11 sep. 2010

Inte bara Toblerone

Idag har Expressen en stor granskning av vad den s k Tobleroneaffären innebar. Och det är mer än bara ett oskyldigt köp av en toblerone - det handlar om långvarig felaktig användning av statens kontokort. Från Christer Isakssons bok "I väntan på Mona Sahlin":
"Att hon använde regeringskansliets tjänstekort berodde inte på tillfälligheter eller slarv vid några enstaka perioder, som blev bilden i hennes försvarstal och advokaternas redovisning. Enligt advokaternas sammanställning handlar det om sammanlagt 16 privata inköp under två tidsperioder. Lika sant är att hon privat använde olika tjänstekort konsekvent under nästan fem år.

Regeringens tjänstekort 1990–91, partiets kort 1992–94 och regeringens 1994–95, trots att hon lika konsekvent fick påpekanden från medarbetare, administratörer och ekonomiavdelningar om att det var olämpligt. Det ger en annan bild än den hon valde att stå för i försvarstalet och via sina advokater.

Det understryker att det inte handlade om enstaka misstag eller köp av Toblerone, vilket är den bild som både hon och partiet vill ge. Det handlar inte om slarv. Det var mer. Det ger bilden av konsekvent bruk trots tillsägelser. Det tyder på att hon använde kortet för att hon behövde pengar."

Vidare kommenterar Tobias Brombander, doktorand i statsvetenskap vid Växjö Universitet:
- Väljarna, generellt sett, glömmer ganska snabbt politiska skandaler, men just med Mona Sahlin är det annorlunda. Det som är speciellt med henne är inte bara hennes skandal för 15 år sedan.

Det är bland annat parkeringsböter som hon inte betalade i tid, dagisräkningar, körförbud på sin bil, resan till Mauritius och så vidare.

I Sverige är det väldigt viktigt att politiker lever som de lär. Bekymret med Mona Sahlin är att hon får trovärdighetsproblem med de här skandalerna i bagaget och hon blir ständigt påmind om det.

Jag tycker det är bra att Expressen tar upp den här frågan, och den är relevant för valet 2010. Den typen av skandalbakgrund som Mona Sahlin har visar att hon inte är lämplig att leda Sverige och ansvara för Sveriges ekonomi.

Nu måste socialdemokraterna gå ut och anklaga Expressen för "Mosa Mona"-kampanj! Dom berättar ju vad hon faktiskt har gjort! Skandal!

För den som föredrar film finns i stora drag expressens reportage i detta youtubeklipp.

5 kommentarer:

Ateisten sa...

Det här bevisar ju helt klart att Mona kan leda Sverige. Det finns ju en typ av personer som är enklast att generalisera över och det är ju personer högt upp i hierarkin. Våran Fredde som regerar nu har ju håvat in över hundra tusen i skattesänkningar till sig själv och frugan. Är det bättre? Nej, båda personerna tjänar stålar på att prata, tycka och fatta beslut. Hårt jobb! och Göran P var förmodligen inte bättre.

Rösta ska man göra utefter vilket system man får. Vill man att en fransman ska äga våran spritfabrik så röstar man på Fredrik och gänget. Själv tycker jag vi borde äga drogtillverkningen själv. Då kan vi i alla fall slänga in vinsten till Ungdomsstyrelsens diverse projekt som dom stöder runt om i landet. Men med den businessen är det ju redan kört för det företaget är ju redan sålt.

Jag vet att Fredrik är så grymt sugen på att sälja Vattenfall, LKAB och alla andra våra gemensamma bolag till sina polare men han törs inte säga det för då vet han att han åker på en gång. Det är det som det egentligen handlar om. Vem bryr sig om Toblerone? alla ledare kommer handla Toblerone med skattepengar om dom kan oavsett partifärg.

benke sa...

Det kommer att bli en stor fest hemma hos oss nästa helg. När socialistpartiet utnämnde Sahlin som ledare för några år sedan så blev det jubel bland familj och vänner. Inte trodde vi att de var så dumma så att de valde sahlinskan som ledare. Men det var de. Tack och lov.

Kim sa...

Ateisten,
Tycker du att det är fel att skattereglerna skall gälla lika för alla, inklusive statsministern?
Du vet väl också att V&S årliga vinster inte var större minskningen av statsskuldsräntan som försäljningen gav? Vad får dig att tro att regeringen och statsministern tycker någonting annat än de säger? Vilken track record har regeringen på att göra som den har sagt att den skall göra?

Ateisten sa...

Kim, tycker du det är bra att Pernod Ricard är ägare av Vin och sprit istället för svenska folket?
Vet du om att folk kommer att supa sig full på absolut vodka tills dess att solen slocknar?
Jag tror inte att regeringen tycker nåt annat, jag vet. Det kan till och med en apa räkna ut.
Vilket track record har regeringen på att styra upp grymma städjobb?

verklighetens folk sa...

Årets valarbetare: DN och expressen.

Italien är ju mer balanserat än svensk media. Pravda all over again.