5 okt. 2010

Biskopen hängde ut Sd

Idag lämnade Sverigedemokraterna kyrkan under dagens riksmötesinvigning, som av någon anledning hålls i kyrkan. (Otroligt att ingen har känt sig kränkt av att vara där.)

Om det var rätt att gå ut eller inte får stå för Sd själva. Men det var inte så att biskopen markerade mot rasism endast. Hon passade också på att hylla demonstrationerna mot rasism som varit, demonstrationer som explicit riktade sig mot Sd. Från talet:
Igår kväll samlades många tusen människor i Stockholm och i olika delar av landet för att ge sin mening till känna. Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. […]

Här har vi ett gemensamt uppdrag. Och om någon tystnar eller tystas i kampen för människovärde, måste vi se till att också stenarna ropar. Vi gör det med Guds hjälp.

Biskopen gjorde väl något som kan likställas med att nedkalla guds vrede över ett demokratiskt parti. Om det partiets företrädare blir förbannade och lämnar rummet är det kanske inte så konstigt.

Att det nu pratas om att Sd lämnade kyrkan i protest mot att biskopen nämnde rasism är fel och en del i den fullständigt misslyckade kampanjen att tysta ned Sverigedemokraterna.

Se även SvD.

6 kommentarer:

Adler sa...

Minns när man under påsken attackerade Israel i Linköpings domkyrka...antisemitiska uttalande just under påsken är återkommande i europeisk historia...

Svenska kyrkan skall inte tala om tolerans.

Martin sa...

Helt rätt av biskop Brunne. Att Svansbo tycker att antirasism är en kontroversiell åsikt i kyrkan säger mer om hur nära SD som Svansbo står.

Annars kan ju Paulus ord "Här är icke jude eller grek..." Gal:26-28 vara värda att reflekera över.

Laertes sa...

Att Svansbo fortfarande inte officiellt gått över till SD är mycket förvånande. Förmodligen är han den enda folkpartisten som tycker att tal om alla människors lika värde är stötande och dessutom kan "likställas med att nedkalla guds vrede över ett demokratiskt parti".

Hårda bud SD. Om man har en politik som inte respekterar alla människors lika värde kommer man att få höra det. Om och om igen.

Individen sa...

Enligt SD var det inte det allmänna talet om antirasism som störde dom. Enligt dom så gled talet över till ett politiskt statement riktat mot just SD. Detta genom hyllande av en demonstration som hade tydliga markeringar mot SD.

Detta kan väl Brunne predika hur mycket hon vill, men är det verkligen önskvärt att religiösa ceremonier och politik ska blandas ihop på detta sätt i samband med riksdagens öppnande?
Finns väl skäl att vara skeptisk till detta oavsett var på den politiska skalan man står.
Eller är det OK om det bara drabbar just SD?


V och MP vägrar sitta i samma hus som SD:are. Reinfeldt vill inte ta i SD ens med en tång. Ohly hälsar inte på SD:are. SD:are utsätts för hot hot och våld, o.s.v, o.s.v.

Vi har alltså en situation där folkvalda parlamentariker behandlas som skit. Detta skamligt och ovärdigt en demokrati. Vad jag vet har SD inte gjort eller sagt något olagligt. Och så länge det är så finns ingen anledning att särbehandla SD:are.
Man måste uppföra sig värdigt på den mellan-mänskliga nivån och sedan kan man vara hur stenhård man vill i politiken.
Det är ju löjligt att påstå sig stå för tolerans och medmänsklighet samtidigt som använder rena mobbing-metoderna i parlamentet.

Utvecklingen är obehaglig och jag hoppas samtliga aktörer besinnar sig med tiden.

lubbe ferrysson sa...

Man får inte glömma att Brunne deltog själv i ”demonstrationen”. Visserligen enligt hennes uttalande bara 15-20 minuter, men det säger allt om biskopens människosyn och moral Hon kan ena dag skrävla tillsammans med fanatisk, dagsledig kommunistpöbel som viftar med hakkors, kräver att människor med obekväma politiska åsikter ska utvisas, eller vill kn**la Åkessons mor*) och nästa dag pladdra om demokrati och alla människornas lika värde. Det också säger allt om individer som försvarar henne och kritiserar Sd:s uttåg från kyrkan.
Själv undrar jag om islamisterna Kaplan och Waberi befann sig också i kyrkan, eller om de inte missade att visa sin rättrogna främlingsfientlighet mot kuffar genom sin frånvaro. Någon som vet?

*) enligt debatt i SvD.

Johan Karlsson (SD) sa...

Känns lättande att det finns personer som du, även om vi inte tycker lika i allt, som förstår situationen. Man blir väldigt less på allt struntprat hela tiden.