17 sep. 2010

Det löser sig för ”Sveket”-Annica

Klamydiabrevets inlägg "Sveket" har gått som en löpeld genom Sverige och nu även hittat fram till traditionell media som Aftonbladet och TT (via DN). Uppmärksamheten har gjort att Försäkringskassan nu backar från sin tidigare hållning.
- Vi har öppnat upp ärendet. Vi går genom hela kedjan och tittar på hur vi har jobbat och hur vi har fattat beslutet, säger Svante Borg, försäkringsdirektör på Försäkringskassan till TT.

Enligt Borg finns det oklarheter kring hur Försäkringskassan har arbetat med Annica Holmquists ärende.

- Man blir väldigt tagen av en sådan här situation. Vi måste titta på hur vårt arbete har fungerat, säger han.

- Det innebär inte att man alltid kommer att säga att sjukförsäkringen gäller fullt ut med en sjukpenning eller sjukersättning, men man ska känna att man gjort det på ett bra sätt.

Och det känner ni inte nu?

- Vi har ett antal frågetecken som måste rätas ut.

Hur lång tid det kan ta att komma fram till ett nytt beslut beror på om det behövs en ny läkarundersökning eller inte.

- Om vi inte behöver någon mer läkarundersökning kan det ta en vecka eller två, säger Borg.

Också i Aftonbladet är det ljusare tongångar:
Försäkringskassan meddelade i går först att man inte kommenterar enskilda fall. Men senare uppgav Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord att myndigheten nu tittar på fallet igen.

– Jag tror att vi kanske har en lösning. Jag är hyggligt optimistisk att det kanske går att lösa hennes situation i det korta perspektivet.

Om Försäkringskassan inte ger Annica Holmqvist den sjukersättning hon förtjänar är det dags för alliansen att agera. För som FPs partisekreterare Erik Ullenhag klargör i en film: Svårt sjuka ska självklart ha sjukpenning:

8 kommentarer:

Bunny sa...

Såhär beter sig Alliansen...

http://katidis.wordpress.com/2010/09/15/alliansen-dodar-radjur/

Mvh

Erik Svansbo sa...

Bunny, jag beklagar händelsen. Men jag har svårt att se att den ska ha någon koppling till Alliansens politik.

Gubben sa...

Det är tragiskt att se hur enskilda livsöden exploateras av makthungriga politiker. Det är väl INGEN som inte blir berörd av dessa öden? Men nu används de i ett bakslugt försök av Mona o Co att dela upp folket i goda och onda. Så enkel är inte världen!

Eddie sa...

Erik Svanebo du måste vara blind om du inte ser kopplingen till Alliansens politik.
Det är ju en direkt följd av att det skulle sparas in minst 20 miljarder från FK för att kunna sänka skatterna för rikt folk.

Om du själv skulle råka bli svårt sjuk, undrar vad du säger då?

Erik Svansbo sa...

Eddie, jag ser absolut kopplingen till alliansens politik. Man har gjort en i grunden bra reform och stoppat skenande sjukskrivningar.

Jag känner mig trygg om jag skulle bli sjuk.

C-G Enekrona sa...

Problemet i Sverige är att ledningen på FK består uteslutande av sossar. De skulle aldrig dra sig för att dupera en enskild människa med syfte att skapa ett extremfall som regeringen får skulden för. FK har från dag 1 i nuvarande mandatperiod saborterat regeringens arbete. Man har medvetet fel- och övertolkat direktiven man har fått. Fallet Annica är synnerligen trist, men knappast regeringens fel. Under de rödas styre begicks det mycket värre övergrepp där folkntvingades in i förtidspensionering trots att man kunde och ville bli frisk. Det bara för att sossarna vill minska antalet sjukskriva och bokade över de till en annan lista. Nämligen den av sjukpensionärer.

Jonny Svensson sa...

Angående den politiska skuldfrågan föreslår jag att du läser Skriftlig fråga 2005/06:907, adresserat till Statsrådet Hans Karlsson (S) sänt av Ulla Hoffman (V)angående Försäkringskassan och cancersjuka inkom och svar 2006-02-01. Där framgår att dessa hårdare sjukregler infördes redan 2006-01-01 här i Västra Götalands län, medan övriga Sverige skulle få samma regler 2007-01-01 om de vann valet 2006. Kolla länkarna: Frågan: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dtyp=f&rm=2005/06&nr=907&dok_id=GT11907. Svaret: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=71&dtyp=frs&rm=2005/06&dok_id=GT12907&nr=907

Stina sa...

Gubben: Jo jag har reagerat på det. De rödgröna använder dessa människor som pr för deras kampanj. Hur sjukt är inte det? Självfallet blir vi alla berörda, oavsett åt vilket håll vi röstar. Precis som Reinfeld så många gånger har poängterat, systemet är tyvärr inte perfekt och det är inte meningen att sjuka människor ska behöva arbeta!