7 okt. 2010

Partisk SR-journalistik belönas

För en tid sedan offentliggjordes att SR:s Cecilia Uddén fått pris för sin mellanösternbevakning. Särskilt positivt var att Edvardsson vinklat bevakningen. Här är motiveringen:
"Orädd och kontroversiell är omdömen som fälls om Cecilia Uddéns journalistik.

Själv tycker hon att man måste ta parti för den för tillfället svagare parten. Det går inte att i varje ögonblick vara opartisk och balanserad. En sådan inställning väcker både kritik och respekt.

Det är anmärkningsvärt att Cecilia Uddén är så öppen med att hon är partisk i sin rapportering. Det är nämligen inte tillåtet.

Det är anmärkningsvärt att Sveriges Radio accepterar en journalist som öppet berättar om sin partiskhet. Uddén har tidigare erkänt att hon vinklade USA-bevakningen, och fälldes då i granskningsnämnden för radio och tv.

Frågan är om Uddén kan fällas när hon erkände sin partiskhet utanför sändningstid.

Vad som däremot kan krävas är att Cecilia Uddén omedelbart entledigas från sitt uppdrag som mellanösternkorrespondent för Sveriges Radio. Public service ska ha en opartisk bevakning från Mellanöstern.

Jag har kontaktat Ekot via mail för att höra vad de anser om att Cecila Uddén återigen erkänt sin partiskhet.

6 kommentarer:

Laertes sa...

Humanism kallas det för.

Bosse J sa...

Humanism är att sätta människan först och det är inget kontroversiellt i det (utom för eko-fascister kanske).

Men jag ser inte ett ställningstagande mot Israel och för Hamas (eller motsvarande politiska organisationer) som ett uttryck för humanism på samma sätt som jag inte ser socialism som ett sant uttryck för humanism.
För dessa ideologier är humanism ett alibi, inte ett faktiskt resultat av ideologin.

Laertes sa...

Nu är det ju inte så att hon tar ställning för Hamas, så borde det inte vara möjligt att missförs¨tå vad hon säger. Hon tar (ibland, när det blir för mycket) ställning för de som är svaga, exempelvis barnen i Gaza när bomberna faller, vilket är hedervärt.

Bosse J sa...

Men hon försöker inte ens förklara varför bomberna faller. Med utelämnande av analys och kontext så återstår bara att hata den som släpper bomberna. Det hjälper inte barnen i Gaza, det förlänger bara deras lidande.

ג 'ון sa...

Laertes "glömmer" mycket bekvämt bort att nämna att civila offer för israelisk retaliering mot raketterrorrorism uteslutande beror på arabterroristernas vana att avfyra raketer från civil bebyggelse och låta sina tunnlar för vapensmuggling mynna i civilas hus.

Jag använder ordet civila i gängse definition eftersom Hamas och dess systerorganisationer inom arabisk terrorism inte använder uniformer och förbandsinsignier och därmed faller under GK´s paragrafer om behandlingen av civila som strider (Ej Krigsfångestatus bl.a.)
/BR

Men vad är detta, public service och Granskningsnämnden? | Anna Ekström sa...

[...] får fortsätta som Mellanösternkorrespondent trots att hon är uppenbart partisk och till och med erkänt detta. Hon har till och med fått ett pris där partiskheten är en del av motiveringen. Hennes [...]