14 aug. 2010

FP: Gullandet med Iran måste upphöra

Det har länge pyrt bland borgerliga sympatisörer mot Carl Bildt och moderaternas positiva linje mot bland annat Iran. Men nu sätter Fredrik Malm, folkpartiets utrikespolitiska talesperson, ned foten:
I maj 2007 anlände Irans utrikesminister Manocher Mottaki till Sverige på officiellt besök. Flera dagar innan skrev jag på DN Debatt att besöket borde ställas in. […] Stora protester mot mötet ägde rum i Stockholm.

Det finns såväl inom vänstern som inom borgerligheten en uppfattning att den iranska regimen är villig att lyssna på oss och förändra sitt beteende bara vi sitter ned och samtalar med dem. Denna uppfattning om dialog är djupt rotad i svensk utrikespolitik.

Men gång på gång har vi sett hur totalitära stater använder just vår välvilja till dialog för att förhala frågor, stärka sin egen legitimitet, skapa manöverutrymme och dupera världssamfundet. […]

Malm kritiserar både socialdemokraternas Urban Ahlin, men framför allt vänder han sig mot Moderaterna:
Sverige borde redan på ett tidigt stadium ha verkat för skärpta sanktioner inom FN:s säkerhetsråd och även i EU. Svenska UD valde dock att gå i motsatt riktning. Under våren har Sverige genom uttalanden från utrikesminister Carl Bildt och handelsminister Ewa Björling intagit den mest kritiska uppfattningen till sanktioner mot Iran i EU. Carl Bildt tycks tvivla på sanktioner i största allmänhet och Ewa Björling värnar svenska företagsintressen.

Oppositionen å sin sida har inte lyckats enas om en politik i Iranfrågan och skriver därför ingenting om sanktionerna i sitt gemensamma manifest för utrikespolitiken.

Frågan är hur många moderatväljare som verkligen uppskattar Carl Bildts utrikespolitik. Bildt står inte för borgerliga värderingar i utrikespolitiken, och har fått fria händer att driva sin linje.

Det är oerhört positivt att Folkpartiet markerar mot denna utveckling. För borgerliga väljare som tror på en hårdare linje mot världens diktaturer finns det nu ett alternativ att rösta på.

7 kommentarer:

Kid Kumlin sa...

Genom bl.a. Carl Bildts agerande i Iranfrågan och framför allt hans hållning mot Israel
riskerar borgerligheten massflykt

benke sa...

Carl Bildt har sedan länge suktat efter en position inom FN. I och med detta kan han inte prata klarspråk. Det är diktaturerna som i mångt och mycket styr FN, och om man då som Carl Bildt vill ha en framtida karriär där, så kan man inte kritisera dessa tyranner.

Carl Bildt är en man med många färdigheter, men tyvärr så är inte hans moraliska kompass lika utvecklad.

Kardemumik sa...

Benke, vad värre är att till Carl Bildts obefintliga moraliska kompass skulle jag bilägga Fredrik Reinfeldts obefintliga det samma...

Digeridoo sa...

"Carl Quisling"

TW sa...

Som moderatvänlig väljare kan jag bara hålla med bloggförfattaren - Carl Bildts utrikespolitik har ingenting med borgerliga värderingar att göra! Kan ingen lära sig något av den läxa man trodde att den fria världen tagit till sig av Reagan?

JohannaV sa...

Det har t.o.m. gått så långt att moderaten Lennart Eriksson, numera återinsatt enhetschef på migrationsverket, uppmuntrar moderater att rösta kd - allt pga Bildts agerande.

http://www.sapereaude.se/blog/?p=6848

Skåning sa...

TW menar kanske Reagans stöd till militanta islamister?

http://uspolitics.tribe.net/photos/af32392e-7c89-4a1c-9ba1-79188243b120

Eller nej, det gör nog inte TW. Oklart hur Reagan läxade upp TW. Han måste ha slarvat...