21 okt. 2010

"Det finns svensk kultur"

Vem har påstått något motsatt? Jo, tydligen vår kulturminister. Detta har några folkmusikprofiler reagerat mot, bland annat utmärkta Sven Ahlbäck (lyssna här) och galningen Mats Edén (vars youtubekanal jag rekommenderar starkt).

På Newsmill skriver de idag: Oroväckande att kulturministern inte känner till att det finns en svensk kultur:
Att frånkänna människor tillhörighet till och ägande av gemensamma kulturarv, frånkänna att människors kreativitet och bruk av kulturella uttryck över generationer skulle komma till uttryck i någon mening unik kultur, det är inte ett konstruktivt sätt att bemöta främlingsfientlighet. […]

Men att känna samhörighet på ett kollektivt plan behöver inte vara inskränkande eller främlingsfientligt och det behöver inte inskränka sig till att heja på fotbollslag och vifta med flaggor. Samhörighetskänsla kan vara inspirerande och dessutom kanske hjälpa en att förstå vem man är och förhålla sig till samtiden.

Så befriande att höra människor säga detta, och att det inte måste vara nationalistist anstrukta SD-anhängare som säger det.

Jag ser inte ned på Sd och tänker inte tacka nej till deras intresse för svensk folkmusik. Men det skulle vara fantastiskt för det här landet om fler än Sd vågade prata om svensk kultur och svenska traditioner. Detta tar också debattörerna upp:
Men att låta SD stå för rätten till kollektiva kulturella värden, värdet av kulturtraditioner och svensk kultur är skandalöst - man behöver inte förneka att det finns unika värden i svenska kulturtraditioner för att ta ifrån SD deras slagträ, man behöver inte polarisera debatten i "skansen-romantik" och "nyskapande konst" för att undvika att ge SD politiskt inflytande.

Det är stötande när moderaterna drar sina politiskt korrekta ramsor som nedvärderar Sverige och det som vi känner som svenskt.

Om moderaterna ska bli hela Sveriges parti får de kasta sin fisförnäma vänsterchica inställning på soptippen. Det finns nämligen många som känner ett behov av svensk kultur och att känna sig stolt över att vara svensk.

Von oben-uttalanden som kulturministern driver människor till Sd.

10 kommentarer:

Ola Berg sa...

Fast "Det finns en svensk kultur" är en oerhört problematisk utsaga.

Det finns för det första inte EN svensk kultur, utan mängder med kulturyttringar av högst skilda slag skapade inom landets gränser.

Och dessa "svenska" kulturyttringar är så gott som undantagslöst inte specifikt svenska. De följer helt enkelt inga nationsgränser.

Därför blir allt vad svenskhet heter någonting flyktigt och obestämt. Precis som alla andra försök att nationsbestämma kulturyttringar.

Nationen med dess gränser är ett raster som läggs OVANPÅ de kulturyttringar och seder och bruk som odlas mellan människor. Människor som inte själva känner nationsgränser om ingen tvingar dem.

Erik Svansbo sa...

Ola, jag håller med dig delvis men jag tycker inte det är särskilt problematiskt alls att säga att det finns en svensk kultur.

Robert.stenkvist sa...

Å herreTor!! Vilken diskussion. Att den ens förs är horribelt. Finns det kurdisk kultur? Irakisk? Persisk? Du kan maila mig om du vill byta parti Erik, men vårt parti är för rakryggade tuffa personer.

benke sa...

Enligt Ola så finns inget alls specifikt bland kulturer överhuvudtaget (särskilt inte den svenska såklart).

Skulle vilja höra den amerikan, brasilianare, eller fransman som inte tycker att just deras kultur är särskild. En fransman skulle fnysa över ett sådant påstående, amerikanaren skulle rycka på axlarna då Amerika är ett gytter av kulturer men den amerikanska står högst (oavsett vilket land du kommer ifrån). En sekund efter att du blir amerikansk medborgare så är du amerikan. Turkar har levt i Tyskland i flera generationer och anses fortfarande vara turkar. En otrolig skillnad mellan USA och europa.

Italienare är stolta över sitt land. Ingen tror något annat. Och så är det över hela världen bland alla länder. Förutom Sverige naturligtvis.

Här är de flesta likt Ola; skämmiga över Sverige. Varför? Har svenska skolan så förövat svenska barn på den svenska traditionen så att dessa inte vet var man hör hemma?

Otroligt tragiskt i så fall.

Erik Svansbo sa...

Robert, jag är inte intresserad av att byta parti. Men tack för omtanken!

benke sa...

Tjena Robert, vilket är det rakryggade parti du snackar om? SD?

Mikael sa...

citat: "Von oben-uttalanden som kulturministern driver människor till Sd."

Så sant! Om de bara insåg detta där uppe i sitt elfenbenstorn...
Utmärkt skrivet i övrigt

Erik Svansbo sa...

Tack Mikael!

JohannaV sa...

Vad hände med mitt inlägg under posten om hatet mot SD? Det skickades i torsdags.

Erik Svansbo sa...

Det tog jag bort, för det var off topic.