att "etablissemanget" har rätt och jag tycker inte att Sd har rätt. Jag hävdar med emfas att detta är en legitim ståndpunkt,

För att tala med CUF: Integrationsdebatten är ett jävla skämt.

3 kommentarer:

Petronius sa...

Först vill jag skriva att jag uppskattar ofta det du skriver men i inlägget ovan skriver du att SD vill stoppa invandringen.
Men om man läser vad de själva skriver om detta så gör de inte det. Deras ståndpunkt är att den ska minska. Sverige ska ha "En restriktiv invandringspolitik".
Enskilda SD-are har angett t.ex. Finlands nivå på invandringen som ett exempel för Sverige.

Marre sa...

Nja, även de etablerade partierna säger egentligen att integrationen misslyckats, men de vägrar att göra något åt det. "Sverige må gå under, men vi skall i alla fall aldrig kunna anklagas för rasism!", typ. Det är skillnaden.

lasse sa...

Här i Finland har vi alltid försökt ha en klar linje utan upprepade amnestier för de som haft uppenbart ogrundade skäl för asyl. Det har ni inte lyckats med i Sverige och då måste ni räkna med en större tillströmning av asylsökande.
Den svenska asylpolitiken saknar konsekvens, transparens och rättssäkerhet, vilket gör att många riktiga flyktingar kastas ut och andra får stanna p g a minst sagt dubiösa skäl.
Något bör ni lära er av Finland, förutom att använda halvljus vid bilkörning.