2 sep. 2010

Integrationen valfråga för fp?

Dick Erixon efterlyste häromdagen mer integration i valrörelsen. Han lyfte då Liberal Mångfald och deras debattartikel på SvD Brännpunkt. Liberal Mångfald efterlyste där att Sveriges asylinvandring ska harmoniseras med resten av EU-länderna:
Integrationen kan inte lyckas om invandringen präglas av cynism eller snällism. Vi står för en fast och human migrationspolitik där vi inte tar emot fler än vi klarar av att integrera. Genom ett harmoniserat asylsystem inom EU får ett jämnare tryck på mottagarländerna.

Per Altenberg, duktig folkpartibloggare från Stockholm, reagerade kraftigt mot påståendet att vi bara bör ta emot så många asylflyktingar att vi klarar att integrera. Varför det, Per? Att ha en obegränsad asylinvandring är helt orimligt.

Jan Björklund berörde idag frågan i Sydsvenskan kring hur han ser på ett harmoniserat asylsystem, och verkar inte helt främmande för tanken:
Han ser det mer som en logisk självklarhet att Sverige skärper asylreglerna i ett läge när Europa är på väg mot en harmonisering av flyktingpolitiken.

– Sverige är ett av de länder med den öppnaste attityden mot asylinvandring. Andra länder är strängare. En gemensam linje hamnar någonstans mittemellan. Det ger Sverige en stramare syn.

Hur kan ett traditionellt flyktingvänligt parti som Folkpartiet försvara en åtstramning?

– För att det totalt sett blir bättre för asylsökande och flyktingar i Europa. Det finns EU-länder som är väldigt stränga och som motarbetar rörlighet över gränserna. Då blir det ändå bättre i Europa än läget idag.

I artikeln säger också Björklund nej till en allmän flyktingamnesti.

Liberati menar att artikeln är feltolkad, så jag vet inte hur stora växlar man ska dra på den.

Sverige är som land dåligt förberedda på att hantera stora mängder asylflyktingar. Vi har en arbetsmarknad med höga trösklar vilket gör det svårt för människor med lägre kompetens att komma in.

Vi har en mentalitet i Sverige som säger att det svenska inte är bra, och att andra kulturer nästan är värda mer. Det gör att det är svårt för människor som kommer hit att lära sig vad som är den svenska kulturen, och hur man anpassar sig. Med mera.

Alliansen har själva erkänt att integrationen är misslyckad, och presenterat nio punkter för att förbättra den. Nämnvärt där är ekonomiska frizoner i utsatta områden, samt en obligatorisk medborgarskapskurs.

Om integrationen inte fungerar ska man självklart överväga minskad asylinvandring. En harmonisering med EU kan vara bra, just av det skäl som Jan Björklund anger, det skulle bli bättre för de flesta asylsökande.

Vad som inte kan tummas på, anser jag, är arbetskraftsinvandringen. Vi har en mycket bra arbetskraftsinvandringslagstiftning, och det ska vi vara stolta över. Där tycker jag gränsen för en liberal går.

Björklund säger också något mycket viktigt, som jag instämmer å det kraftfullaste i.
Jag har länge diskuterat skolproblem i syfte att förbättra skolan. Vi måste på ett avspänt sätt också kunna diskutera integrationspolitikens styrkor och svagheter. Annars upplever människor att vi inte vågar prata om invandringsfrågor. Det skulle stärka extremismen.

Även Philip Wendahl har bloggat.

6 kommentarer:

Catarina sa...

Det är intressant att det görs ett sådant utspel nu ett par veckor före valet. Jag är Alliansväljare i vanliga fall och dras mer och mer till FP, ärligt talat, men i år tror jag det ändå blir en proteströst. Har dock inte bestämt mig ännu.
Tyvärr är inte Björklund trovärdig i detta utspel, han måste ha med sig hela Alliansen och alltför många minns Leijonborgs språktest som det blev "inget" av.

Erik Svansbo sa...

Catarina, jag upplever ändå dig som en ansvarstagande person. En röst på SD är en röst för stor politisk instabilitet. Dessutom måste jag säga att sd är ett oseriöst parti. Har du hört om deras valmanifest? Det är inte ett valmanifest för ett riksdagsparti.

Jag säger som Reinfeldt, den som älskar Sverige bör inte rösta på Sverigedemokraterna. Vi behöver en stark majoritetsregering, och det finns en insikt inom fp och alliansen att åtgärder måste genomföras för att komma åt integrationsproblemen.

Utlandssvensk sa...

Jaha,

Erik väljer att inte släppa igenom en längre replik från mig. En del av denna behandlade alliansens integrationspolitiska utspel och denna del blev även refuserad av Per Altenberg, som nämns i denna bloggpost.

Dock kan ni återfinna min kommentar hos Johan Ingerö:
"http://magasinetneo.se/johan/2010/08/31/varfor-inte-gora-hela-sverige-till-en-frizon/#comments"

Varsågoda och läs, om ni har tid och lust att se vad företrädare för folkpartiet INTE släpper in på sina bloggar. De kan ju vara interessant att se vad Björklund uttalande
"Vi måste på ett avspänt sätt också kunna diskutera integrationspolitikens styrkor och svagheter"
betyder i den praktiska verkligheten.

K

Catarina sa...

Du beskriver problemet bra. Jag älskar inte det nya mångkulturella Sverige. Sorry. Jag har i fyra år kämpat för att min lokaltidning ska tillåta läsarna att kritiskt granska flyktingpolitiken och att vi måste få erkänna haveriet inom den. Jag blir censurerad gång på gång och trådar har låsts och nu har de tagit bort diskussionsforumet trots att de uppgraderat till Disqus.

Hade jag kritiserat miljöpolitiken eller jordbrukspolitiken så hade jag inte blivit censurerad! Jag har bott utomlands tidigare, är högutbildad liksom min man. Vi kan säkerligen, återigen, assimilera oss i ett annat land om vi blir insläppta. Vilket vi snart är villiga att göra. Här finns ingen assimilering utan bara mörka rapporter från SFI i Strömsund (som säkert inte är de enda).

Tyvärr, sådant är läget. Jag ser ingen framtid för mina barn i ett land med en censurerad press och smustkastning från politiker mot ett demokratiskt tillåtet parti. Och tro mig, det har tagit fyra års debatt att försöka kämpa för Sveriges väl och ve. Hur jag än betett mig så har media hjälpt till att fösa in mig till SD istället för att låta mig debattera det jag tycker är fel i dagens system.
Om jag lägger min röst på SD så vet jag att jag ställer till oreda, men det hjälps inte.

Utlandssvensk sa...

@Catarina

Jag lämnade Sverige för länge sen, i huvudsak som en direkt effekt av den massimmigrationspolitik som Bengt Westerberg införde 1991.

Jag har noga följt folkpartiet sen dess och det är min bestämda uppfattning att detta parti bär det absoluta största ansvaret för den utveckling vi nu ser i Sverige.

Att rösta på Fp pga. man är orolig för islamisering och mångkultur är som att rösta på vänsterpartiet för att man ogillar höga skatter.

Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Vision 5 – Möjligheternas land sa...

[...] Läs även vad Erik "Pophöger" Svansbo skriver. [...]