27 juli 2010

Stoppa syndikalisternas utpressning

SvD Brännpunkt skriver idag Harald Ullman (s), Kristina Alvendal (m) och Berns VD Yvonne Sörensen Björud om utpressningen som syndikalister ägnar sig åt utanför Berns:
Utpressning och organiserade trakasserier mot företagare sker allt som oftast i det tysta. Med hot om skadegörelse eller våld försöker kriminella ligor tvinga till sig pengar. Polisen arbetar målmedvetet och framgångsrikt mot denna typ av brottslighet. Nu har en ny typ av utpressningssituation sett dagens ljus genom att syndikalister blockerar ingångar till företaget och skrämmer anställda och besökare. Aktioner av detta slag har tidigare skett i bland annat Malmö, Solna och Stockholm.

Som förevändning för sitt agerande säger sig syndikalisterna driva en facklig strid. Men arbetsgivare och de fack som Berns slutit kollektivavtal med är överens. Syndikalisterna har krävt 1,4 miljoner kronor för att avbryta trakasserierna. Detta är inget annat än utpressning av den sort som den organiserade undre världen bedriver.

Visst är detta utpressning. Men det får inte den behandling det förtjänar av rättsväsendet:
Sedan 2008 arbetar Rikskriminalpolisen, Säkerhetspolisen och Brottsförebyggande rådet samlat mot den organiserade brottsligheten. Arbetet styrs av Samverkansrådet mot organiserad brottslighet. I nio särskilda aktionsgrupper arbetar tvåhundra poliser med att bekämpa utpressning och trakasserier. Blockaderna mot arbetsplatser där motiven varit att tvinga till sig pengar bör tydligt falla under detta arbete. Vi kräver att Samverkansrådet utreder syndikalisternas agerande och att de samverkande myndigheterna agerar lika oavsett vilka förevändningar utpressarna har.

Om blockadvakterna istället haft på sig emblem från ökända organisationer i den undre världen hade samhällets bemötande varit ett annat. Vi tycker att det är oacceptabelt att samma typ av illegala handlingar bemöts olika av samhället beroende på vilket tryck som sitter på tröjorna.

Den etablerade fackföreningsrörelsen borde agera kraftfullt mot syndikalisterna. Varför accepterar man att syndikalisterna svärtar ned svensk fackföreningsrörelse?

11 kommentarer:

Rickard sa...

Som vanligt har du ingen koll på lagtexter och vad som gäller som praxis. Det Syndikalisterna gör är helt lagligt eftersom det är varslat enligt gällande praxis vid fackliga konflikter. Men du som liberal tönt vill ju krossa facket och slickar röv på arbetsgivarna/kapitalet så klart du ska kasta dig ut i debatten. men kolla upp fakta innan du börjar snacka skit. Jävla pajas!

Elin sa...

Den enda utpressaren här är ju Berns?

lubbe ferrysson sa...

Gangstrar förblir gangstrar, oavsett om de bär väst med Bandidos, eller viftar med röda flaggor.

Ingemar sa...

Berns vill byta städbolag. Nu kommer hotfulla män och kräver 1.4 miljoner. Annars kommer det bli svårt för kunderna att komma fram till restaurangen...

Jag förstår att LO inte vill ta i den här sörjan. Det påminner mer om italienska maffian eller MC-gängens metoder.

Städarna är inte ens anställda av Berns, och företaget har ingen konflikt med sina egna fackföreningar.

ג 'ון sa...

Lubbe har givetvis helt rätt.
De islamistkramande syndikalisterna vid Berns idkar naturligtvis utpressning.
Problemet är att det juridiskt inte går att göra något åt Neanderthalsocialister som står och hänger utanför Berns.
Låt mig föreslå en okonventionell lösning;meddela Hells Angels eller Bandidos att oönskade element utaför Berns Salonger behöver bli avhysta mot betalning.
/BR

Bosse J sa...

I så fall kan vem som helst som inte är med i en etablerad fackförening (en med fast representation i arbetsdomstolen) samla ihop ett gäng storvuxna killar och jävlas med vilken företag som helst som man varit i kontakt med som inhyrd.

Om lagen stöder syndikalisterna i detta beteende så bryter lagen mot grundläggande rättigheter.

lasse sa...

Berns borde betala för beskyddet. I Södertälje, där jag bodde förut, var det vanligt att betala för beskydd och nog borde Berns ha råd att betala t ex 50 000 per månad till den här organisationen för att slippa trakasserier.
Nej, det här är ingen utveckling jag välkomnar men sannolikheten att någon av Berns anställda till slut får sina knäskålar krossade kan inte uteslutas.

JoKa sa...

Först och främst vill jag svara #1 Rickard:
Tycker ditt inlägg känns väldigt onödigt och ovidkommande. Visst du är av en annan åsikt än Erik, vilket är helt ok. Men om du vill bli tagen på allvar kanske du borde lägga fram mer sakliga argument än pajkastning på sandlådenivå?

#6 Bosse J: SAC är ett etablerat fackförbund, bara att de inte har lika stora medlemstal som de LO anslutna sossefacken. Enda skillnaden mellan LO och SAC är att SAC inte är konflikträdda. De LO anslutna facken tenderar ju mer och mer springa Arbetsgivarnas ärenden än att hjälpa sina egna medlemar, detta gäller inte minst metall. Fast vad har Vanja Lundby Wedin med sina fantasi-inkomster egentligen gemensamt med en underbetald sjuksköterska, som till skillnad från Lunby Wedin gör en samhällsinsats?

#7 lasse: Om de anställda skulle få sina knäskålar krossade så kommer det inte vara SAC som ligger bakom.

För att läsa SACs syn på konflikten kring Berns: https://www.sac.se/Aktuellt/Nyheter/Bakgrund-till-den-fackliga-blockaden-av-Berns-salonger

Bosse J sa...

SAC ger sig på Berns trots att de inte ens är en part i konflikten (personen de "slåss för" (ha!) var inte anställd av Berns). Att SAC skulle vara "etablerade" är tveksamt, enligt vilket kriterium då? Att de har medlemmar? På vad sätt skulle inte kompisgänget i mitt exempel vara ett etablerat fackförbund då? Det är viktigt att "fackföreningar" beter sig på ett sätt som rimligen kan uppfattas som juste annars förfaller de till gangsterorganisationer. Att SAC kan bli våldsamma lär väl ingen tveka på när man ser hur andra delar av extremvänstern kan agera (tex AFA).

Rickard sa...

Bosse J
Dock så har Polisen vid flera tillfällen påpekat att Syndikalisterna inte varit våldsamma utan stott utanför och delat ut flygblad... osv

angående AFA så tänker jag inte änns lägga ner tid att besvara en så dumt påstående. De som är på plats är medlemmar i SAC, SUF, LO-anslutna och Ung Vänster... mfl Vi går inte runt på blockaden och frågar om "hej är du med i AFA, RF, SUF, Ung Vänster"..osv.. De är där och stödjer i såfall som privatpersoner.

Med den logiken kan ju Berns Salonger ta ansvar för alla nazistbloggar, Sverigedemokratiska bloggar och annat som de gör.

Så Svansbo och co tycker det är helt ok för en arbetsgivare att utnyttja utsatta människor och betala ut svarta löner osv??

Det är ju Berns som är de kriminella och boven i dramat. Inte fackföreningen som försvarar medlemmarnas intresse och rättigheter.

Erik Svansbo sa...

Rickard, lagar och regler ska följas av alla. Om syndikalisterna anser att Berns har gjort fel finns det många sätt att påverka. Utpressning är inte ett av de alternativ som finns för de som vill vara legitima. Frågan är om syndikalisterna vill det, vill ni inte ha revolution?