19 juli 2010

Ny shoppinggalleria i Gaza

Elder of Ziyon skriver om en ny galleria i Gaza:

On Saturday night, the starving people of Gaza opened up a luxury mall.

At opening ceremonies attended by ministers and government officials, the Gaza Mall is a multi-story shopping center that includes food, clothing, perfumes, shoes, household appliances, office supplies and more.

The mall has a website, where we can see that it has air conditioning and parking, as well as delivery and other amenities that one would expect in any major mall.Helt klart är situationen svår för många i Gaza. Men deras situation beror inte på Israel - den beror på att de ledande i Gaza prioriterar krig mot Israel och lyxgallerior före fattigas situation.

16 kommentarer:

michael w sa...

"Helt klart är situationen svår för många i Gaza. Men deras situation beror inte på Israel – den beror på att de ledande i Gaza prioriterar krig mot Israel och lyxgallerior före fattigas situation."

Blockaden mot Gaza handlar om "ekonomisk krigforing" och att kollektivt bestraffa befolkningen for att de rostade in Hamas. Detta efter att Bush hade insisterat pa palestinska val, trots varningar. Sa gar det nar Demokrati upphojs till utopi.

Om moralen i detta israeliska beteende kan man diskutera mycket, och jag vet vad jag tycker. Men det ar ocksa strategiskt riktigt korkat. Tanken att befolkningen genom sitt lidande ska ta avstand fran Hamas och bli mer valvilligt installda till Israel ar lika befangd som den later.

Om du inte tror mig sa kanske du tror den israeliska regeringen:

http://www.mcclatchydc.com/2010/06/09/95621/israeli-document-gaza-blockade.html#ixzz0tyMRxMee

ג 'ון sa...

michael w "glömmer" att tala om att Israels blockad mot Gaza främst syftar till att förhindra import av alltmer sofistikerade vapen från främst Iran och därmed förvandla området till ett osänkbart iranskt hangarfartyg.
Att sedan införsel av cement, betong och armeringsjärn som är uppenbart strategiska eftersom Hamas kommer att använda dem för att bygga fortifikationer också blockeras, är tämligen självklart och motiverat.

/BR

Magnus A sa...

michael w: "Blockaden mot Gaza handlar om ”ekonomisk krigforing”"

Nähä! Vilka blockader handlar inte om det? De brukar handla om att sätta emot sådant, t ex mot Sydafrikas apartheidregim mm.

Vänstern skäms dock sällan för ständiga krav om ekonomisk blockad mot Israel, med mindre diskussion än propaganda för dem.

I detta fall har Israel fått bombregn mot civila från Gaza -- är det bättre? -- och när Hamas (i Israel) kidnappade en soldat bestämde man sig för en blockad som skulle vara påtryckning och stoppa vapeninförsel.

Nu har Israel släppt på blockaden för annat än militära varor, men kontroll av innehåll innan införsel. (Ett skepp ville kapten ha till Egypten för införsel visa det landets gräns mot Gaza, men Hamas sa nej. Egypten har väl annars närmast permanent mur mot Gaza, men trots att den är hårdare nämns den nästan aldrig.)

Beträffande Ship to Gaza bad Israel att få kontrollera last i hamn, vilket de inte fick. Nu har Hamas-representanter, efter att de stoppat hjälpsändningar från Israel, förklarat att man inte strävat efter att få in varor utan att få blockaden hävd (för vapen?).

Visst är detta en handling mot Hamas-styrda Gaza, men den är väl avvägd (inte särskilt hård) eller utan orsak.

Att du är öppen med att du inte har något till övers för demokrati bra (iofs synd att Sverige årligen tar emot kanske 10000-tal från MENA-länder med din åsikt) och jag tror nog att du hade resonerat på samma sätt om Sveriges förhållande till Tyskland och att vi inte skulle ta avstånd gentemot dem på 1930-talet.

michael w sa...

BR, jag "glommer" inte det alls eftersom, visst, det ar ett av huvudsyftena med blockaden, och det syfte som man aberopar officiellt och internationellt.

"Glommer" du att det andra huvudsyftet ar att kollektivt bestraffa invanarna i Gaza genom "ekonomisk krigforing"?

Att byggnadsmaterial ar forbjudet efter att Gaza har lagts i ruiner ar knappast "tamligen sjalvklart och motiverat". Din asikt, inte en allmant accepterad sadan.

Las listan "Prohibited items" i lanken nedan och sag, med ett "straight face", att Israels syfte bara ar att forhindra inforsel av vapen. Eller, vad fan, las lanken i min tidigare kommentar och se vad den ISRAELISKA REGERINGEN sjalv sager.

Israel har pa nagra ar, och sarskilt de senaste sex manaderna, lyckats bega ett antal strategiska blunders, och som ett resultat blivit mer internationellt isolerat an nagonsin tidigare. Men ni, "Israels vanner", fortsatter att heja pa och med allt orimligare rationaliseringar rattfardiga varje israeliskt agernade... Med sadana vanner behover inte Israel nagra fiender.

http://gisha.org/UserFiles/File/HiddenMessages/ItemsGazaStrip060510.pdf

ג 'ון sa...

Palaraberna gav i fria val en terroristorganisation majoritet.
Efter en period av samregering med PA tog sedan Hamas 2007 makten i Gaza genom en blodig kupp.
Som man bäddar får man ligga kan man med lika stort fog säga till Gazaborna som till de tyskar som i valet 1933 gjorde NSDAP till största parti i Riksdagen.
Det är dock fullständigt självklart att Israels främsta syfte med blockaden av Gaza är att förhindra att Hamas, genom vapenimport, beväpnas till en grad som allvarligt hotar Israel.
Man vill naturligtvis inte ha ett Hamas som likt Hezbollah i Libanon innehar c:a 40 000 raketer att avfyra helt indiskriminerat mot Israel.
Listan över s.k. strategiska varor som kan användas för krigföring kan sedan göras lång;konstgödsel som kan användas för tillverkning av bomber räknas bl.a dit.
Tyvärr har Palaraberna alltid varit sina egna värsta fiender och aldrig missat ett enda tillfälle att ta beslut och handla på ett sätt som har motverkat deras egna intressen.

/BR
/BR

michael w sa...

Wow! Bade BR och Magnus A lyckas fa med de i dessa sammanhang obligatoriska referenserna till 30-talet. Gratulerar. Far jag anta att ni ser er i rollen som Churchill...?
Far jag ocksa fraga, finns det i mansklighetens historia nagra andra episoder an 30-talet, och framforallt Munchen 38, som kanske kan vara av intresse som referenspunkter?

Magnus A: ”Vanstern skams dock sallan for standiga krav om ekonomisk blockad mot Israel, med mindre diskussion an propaganda for dem.”

Nar har jag nansin uttryckt stod for ekonomisk blockad mot Israel? Aldrig, eftersom jag ar helt emot en sadan blockad.
For ovrigt, med ”vanstern”, referar du till mig eller nagon annan?

"Att du är öppen med att du inte har något till övers för demokrati bra (iofs synd att Sverige årligen tar emot kanske 10000-tal från MENA-länder med din åsikt) och jag tror nog [foljt av nazireferens]."

Wow igen! Vilken imponerande halmgubbe du gar los pa.
Vad jag skrev ar att jag inte gillar nar demokratin upphojs till Demokratin som Utopi. Som neo-kons brukar gora.
Att jag helt och full tror pa demokratin som ide och statsskick samtidigt som jag inte fetischerar den ar en annan sak.
Snyggt hur du aven lyckades du fa in ett halvt framlingsfientlig mening om tiotusentals slemma muslimer som invandrar till Sverige. Du visar riktig klass.

BR: "Palaraberna gav i fria val en terroristorganisation majoritet."

1. Och darmed fortjanar de allt de far, eller hur! Gransdragningen mellan "civilperson" och "terrorist" blir meningslos. Varfor tala om "civila offer" nar alla ar lika medskyldiga? Det finns inga oskyldiga i Gaza!
Vackert resonemang. Undrar vem det paminner mig om...?

2. Ingen slump, antar jag, att du pratar om "palaraberna". Ty det finns inga "palestinier" antar jag? Jordanien ar deras ratta hemland, antar jag, aven "Judeen och Samarien" var Terra Nullia och de "palaraber" som befinner sig dar borde slangas ut?
Eller vad menar du?

"Tyvärr har Palaraberna alltid varit sina egna värsta fiender och aldrig missat ett enda tillfälle att ta beslut och handla på ett sätt som har motverkat deras egna intressen."

Du parafraserar Abba Ebans klassiska, och mycket traffande, citat.
Min poang i min forra kommentar var att Israel nu borjar falla i exakt denna falla. Tiden verkar inte i Israels fordel och landet haller pa att langsamt bega sjalvmord.
Ni tjatar om vad de har "ratt" att gora, mycket mindre om vad som ar strategiskt klokt.

Som ingen stor van av varken israeler eller palestinier bryr jag mig inte sa mycket om det, forutom att denna konflikt har tillatits forgifta en hel region.

Och ni, stolta "vanner av Israel", forvarrar bara situationen med er "Israel har alltid ratt"-attityd.

Jag brukar mycket sallan diskutera Israel/Palestina-fragan just eftersom den ar sa polariserad. Hur ratt hade jag inte...

For all del, atervand till skyttegraven nu.

Invändningen sa...

Michael W,

Hamas är nazister med utrotning på programmet. Och om en befolkning röstar fram nazister med utrotning på programmet får man räkna med konsekvenser. I synnerhet som de tilltänkta offren bor alldeles bredvid.

Men muslimska araber är kanske av någon underlig anledning fråntagna personligt ansvar?

Bara svenska helidioter som inte har det ringaste begrepp om 1900-talets historia (man lät ju nämligen andra offra liv och lem för demokratin och friheten) kan babbla på det här sättet.

Numera är det i och för sig fler och fler som lär sig vad och vilka Israel har att tampas med. Och det lär man sig inte i Mellanöstern utan i Malmö, Göteborg och Stockholm. För Hamas aka Muslimska brödraskapet har flyttat in där med.

Problemet vilar framförallt inom EU som fortfarande inte vill eller vågar agera mot militant islam. Då är det bättre att peka finger mot judarna. Som vi alla vet kan det här aldrig hålla i längden. Det kommer en dag då vi alla får betala ett pris för att våra ledare matat krokodilen:

"An appeaser is one who feeds a crocodile -- hoping it will eat him last." (Winston Churchill)

michael w sa...

Invandningen,

"Hamas ar nazister". Jasa, sa deras politiska mal ar att uppratta en etnisk ren stat for vita germaner/"arier" med en "folkgemenskap", stravande efter "Lebensraum" i Osteuropa, och styrt efter "der Fuhrerprinzip"? Jag som trodde att de var arabiska islamister med malet att uppratta ett kalifat styrt enligt sharia.

Faktiskt inte samma sak.

"...med utrotning pa programmet." Detta ar inte sant, savitt jag forstar. Hamas har ersattandet av staten Israel med en islamisk stat pa samma territorium. Inget trevligt mal, men faktiskt inte detsamma som utrotning. Deras program sager tom att de ar villiga att acceptera folk med andra religioner inom sitt omrade.
Igen, absolut inget jag stoder, men rent faktiskt nagot annorlunda an vad du beskriver.

"Och om en befolkning röstar fram nazister med utrotning på programmet får man räkna med konsekvenser."
Har kommer det igen, inga "oskyldiga" i Gaza. Sa att bomba ihjal kvinnor och barn ar inga problem? Det ar konsekvenser de far rakna med.

En mycket skrammande syn du har. Spegelbilden av islamistiska terrorister.

"Bara svenska helidioter som inte har det ringaste begrepp om 1900-talets historia (man lät ju nämligen andra offra liv och lem för demokratin och friheten) kan babbla på det här sättet."

Jag vagar lova att jag har betydligt battre begrepp om 1900-talets historia an vad du har. Jag har dock inte inskrankt mina studier till endast 30- och 40-talen.

"Och det lär man sig inte i Mellanöstern utan i Malmö, Göteborg och Stockholm. För Hamas aka Muslimska brödraskapet har flyttat in där med."

Och har kommer framlingsfientligheten fram igen. En invasion av slemma muslimer hotar tydligen.

Jag forsvarar inte Hamas, men vad ar det du foresprakar egentligen? Eftersom de ar "nazister" sa maste alla forhandlingar vara "appeasement". Fortsatta bomba? Ta livet av dem allihop? Evigt krig mellan Vasterlandet och Islam?

Mitt forslag ar att dampa ner den har hysteriska retoriken och kallt och nyktert forsoka splittra Hamas. Forsok att bemota deras lokala onskemal. "Disaggreggering" i David Kilcullens lexikon. Och basta sattet att gora det ar nog att erbjuda palestinierna en verklig och hallbar fred. Nej, absolut inte enbart upp till israelerna, men de kan i vilket fall upphora med sin vanvettiga bosattningspolitik.

Inte latt, det vet jag, men vad exakt ar alternativet?

ג 'ון sa...

Invändningen har helt rätt.
I själva verket har såväl Hamas´som Hezbollahs resp. charters lånat mycket från NSDAP´s program när det gäller judar och typ av önskade styrelseskick.
Dessutom förskräcker onekligen spåren med stora delar av palaraberna under Arafats farbror, Amin al-Husseiny i aktivt samarbete med Nazityskland, speciellt i "judefrågan" under WW II och den kvarstående strukturella antisemitismen i arabvärlden.

En trestatslösning är naturligtvis den naturliga i Mellanöstern; en del israeliska bosättningar kvar på Västbanken för att ge Israel säkra gränser, resten av Västbanken i en konfederation med den palestinska staten Jordanien och en annan konfederation mellan Egypten och Gaza.
/BR

Invändningen sa...

Michael W,

Du är okunnig. Och du har fel:

I. Det finns ingen större politisk rörelse i världen i dag som äger en sådan intim släktskap med nazismen och i synnerhet dess ideologiska källor som det vi i dag kallar islamism. Precis som många andra underavdelningar till Muslimska brödraskapet (grundat i Egypten av Hasan al-Banna i slutet av 1920-talet och direkt utvecklat i nationalsocialismens närhet) lutar sig Hamas helt och fullt mot "Sion Vises protokoll". Man hänvisar till och med öppet till detta falsarium i sitt eget manifest. Överallt där du har islamister har du samma folkmordsinriktade judehat. Från Pakistan och Sydostasien till Malmö. Förra året hyllade brödraskapets kanske främste ledare Yusuf al-Qaradawi Adolf Hitler och menade att världens muslimer skall fullfölja förintelsen av världen judar. al-Qaradawi har samtidigt verkat som överhuvud för fatwarådet i Europa och även besökt Sverige. (Mannens syn på sex och familjepolitik är för övrigt också snarlik nazisternas.)

II. Det enda jag påpekar är att folkviljan, det vill säga röstning i demokratiska val, får konsekvenser när den är inriktad på mord av hela befolkningsgrupper. Det är inte min syn som är "skrämmande". Det är islamisternas vilja att fördriva eller utrota judar. En befolkningsgrupp som har betydligt större existensberättigande och legitimitet i denna region (många tusen års historia toppat av FN:s beslut 1947) än arabiska islamister. Hamas har ingen som helst respekt för människoliv. Faktum är att man odlar en dödskult som tvärtom inbjuder till dödandet av både kvinnor och barn - från mänskliga sköldar och självmordsbombare (har du glömt dem?). Inga andra än islamisterna bär skulden till den här vändans våldsutgjutelse. När Israel lämnade Gaza valde man kriget (efter att först ha rensat ut all arabiska rivaler).

III. Att Malmö, Göteborg eller Stockholm i dag huserar islamister är faktum och det räcker med att du går ut på gatan för att konfirmera detta. Vad mitt konstaterande har med "främlingsfientlighet" att göra vet jag inte. De mest xenofobiska grupperna i Sverige utgörs vid sidan av nazister just av islamister som i sin retorik kallar oss andra för "smutsiga", "apor och grisar" (och andra mysiga termer) ochsom startat ett lågfrekvent krig mot alla som inte underkastar sig deras vilja.

IV. Islamismen är precis som nazism och fascism en totalitär ideologi som aldrig kommer att kunna bevekas (den växer bara av det). Just nu är de vissa länder som får ta smällen. Själv sitter du på läktaren och pekar finger. Du till och med spelar domare ungefär som om du hade något slags begrepp om det här (vilket du inte har). Vilken ynkedom.

Invändningen sa...

Skall stå:

Förra året hyllade brödraskapets kanske främste ledare Yusuf al-Qaradawi Adolf Hitler och menade att världens muslimer skall fullfölja förintelsen av judarna.

ג 'ון sa...

"A andra sidan finns det fa regeringspartier i varlden med sa starka historiska band till Mussolini som Likud"
Det skulle vara intressant att se belägg för likheter mellan Mussolinis antidemokratiska fascism och det inom ramen för en parlamentarisk demokrati verkande, och lika demokratiska, Likud.
Vilket okunnigt trams.


"Men, det mycket starka judehatet inom islamistiska rorelser ar givetvis helt oacceptabelt. Men det basta sattet att bemota detta vore att desarmera hela Palestinafragan genom en losning av konflikten."

Även detta okunnigt. Antisemitismen är inte en islamistisk företeelse den är helt integrerad i den muslimska världen.
Tidningar, TV och skolböcker i den s.k. moderata muslimska världen vräker ur sig antisemitiska myter och hat.
Således låg Mein Kampf högt på bestsellerlistan i det "moderata" Turkiet.

jag rekommenderar varmt michael w att läsa såväl historia som att följa med i dagsaktuella media annars kommer hans kommentarer att förbli på samma ignoranta nivå som nu
/BR

Invändningen sa...

Michael W,

Vilket nonsens.

I. Det finns EN judisk nationalstat. Denna stat är i sig mer etniskt och religiöst differentierad än någon annan grannstat (möjligen Egypten och Syrien undantagna - fast judarna där har blivit utrensade / körda på porten). Självklart har den också en mycket längre förhistoria än någon arabisk muslimsk motsvarighet. Det är inget att diskutera.

II. Kelterna har självfallet rätt till Europa. Många av oss är ju ättlingar till dem och är dessutom stolta över det. Det är ingen som förnekar den keltiska historien eller försöker rensa bort den från kartan. Inte heller tidigare folks avtryck. Nämnas kan emellertid att etruskerna med största sannolikhet var invandrare och inte alls ursprungliga invånare. Förmodligen från Mindre Asien. Men inte heller denna identitet förnekas i dagens Toscana. Tvärtom. Man är mycket stolt över den. Detta till skillnad från MUSLIMER och VÄSTLIGA JUDEHATARE som tillsammans förnekar judisk närvaro i Mellanöstern. Din jämförelse är alltså tagen ur luften.

III. Det över 80 år gamla Muslimska brödraskapet (till vilket Hamas hör) är en totalitär rörelse med extremt judehat, islamisk diktatur och erövring på programmet. Om du på fullt allvar tror på "moderering" är du bortom all räddning. Framförallt fullkomligt okunnig. Varför man KAN och SKALL använda europeiska politiska termer är naturligtvis därför att denna rörelse växte fram i DIREKTKONTAKT med nationalsocialism. Din ignorans avslöjar graden av indoktrinering du blivit utsatt för. Judehatet kom först. Inte Israel. "Lösningen" för islamisterna är precis densamma som den var för nazisterna. Anledningen till att det inte blir fred har alltså ideologiska orsaker. Som jag redan skrivit: islamisterna och deras vänner (nazister eller inte) accepterar vare sig judisk närvaro eller judiskt självbestämmande i Mellanöstern.

IV. Du "tror" inte att judehatet är folkmordsinriktat. Hur vore det om du istället VISSTE något. Har du exempelvis hört pakistanska eller indonesiska talkörer? Har du hört alla dessa tusentals "predikanter"? Har du studerat uttalanden från islamistiska mördare i Europa eller Indien? Med få undantag bildar judarna och judarnas påstådda "världsherravälde" navet i hela deras hatideologi. Det är därför en av arabvärldens mest kända predikanter också kan hylla Adolf Hitler utan att muslimer i allmänhet lyfter på ögonbrynen (al-Qaradawi gjorde detta förra året). Det är ett faktum och de som försöker förneka det gör sig i värsta fall skyldig till medlöperi.

V. "Evigt krig" är precis vad dessa människor förespråkar. Tills judarna och andra "otrogna" är besegrade och världen "underkastad". Det är själva kärnan i hela deras övertygelse. Den utmaningen bjuder alltså ISLAMISTERNA på. Inte tvärtom. Det finns ingen "snäll" islamism. Något som exemplet Turkiet nu visar. Landet är på glid i alla bemärkelser även om "radikaliseringen" var möjlig att skönja för flera decennier sedan (då islamisterna var i färd med att gräva sig uppåt mot maktens tinnar och torn).

VI. Radikala islamister utgör alltså "inget existentiellt hot mot väst"? Man häpnar inför detta påstående. Antingen är det hämtat från den 10 september 2001. Eller så är det nedtecknat av en person som blir tvungen att förneka en hel serie massmord (tvärs över hav och kontinenter). Massmord som visar att islamister är beredda att offra sina egna liv - påhejade av miljoner "bröder" och "systrar" - för att mörda "otrogna" i största möjliga skala. Vad tror du händer den dagen de kommer över mer potenta vapen än fulltankade jumbojets?

Churchills reflektion har aldrig passat bättre in än i dag.

lubbe ferrysson sa...

michael w: Jag vagar lova att jag har betydligt battre begrepp om 1900-talets historia an vad du har. Jag har dock inte inskrankt mina studier till endast 30- och 40-talen.
…………………………………………………………………
Forsok att bemota deras lokala onskemal. ”Disaggreggering” i David Kilcullens lexikon.


Det roligaste jag läste på länge. Hoppas att du menade det som skämt. Eller är du en av dessa gummiryggar och bruntungor som tror att krypande och fjäskande för terrorister och diktaturer har någonsin hjälp? I så fall ska du inte vifta med Kilcullen och ge några exempel på att du har rätt.

michael w sa...

"nagra av de mest idealiskt naiva manniskor"

Ska vara: nagra av de mest idealistiskt naiva manniskor

ג 'ון sa...

michael w är inte alls någon moderat Israelvän på högerkanten. Att han nu var ute och sålde dammsugare vid dörrar ändrar inte på det faktum
Om man är det så liknar man inte ett av Israels största politiska partier, Likud, med Mussolinis fascistparti med en minst sagt anekdotisk bevisföring.
Vad gäller kopplingen mellan Islamism och nazism så är den självklar.
Hamas charter bygger i själva verket på falsifikatet Sions Vises Protokoll och Palaraberna har en sorglig historia av
samarbete med Nazityskland under WW II.

Att antisemitismen är institutionell i den islamska världen är alls inte kontroversiellt.
Det räcker med att läsa en av Palarabernas skolböcker eller en egyptisk tidning för att inse det. Eller varför inte ta del av bestsellerlistan i Turkiet där Mein Kampf finns med, mest sannolikt inte p.g.a historiskt intresse.

/BR