6 sep. 2010

Ohly är kommunist

Igår utfrågades Lars Ohly i SVT, men han undslapp kritiska frågor om kommunismen. Men i morse var han med i SVT igen och fick då frågan om han är kommunist. Svaret säger mycket om hur han ser på kommunismen. Han sa att han inte är kommunist, och utvecklade sitt resonemang. Från Aftonbladet:
- Kommunism associeras med diktatur och förtryck och allt det som vi vänsterpartister avskyr mest, därför finns det ingen anledning för oss att använda det ordet.

Precis som tidigare handlar det om en taktiskt fråga, man väljer att inte kalla sig kommunist fö ratt det "associeras med diktatur och förtryck". Men politiken som vänsterpartiet står för är kommunistisk, vilket jag tidigare har bloggat om. Från Vänsterpartiets partiprogram, sidan 29:
I samma utsträckning som socialismen förverkligar människans rätt att bestämma över sitt arbete, upphävs ägandet av produktionsmedlen över huvud taget, såväl det samhälleliga som det privata.

Man är väldigt tydlig i sitt partiprogram i att man vill avskaffa kapitalismen och införra ett offentligt ägande - vilket innebär kommunism.

Fredrik Segerfeldt skriver idag på Newsmill: Nackskottsnostalgin frodas i Vänsterpartiet:
Fram till för någon vecka sedan tipsade Vänsterpartiet på sin webbplats första sida om partimedlemmar som bloggar. En av dem är Ulf Vargek, som driver bloggen Tänkvärt. Det första man möts av där är stora bilder av Che Guevara och Ho Chi Minh. Det är två uniformerade massmördare - och kommunister. […]

Det finns en snedvridning i svensk samhällsdebatt, diktaturer till vänster - "de ville ju ändå väl" - ses som mer acceptabla än motsvarigheten till höger. Detta trots att såväl uniformerna som förtryckarmetoderna liknar varandra. Och därför ses Vänstern som ett mer acceptabelt parti än Sverigedemokraterna. Det gäller inte minst inom media, som enigt tar avstånd från den ena sortens extremism och stryker den andra medhårs.

Fredrik Segerfeldt ställer också frågan om vänstern "till 100% står bakom den liberala demokratin". Svaret på den frågan är självklart ett rungande nej.

I Vänstpartiets partiprogram är man oerhört tydlig med att man vill avskaffa äganderätten och införa planekonomi. Vänsterpartiet är ett kommunistiskt parti, och Mona Sahlin vill ha dem i sin regering.

Bröstpumpsuttalandet är en talande illustration för hur Ohly ser på medborgare. Men om vänstern får egen majoritet kommer svenska kvinnor tvingas till mer än att använda bröstpumpar.

5 kommentarer:

Ateisten sa...

Tycker Ohly borde kalla sig för kommunist, inget fel i det. Folkpartister, centerpartister, moderater och kristdemokrater kallar ju sig för liberaler och konservativa och dom är ju lika tokiga som kommunisterna. Folkpartiet stoltserar ju med att dom är liberaler med stora liberalflaggor på sina kongresser. Hur kan man göra det när liberalen Lyndon B mördade miljontals indokineser på 60 & 70 talet? Eller, Hur kan man kalla sig konservativ efter de senaste 10 årens massmord på irakier och afghaner? Nu har ju liberalen Obama börjat mörda pakistanier med drönarplan också. Nä, gnäller man på Ohly och själv kallar sig för liberal eller konservativ borde man se sig själv i spegeln. Dom här mördarideologierna har ju lika mycket mördande på nacken dom med.

Alex sa...

Jag tycker inte att det är något fel i att vara kommunist.

Jag tycker också det är trist på politiskt korrekt åsiktsmobbning.

Inte ens Sverigedemokraterna avfärdas rakt av som nazister längre utan deras argument försöker man bemöta på ett seriöst sätt. Men Vänstern, de ska bara stämplas med K-ordet i hopp om folk ska associera dem till Stalin istället för till kamp för välfärd, integritet, demokrati osv.

Tror dock inte att det är en så smart strategi i längden. Jag tänker på Obama i USA, där kallar man hans sjukvårdsreform för kommunism. Effekten antar jag blir att många tänker "oj, jag som trodde kommunism stod för diktatur och förtryck - men det här är ju underbart!".

Dvs. att begreppet kommunism återfår sin egentliga innebörd. Ett positivt ord som handlar om människans värdighet och frigörelse.

Alex sa...

Segerfeldts artikel: "Föreställ dig att Moderaterna på sin hemsida, under rubriken Moderatbloggar, länkade till sajter som hyllar Franco och Pinochet. Vad skulle reaktionen bli?"

Eh, det räcker att gå in på Moderaternas hemsida. Moderaterna är medlemmar i IDU och EPP och samarbetar därigenom med fascistiska partier, fd. terrorgrupper, Koumintang och ja faktiskt även Franco och Pinochets arvtagare.

Bjarki sa...

Jag skulle vilja kommentera Lars Ohlys försvar om att inte vilja bli förknippad med kommunism. Det är ju enkelt att begripa! precis som att Moderaterna inte vill förknippas med ultraliberala experiment i bl.a. Latinamerika (hoppas jag) Det finns mycket smutsigt byk i båda blocken i Sverige men det är ingen anledning att göra så stor grej av det. Lyft fram det i ljuset och förklara dem men lämna dem där de hör hemma. I historien. Alla partier i dagens Sverige (inkl. Vänsterpartiet) har ju många liberala tankar i sina partiprogram (liberala idéer kan vara väldigt bra), det har ju förekommit en viss utveckling sedan Sovjet grundades trots allt. Vi har nog alla lärt oss vad ytterligheterna för oss. Vänsterpartiet går inte att blanda samman med Stalins Sovjet lika lite som Militärjuntorna i Chile är lysande exempel på god marknadsliberalism. När folk far illa är det inte bra oavsett om avsändaren kallar sig liberal, kommunist eller vad som helst.

Mvh Bjarki

fredrik sa...

Så länge agendan sätt av liberaler som är livrädda för kommunismen eftersom att deras företag inte får bete sig hur de vill i en avreglerad kapitalism, kommer denna debatt att vara körd.

Kommunismen handlar om jämlikhet, inte mord.

Det handlar om demokrati, inte diktatur.

Men det, det vågar högern inte erkänna. Det blir en allt för mäktig motståndare, bättre då att forsätta att skrika bingo och hålla för öronen.