31 okt. 2010

Faktakoll

Fredrik Segerfeldt har skrivit en debattartikel på newsmill som huvudsakligen riktar sig emot mig. Jag måste börja med att korrigera en del faktafel.

Segerfeldt påstår att jag kallar honom judehatare.
Bland de främsta i detta led av bepansrade krigare står bloggaren och folkpartisten Erik Svansbo, som påstår att undertecknad hatar judar.

Det stämmer inte. Jag har sagt att Segerfeldt använder sig av antisemitisk retorik.

Så här säger Segerfeldt vidare:
Jag har på min blogg (www.metrobloggen.se/segerfeldt) bland annat noterat att (1) de som är snarast att dra fram antisemitismkortet också tenderar att vara de som mest högljutt försvarar Israel, (2) de flesta ledarsidor är pro-israeliska och (3) den arabiska antisemitismen skiljer sig i grunden från sin europeiska kusin.

Detta förvandlar Svansbo fantasifullt till att jag påstått "att de som engagerar sig emot antisemitism gör detta medvetet för att dölja kritik mot Israel" samt att jag "ser en pro-israelisk konspiration i media samt skyller mellanösterns antisemitism på Israel."

Segerfeldt menar att jag förvanskar hans citat. Här nedan radar jag därför upp de olika citat som jag utgått från.

Inflytelserika debattörer och lobbygrupper blåser upp antisemitismens betydelse (länk):
Anledningen till att frågan om anti-semitism får så stor uppmärksamhet, långt utöver vad substansen motiverar, tror jag är inte bara Europas historia. Det beror också dels på den skickliga opinionsbildningen som olika pro-israeliska föreningar bedriver, dels på det faktum att inflytelserika opinionsbildare i bloggosfären och på tidningarnas ledarsidor är pro-israeler. Det handlar alltså om resurser, förmåga och tillgång till media.

Israelvänner använder antisemitismen för att tysta kritik mot Israel (länk):
De debattörer som talar om antisemitism tenderar att vara samma människor som uttalar sig negativt om islam och arabländer. Det ligger då nära till hands att se argumenten om antisemitism som retoriska eller debattekniska grepp för att få bort fokus från Israels politik.

Förklarande av den arabiska antisemitismen, nedtoning av den arabiska antisemitismens farlighet. (länk):
Ja, jag menar att man måste skilja på den europeiska antisemitismen å ena sidan, och den nutida arabiska å den andra. Den förra var riktad mot en svag och utsatt minoritet, hade judarnas utrotning som mål och hade rasism som grundläggande drivkraft. Det finns ingen vettig människa som kan ha någon som helst sympati med det. Den senare antisemitismen har dock sin grund i staten Israels existens, och i dess utrikespolitik.

Arabiskt judehat är inte antisemitism, utan Israelhat (länk):
Jag har dock sett invandrade arabers judehat som ett uttryck för den brist på civilisation i västerländsk mening som finns i det muslimska Mellanöstern. I så motto har vi importerat anti-semitismen med invandringen. Men det är alltså ett integrationsproblem, som har sitt ursprung i Mellanösternkonflikten. Det är inte primärt något judehat, utan först och främst israelhat.

Det är upp till var och en att bedöma om jag har tolkat Segerfeldt fel.

5 kommentarer:

ג 'ון sa...

Enligt min erfarenhet finns det ett klart samband mellan hur mycket man har att bortförklara och längden av ett inlägg.
Segerfeldts försvarstal på Newsmill är mycket långt och innehåller både en del faktafel och spridandet av en del myter.
Den arabiska antisemitismen som Segerfeldt felaktivt hävdar beror på staten Israels tillkomst och dess politik är av urgammalt ursprung i den muslimska världen och har högsta stöd i Koranen.
Samarbetet mellan araberna i Palestinamandatet och Nazityskland under WW II,d.v.s. innan Israels bildande var ett klart uttryck för denna urgamla muslimska antisemitism.

Segerfeldt sprider också, på precis samma sätt som Åsa Linderborg och kretsarna i FIB/Kulturfron, myten om en Israellobby som styr svenska massmedia.
Men den som följer med i svensk press, radio och TV finner i själva verket en uppsjö av Israelkritiska och även rent Israelhatiska program och artiklar där Donald Boströms artikel i Aftonbladet bara är ett, om än mycket extremt exempel som definitivt passerar gränsen för antisemitism.
Ledarredaktionernas på Expressen, Aftonbladet och DN traskar patrullo med den extrema vänstern i att fördöma Israel så Segerfeldt kanske kan exemplifiera Israellobbyns starka inflytande i svenska media.
Segerfeldt har nu kastat av sig sin liberala mask.
Ingen äkta liberal undgår att solidarisera sig med demokratin Israel som står som en frihetens fyrbåk i det totalitära och rasistiska Mellanöstern.
Vad blir då kvar av Fredrik Segerfeldt mer än en person som röstar borgerligt och som uttrycker ett irrationellt hat mot Israel och därmed hamnar på parallellkurs med vänsterns och islamismens mer logiska hat.
Segerfeldt är verkligen ingen liberal.

/BR

/BR

EL sa...

"Den arabiska antisemitismen som Segerfeldt felaktivt hävdar beror på staten Israels tillkomst och dess politik är av urgammalt ursprung i den muslimska världen och har högsta stöd i Koranen."

Right on, BR. Segerfeldt har tydligen inte läst Koranen. En tankeställare.

Nils Dacke sa...

Naturligtvis har du tolkat honom rätt.
Den muslimska antisemitismen går tillbaks till tiden för islams födelse. Under den första tiden efter flytten till Yathrib (Medina) försökte Muhammed få de judiska stammarna där att acceptera hans form av monoteism När han i november 623 insett att detta inte gick, ändrade han en dag mitt under fredagsbönen qibla från Jerusalem till Mecka (K 2:143 ff). Från denna tidpunkt började han en systematisk förföljelse av judarna där. Det började med att han lät mörda ett par poeter, som kritiserat honom, och fortsatte senare med att han fördrev två av de judiska stammarna medan han lät avrätta alla män i den tredje sista stammen (ca 800) vars kvinnor och barn togs som slavar. Allt detta är väl dokumenterat i biografier över Muhammed och i hadither.

Den islamiska antisemitismen har alltså inget att göra med staten Israel.

lubbe ferrysson sa...

Att Sverige har blivit Västeuropas antisemitiska högborg är en sorglig men naturlig utveckling. Det finns antisemitism i andra västeuropeiska länder. Men Sverige är det enda landet i Västeuropa, som jag vet, som stödjer antisemitism med hjälp av statliga och kommunala bidrag. Den omdebatterade utställningen är inte det enda fallet.
Och att antisemitism och israelhatet börjar bli rumsren hos vissa svenska liberaler är också förståeligt. De flesta svenska offentliga personer påstår att de tillhör den liberala sida, oftast med prefixen social. Det är bara röd och brun tokvänster, Ohlys gäng och islamistiska kulturberikare som står utanför. Du Erik tillhör de ”sekulariserade” liberaler, du har jobb utanför massmedia så du har inget tryck på dig. Du kan säga vad du vill och du kan erkänna att du har fel. Det är värre med alla ”statsvetare”, ”offentliga debattörer”, ”opinionsbildare”, ”författare”, ”folkrätts- och mellanöstern experter” och andra som har sitt levebröd i den politiska och massmediala cirkusen. Där är det trångt i liberal sandlåda. Därför måste alla visa att de verkligen behövs, de är unika och då gäller det att komma med någonting som gör att strålkastare riktas mot vederbörande. Inte fan vill man slava på en fabrik, eller vända hamburgare på BigMac. Det liknar ganska mycket showbiz. Där, för att synas, dansar Lisa utan trosor och bonden Emil visar att han kan öppna traktordörren med snoppen. Här tycker ”liberal” Mattia$ att det är fint när kommuner sponsrar en utställning där IDF jämställs med SS och andre ”liberalen” Fredrik stolt förkunnar att Mellanösterns enda demokrati är olaglig och bör gå under.
Angående Segerfeldts artikel, tycker jag att karl är en hycklare när han påstår att muslimsk antisemitism hör ihop med bildande av staten Israel. Den är nämligen mycket, mycket äldre som Nils Dacke beskriver. Fast jag förstår felet, att kritisera islam går i dessa kretsar inte. Och visst kan han kritisera Israels politik hur han vill, men när han ifrågasätter själva existensen av landet, då har han definitivt lämnat den demokratiska sida och hamnat i samma gäng som Wilhelmsson, Omar, Myrdal, Rami och Shamir.

Erik Svansbo sa...

Tack allihop för kommentarerna!