20 okt. 2010

Bidragsdriven propaganda ingen yttrandefrihetsfråga

Detta är en debattartikel från debattören Dmitri Vasserman, bloggare på Riktig Vänster och avsomnade TT-kritik. Artikeln var tänkt för Newsmill, men refuserades och bereds därför plats här.

-


Rätten att tala fritt är hörnsten i demokratiskt samhälle. Den ska dock inte misstas för rätten att lyfta statliga bidrag och få tillgång till offentliga lokaler för att driva sina tes. I Sverige har vi snedvriden situation då politiska supportrar av den palestinska sidan i mellanöstern-konflikten överösas med astronomiska bidrag och får generös tillgång till offentliga lokaler.

Det är bra att politiker som Mathias Sundin sätter foten när propaganda som drivs med offentliga medel övergår till ren rasism som i Norrköpings statsbibliotek. Men även mer rumsren krigspropaganda blir problematisk från demokratisk synpunkt när den drivs för statliga pengar och i offentliga lokaler.

Israelkonflikten har importerats till Sverige. På ena sidan finns en grupp av handfull entusiaster med det fria ordet som vapen som kämpar för Israels rätt att existera i fred och säkerhet utan att lyfta en enda bidragskrona. På andra sidan finns ett välsmörjt maskineri med tidningar, lokaler och heltidsanställda som överösas med statliga resurser.

2008 fick Palestinagrupperna (PGS) med 816 medlemmar 4 millioner kronor i bidrag från staten. Det blir nästa 50 000 kronor per medlem och år. Men Palestinagrupperna är bara toppen på isberget.

Utställningen i Norrköping där man likställde Israel och Nazityskland pågick i det kommunala Norrköpings statsbibliotek och organiserades av Svensk-palestinska föreningen, ännu en förening som finansieras med skattemedel.

Utställningen i Stockholms statsbibliotek där man visar minst en bild som framställer israeler som nya nazi organiserades med stöd av Kulturrådet, Framtidens Kultur, Kultur Skåne och Malmö Kulturstöd. Återigen – statliga pengar, offentliga lokaler.

En av mest uppseendeveckande israelfientliga organisationer är Diakonia som får av staten 9 kronor för varje insamlad krona. Gruppen organiserar varje år propagandistiskt planerade resor för svenska riksdagsledamöter, förser dem med ensidigt författat material och efter resor ”koordinerar” deras interpellationsarbete som i vissa fall betyder att de utövar påtryckningar på de folkvalda. Detta är enda fall jag känner då verkställande makt allokerar resurser för lobbying av lagstiftande makt.

Under det årtiondet som jag har varit aktiv i Israeldebatten (utan all göra anspråk på en enda skattekrona) har jag inte kunnat förstå: vem i Sverige är intresserad av att importera en etnisk-territoriell konflikt från fjärran region och med astronomiska statliga bidrag till ena sidan hålla den levande och alltmer skruvad.

Det är förträffligt att politiker som Mathias Sundin sätter foten när propagandan förs i offentliga lokaler och urartar till ren rasism, men kommer man till botten med problemet så måste man ta det ännu längre och avskaffa bidragsdriven konflikt-propaganda som inte hör hemma i demokrati. Fria ordet skulle må mycket bättre utan statliga pengar.

Dmitri Vasserman

4 kommentarer:

Åke Forsmark sa...

Du får det att låta som om utställningen enbart bestod av Israel-kritiska verk. Det hela gick till så att man inbjöd ett antal verksamma serieskapare, bland annat undertecknad även om jag inte fick ihop något, som skulle göra en personlig reflektion inspirerad av Maus. Det är ingen som styrt resultatet i den ena eller andra riktningen utan det är de enskilda serieskaparnas verk som tillsammans utgör utställningen.

Jag vet inte hur du tänker att man ska hindra folk från att skapa saker som kan vara provokativa på det ena eller andra sättet. Ska vi tillsätta politiska kommisarier som granskar all konstnärlig verksamhet?

Erik Svansbo sa...

Jag tycker att den ansvarige för utställningen borde ha tackat nej till bilder som relativiserar förintelsen och demoniserar judar. Eller att biblioteksledningen kunde ha reagerat.

Den typen av bilder hör inte hemma i demokratins finrum och ska inte finansieras med skattemedel.

ג 'ון sa...

"Folk" skall givetvis inte i ett demokratiskt samhälle hindras från att skapa "saker" som provocerar "på det ena eller andra sättet".
Däremot skall skattefinansierade institutioner inte ställa ut de "saker" som relativiserar Förintelsen genom att jämföra Israels rättmätiga försvar mot terrorism med Nazitysklands illgärningar. Det verkar vissa bidragsförsörjda "konstnärer" inte ha förstått.

/BR

Åke Forsmark sa...

Nu var jag inbjuden att delta i den utställningen och vad jag vet så nämndes ingen ekonomisk ersättning öht för deltagarna. Det är möjligt att någon ersättning kommit på tal efter det att utställningen vandrat vidare men det handlar isåfall om nivåer som inte på något sätt närmar sej något som kan kallas för "försörjning".

Så det där tramset om "bidragsförsörjda konstnärer" är fullständigt irrelevant i det här sammanhanget.