3 okt. 2010

Gör upp med sexualmoralen

Helena von Schantz, ordförande för folkpartiets kvinnoförbund i Östergötland, skriver på sin blogg om moralismen mot sexsäljare:
I fredagens Expressen berättar Linnea 55 år om sitt liv som prostituerad. När man läser hennes berättelse hittar man en välorganiserad och metodisk kvinna med stark moralisk kompass. Hon valde sin bana efter moget övervägande och rådslag med vänner och familj. Alla som kan anses förtjäna att känna till hennes extraknäck gör det . Hon väljer sina kunder med omsorg och är nöjd med hur hon har inrättat sitt liv […]

En riktig solskenshistoria, med andra ord. Men se experterna skakar dystert på huvudena. Prositution leder till tidig död och annan problematik, förklarar de, och de ifrågasätter att det finns någon fritt val inblandat:” - Det är sällan så enkelt att de själva valt det. Många har tidigare varit utsatta för sexuella övergrepp, det finns en överrepresentation där.” ”Köparna betalar för makt över någon annan människa, de utnyttjar någons svaghet”

Denna historia har vi hört många gånger. Helena von Schantz ryter ifrån:
När jag läser det här blir jag så in i märgen förbannad och faktiskt också personligt kränkt. Att uttala sig på det sättet om halva befolkningen borde fan ta mig räknas som hets mot folkgrupp.

”Någons svaghet”, det är kvinnans svaghet, kvinnans oförmåga att fatta genomtänkta beslut över sin egen kropp, att väga för- och nackdelar, att tänka och agera förnuftigt.

”Sällan så enkelt att de själva valt det”: De tror alltså att de väljer själva, men experterna vet bättre. Ja men om de är traumatiserade, kanske någon invänder. Än sen då? Att ha varit utsatt för sexuella övergrepp skadar inte hjärnan. Offren behöver inte överförmyndare, de är fortfarande kapabla att bestämma över sina egna kroppar. Det är så in i helvete fräckt att tala om kvinnor som om de vore menlösa barn som samhället måste ta under sitt beskydd.

Klarspråk från von Schantz.

Sexköpslagens förespråkare tror sig vara moderna upplysta feminister. Men moralismen mot kvinnor som väljer att sälja sexuella tjänster är inget annat än moralism och patriarkala föreställningar.

2 kommentarer:

Medborgare X sa...

Erik!

Kolla även upp sanningen bakom det så kallade "sextortyr"-målet i Malmö. Vad åklagare Ulrika Rogland har förmedlat och vad media har skrivit är inte alls hela sanningen, snarare tvärtom! Det finns mycket som inte framkommit! Även det målet har drivits baserat på moralistiska och patriarkala föreställningar.

http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2010/10/sanningen-om-sextortyr-malet.html

Johan Y sa...

Hon har faktiskt fel i sak. Att bli utsatt för övergrepp skadar hjärnan.

Men i grund och botten handlar det ju om hur man ser på sex. Det finns många andra yrken som folk också söker sig till av självdestruktiva anledningar. En hel del i vård och omsorgssektorn har exempelvis problem med att de behöver andra att ta hand om för att må bra själva vilket leder till stressa och sämre livskvalitet.