15 aug. 2010

FP står för språktest

Gulan Avci och Nina Larsson skriver idag på SvD Brännpunkt: Språktest bra för integrationen
Grundläggande kunskaper i svenska språket är avgörande för att kunna ta makten över sitt eget liv, känna sig delaktig i samhället och öka möjligheterna att komma ut på arbetsmarknaden. Undersökningar tyder på att hyggliga kunskaper i landets språk ökar chansen att få jobb med upp till 24 procent. De med goda kunskaper i svenska får oftare anställning än de som har lägst kunskaper. […]

Inom Alliansen finns olika syn kring medborgarskapsfrågan. Folkpartiet liberalerna är det enda parti som så tydligt driver frågan. Nu är det dags för övriga partier inom Alliansen att ompröva tidigare beslut. Vi har inte råd att vänta längre. En fungerande integrationspolitik sätter språket i främsta rummet. Språkkravsfrågan är en sådan.

Bra att Folkpartiet vågar prata integrationspolitik. Språkkunskaper är en central del av medborgskapet, och många immigranter pratar idag för dålig svenska.


Språkkrav är en självklarhet, och språktest är vägen dit.

4 kommentarer:

Kristian sa...

Sorry, det här är ett desperat utspel som vi hör för tredje gången inför ett val. Folkpartiet är ett LOL-parti som vänder kappan efter vinden och vägrar stå för någonting när väl valresultatet ramlat in.

Lyssna på Jimmie i hans tal: http://www.youtube.com/watch?v=bsIr8vQNUg0

Skåning sa...

"Språkkrav är en självklarhet, och språktest är vägen dig."

Vägen dig?

Ett skämt? Eller kanske bara bristande språkkunskaper? Komiskt i vilket fall!

Erik Svansbo sa...

Den bjuder vi på kära skåning!

JohannaV sa...

Första utspelet från Fp om språkkrav kom i valrörelsen 2002. Jag gick inte på det den gången heller utan röstade för första gången på ett annat parti (efter att ha varit gammal fpu:are).

2006 upprepade ni taktiken några veckor innan 17 sept. Jag tyckte det var patetiskt men jag hade fel: folk gick ju faktiskt fortfarande på det och röstade fp.

Men idag, 2010, efter 8 års tystnad i frågan mellan valen, är det något i luften som stinker. Det är valfläsket som ruttnar.