11 aug. 2010

Gravar eller ”gravar”?

DN rapporterar ett TT-telegram om att Israel förstört muslimska gravar, vilket får Henrik Alexandersson att utropa att Israel är PR-analfabeter. Men via Elder of Ziyon kände jag redan till uppgifter om denna gravplats. Israel National News skriver om händelsen:
The Mamilla Cemetery is located on the outskirts of Jerusalem's Independence Park (Gan HaAtzmaut), between Agron and Hillel Streets. It is an ancient Muslim cemetery containing several dozen graves, which has been in a state of severe disrepair for more than a century, despite being under the supervision of the Muslim Waqf.

In recent days, however, there has been much hustle and bustle in the cemetery, and its seems to be growing from day to day, cutting into land that is a part of Independence Park. Trucks, tractors and other heavy machines come and go, dumping building materials, which workers then shape into Muslim-style tombstones with no one buried beneath them. Dozens of these faux-graves are being created on the eastern end of the park, in row after row, where only bare earth and grassy areas existed until now.

På Israel National News finns bilder och även en film av de nyanläggda gravarna.


TT har inte bemött dessa uppgifter i sittt telegram, utan man går bara på Al-aqsastiftelsens uppgifter. Säga vad man vill om Al-Aqsa, men enligt mig bör man i alla fall se till att kontrollera deras uppgifter.


TT skriver i sin artikel att man inte lyckats nå någon från borgmästarkontoret för en kommentar, men man hade också kunnat googla för att läsa deras kommentarer.


13 kommentarer:

stefan sa...

javisst, som vanligt så är det israel som attackeras. javisst

MisterMister sa...

Israel National News.... pålitliga källor som vanligt, jaja... (suck!).

Inte minst visar blogginlägget att du inte har en susning om hur TT fungerar. TT gör rewrites av internationella nyhetsbyråers nyheter. I detta fallet är det AFP, eller om du står handfallen inför denna förkortning: Agence France-Presse.

Men visst, "Israelvännernas" försvar av Israel börjar likna autogenererade inlägg där man skriver samma sak om och om igen världen över, men byter ut till en lokal kontext. Jag undrar bara varför så många sprider propagandan utan att få betalt från deras Informationsministerium?

Stollen Ilya Meyer säger samma sak som du, men har till och med satt ut TT-redaktörens bild på sin blogg. Snacka om implicit hot! Men han får säkert betalt för sitt hatbudskap...

Erik Svansbo sa...

Mister, det är inte bara TT som gör vinklade telegram. Att TT sprider dessa vidare tar inte från dem deras ansvar.

Den enda källa som anges i artikeln är Al-Aqsa foundation, det är för mig ingen trovärdig källa. Israel National News är ingen opartisk källa, men om du läser deras text så kan du se att informationen är tillräckligt intressant för att åtminstone kollas upp.

Jag skriver om Israel för att jag är för demokrati, och för att jag hatar när tidningar sprider vinklad information. Jag tycker åsikter hör hemma på ledarsidor och att nyheter i övrigt ska vara balanserad och opartisk.

Invändningen sa...

Samtidigt kablar samma TT ut insmickrande och fullkomligt okritiska "reportage" om saudiernas nya idé att göra Mecka till "tidens centrum": http://svt.se/2.22584/1.2102631/mecka_blir_centrum_for_tiden

Saudiarabien är en diktatur och en i ordets verkliga bemärkelse rasistisk och sexistisk apartheidstat. En stat som bär skulden till stora delar av den globala muslimska terrorismen. En stat som uppenbarligen sprider sin totalitära ideologi ända in på svenska "nyhetsredaktioner".

Men om det tiger man naturligtvis...

Det finns i dag otaliga exempel på hur TT "redigerar" utländskt nyhetsmaterial. Material som ofta i sig självt är vinklat. AFP är knappast en saklig eller objektiv nyhetsförmedlare. Storyn med tomten som "misshandlades" i Betlehem julen 2007 (som TT i sin tur "kryddade") är ett ganska legendariskt exempel. Ett av många.

Lars Malmqvist sa...

Du påstår att TT gjort sig skyldig till att inte kontrollerat fakta innan man skrev sin artikel. Vad har du gjort själv? Du har gått på Israels snyfthistoria.
Som jag ser på saken finns det två sidor till denna historia och antingen har TT gjort fel (Ingen seriös journalist än mindre en nyhetsbyrå googlar efter nyheter) eller så har du gjort fel. Svårare än så är det inte. För du har inte heller kontrollerat dina påståenden..

Staffan V sa...

På http://www.youtube.com/watch?v=zDssmI-EnHo kan man se en film som visar de gamla gravar och skelett som förnekarna påstår inte finns.

Tobias sa...

Vem försöker du lura?
Dig själv, eller andra?

Erik Svansbo sa...

Staffan, jag vet inte vilka du menar är "förnekarna". Om du läser mitt blogginlägg så ser du att det nämner gravplatsen. Det som bloginlägget handlar om är uppgifterna om utvidgningen av gravplatsen.

Tobias, jag försöker inte lura någon. Den linje jag driver är att svenska tidningar borde låta båda sidor komma till tala.

Lars, jag har presenterat två sidor av historien. Som jag skrivit ovan, jag vet inte om det stämmer som det står i tidningen jag länkat, men det är tillräckligt trovärdigt för att TT borde ha kollat upp det eller alternativt hållit tillbaka sin artikel.

Tobias sa...

Det är bra att låta båda sidor tala och komma till sin rätt. Upplever du att Israel inte får höras tillräckligt i svenska media?

Erik Svansbo sa...

Tobias, ja jag upplever att Israel inte får höras tillräckligt och att nyheter från mellanöstern skildras generellt till nackdel för Israel.

ג 'ון sa...

Den aktuella muslimska gravplatsen var övergiven och har använts som P-plats av både judar och araber.
Det har sedan mer än 50 år planerats att bygga på platsen.
Araberna har varit flitiga i att de senaste dagarna frakta dit falska gravstenar för att demonisera Israel.
Det rapporterar TT naturligtvis inte lika lite som övriga svenska medier.
Allt är som vanligt när det gäller Israel och svenska medier, sålede.
/BR

ג 'ון sa...

På den antiisraeliska svenska mediefronten intet nytt torde man kunna travestera.

/BR

Adler sa...

Ett annat hyckleri är att svensk (och internationell) media gråter krokodiltårar över att en parkeringsplats (som inte varit officiell muslimsk gravplats sedan 20 år tillbaka). Men är tysta när det kommer till att Libanon kommer göra Damour till ett disneyland. Ja just det, den kristna byn Damour som på 70-talet utsattes för massaker av arafat och hans organisation…ett par tusen skelett gömmer sig under Damours marker.

Här ska Libanon bygga en artificiell ö på Damours kust och totalt beröva befolkningen där sin historia genom att befläcka deras by med kommersiella affärer, lyx, allah akbar och annat som välbärgade Hezbollahmedlemmar och andra islamister kan åtnjuta.

Googla Damour, Googla ”Cedar Island” (namnet på lyx-ön som kommer jämna Damour med marken och radera dess historia.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Damour_massacre

http://www.cedarsisland.com