15 juli 2010

”Palestinierna vägrar förhandla”

Elder of Ziyon skriver:
Saeb Erekat, speaking to a Syrian newspaper, emphasized yet again the intransigence of the Palestinian Authority - a word that the Western media applies exclusively to Israel.

He said that the PA will not enter into direct negotiations with Israel unless there is a full, and permanent, end to building in Jerusalem and the West Bank.

He said that Barack Obama made a direct phone call to Mahmoud Abbas asking for direct negotiations, but that the Palestinian Authority would not agree to that no matter how much international pressure is applied.

This is, of course, exactly the attitude that the world ascribes to Israel - of ignoring the international community and acting arrogantly. Yet when the PA does this, explicitly, there is no public criticism to be heard anywhere.

Nyckeln till freden i mellanöstern hålls av de palestinska ledarna. Om omvärlden satte samma press på dem som man sätter på Israel skulle de inte kunna vägra på det sätt som de gör nu.

Vi i väst har ett ansvar för att de palestinska ledarna tillåts fortsätta obstruera fredsprocessen i mellanöstern.

10 kommentarer:

JO sa...

"Unless there is a full, and permanent, end to building in Jerusalem and the West Bank."

Israel "vägrar" att förhandla så länge Palestinierna (Hamas) erkänner Israel. Fattar inte vilken poäng du vill göra.

Erik Svansbo sa...

Israel vägrar att förhandla med Hamas så länge Hamas inte accepterar Israels existens, det stämmer. Det är ganska svårt att förhandla med någon som inte accepterar att du existerar.

Mitt blogginlägg handlar om Palestinska myndigheten, de som av väst anses vara moderata och fredssträvande. I realiteten har de inte ett seriöst intresse för fred, vilket mitt inlägg visar.

Ässet sa...

Men Israel som bygger bosättningar på ockuperad mark visar allltså ett seriöst intresse för fred? Svansbo går från klarhet till klarhet..

Erik Svansbo sa...

Bosättningarna ligger på omstridd mark, som ska fördelas i förhandlingar med de palestinska ledarna. De palestinska ledarna vägrar förhandla.

Jag menar att de saknar en seriös fredsvilja.

michael w sa...

Sa Israel gor ratt nar de vagrar forhandla med Hamas som inte erkanner Israels ratt till existens, men det faktum att Likud fortfarande inte erkanner palestiniernas ratt till en egen stat ar irrelevant?

Jag ar ingen van av PA och det palestinska ledarskiktet. Men bara en blind ideolog skulle lagga hela skulden pa dem.

"Serios fredsvilja", till skillnad fran Bibi och Lieberman da...?

Erik Svansbo sa...

Likud har erkänt palestiniernas rätt till en egen stat.

michael w sa...

Nej, Netanyuhu har gjort det, inte sarskilt trovardigt, efter starka amerikanska patryckningar. Inte hans parti.

I vilket fall, menar du pa fullaste allvar att Likud och de andra partierna pa hogerflanken i Israel har en "serios fredsvilja"? Yitzhak Shamir erkande ju efter att han avgatt att hans syfte med Madridprocessen var bara att dra ut pa tiden och samtidigt "etablera fakta pa marken", dvs fler bosattningar. Och bosattningarna har vuxit varje ar, aven under Labor.

Igen, bara blinda ideologer kan saga att endast ena parten i den har satans konflikten bar all skuld.

Erik Svansbo sa...

Michael, Netanyahu har erkänt en palestinsk stat.
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1904606,00.html

jag tror att den israeliska regeringen har en seriös fredsvilja. Idag är det i alla fall klart att de är redo att förhandla, de palestinska ledarna är det inte.

Jag menar inte att endast den ena parten i den här konflikten bär all skuld.

michael w sa...

"jag tror att den israeliska regeringen har en seriös fredsvilja".

Da ar du mer optimist, och mer villig att lita pa Bibi, an vad jag ar. Ett bra steg for att visa denna "seriosa fredsvilja" vore att permanent frysa alla bosattningar. Det var trots allt ett krav redan i den nu flera ar gamla "road map". Men Bush gav Israel, som vanligt, tillstand att gora precis vad som helst.

Erik Svansbo sa...

Man kan diskutera i vilken mån Israels högerpolitiker vill ha fred, men det är helt klart att den palestinska ledningen är de som bör pressas i det här läget. De vägrar att ens förhandla.