5 okt. 2010

Folkdräkt: Skaffa rock, Åkesson!

Jimmie Åkesson kom idag till riksmötets öppnande i folkdräkt. Enligt tradition är detta helt korrekt, i alla fall om man får tro wikipedia.
Folkdräkt räknas som högtidsklädsel och ett fullgott alternativ till moderna dräkter som frack vid de flesta högtidliga tillfällen. Det är således formellt korrekt att bära folkdräkt vid exempelvis en nobelmiddag, vilket också ibland sker. Folkdräkt är även lämpligt vid familjehögtider, som bröllop ochdop eller motsvarande.

Med reservation för vad den obestridda auktoriteten Magdalena Ribbing har att säga.

Folkdräkter ser ganska olika ut, och kan vara mycket stiligt. Dalarnas folkdräkter är hur snygga som helst, särskilt rättviksdräkten och leksandsdräkten.

[caption id="attachment_6264" align="aligncenter" width="199" caption="Leksandsdräkt, komplett med rock"]Leksandsdräkt[/caption]

Folkdräkten som Jimmie Åkesson idag använde var en blekingedräkt, och den verkar sakna rock. Det är detta som ger det lätt fjantiga intrycket, byxorna är höga och av en modell som vi inte är vana vid att se.

Dräkten från min hemtrakt (Bro Malma-dräkten, kan ses här) brukar för det mesta bäras utan rock. Men pappa har skaffat rock ändå. Jag vet inte om detta är korrekt, men han har gjort det. Då blir folkdräkten ett fullvärdigt högtidsplagg.

För en maktpolitiker tror jag dock ändå kostym är att föredra. Men på en finare middag tycker jag det är mycket tjusigt med folkdräkt. Till och med för politiker.

5 kommentarer:

Jens sa...

Tyckte faktiskt Åkessons folkdräkt var stilig (men jag känner mig en smula ensam om den åsikten :/). Hade varit trevligt om fler politiker kunde ha tagit efter, men det kommer väl beröringsskräcken att förbjuda hädanefter...

Erik Svansbo sa...

Jag tycker folkdräkt som högtidsdräkt är mycket bra... Men med rock!

Frågan är dock om det är rätt för en topppolitiker. Hursomhelst tycker jag det är toppen att någon provar, och visar att folkdräkt inte bara är något för kvinnor.

Jens sa...

>>toppen att någon provar, och att folkdräkt inte bara är något för kvinnor.

Instämmer helt och fullt!

Mikael sa...

Rock ingår inte i dräkten för östra Blekinge som Åkesson bär. Dräkten utformades då empiren var ledande modestil och då var det åtminstone på flera håll accepterat att man bar kort tröja till högtid. Långrocken (som exempelvis ingår i Leksandsdräkten på bilden) ansågs då en smula ålderdomlig i mer modebetonade bygder, som Blekinge. Där tog man istället gärna efter flottans uniformsmode, där korta empirjackor ingick under 1800-talets början.

Maria sa...

Om Åkesson burit rock hade han hånats och avfärdats som tölp för att inte känna till sitt eget kulturarv - att dräkten bärs utan rock.