8 juli 2010

Norberg vs Wetterstrand hos Neo


Neos debatt på Wisby Hotell

I förmiddags besökte jag seminariet om grön liberalism och Miljöpartiet. Debatten kan ses här.

Jag har skrivit om Neo och deras artikel om Maria Wetterstrand i ett tidigare inlägg. Då skrev jag så här:
Huvudartikeln om Maria Wetterstrand är lätt underdånig och man låter Wetterstrand komma undan med sin lattecharm i behåll. Trots att man i artikeln inte får ett enda liberal ställningstagande ut henne.

Tyvärr är detta mitt bestående intryck av dagens debatt. Johan Norberg började med att förklara sin beundran för Maria Wetterstrand. Den har jag mycket svårt att förstå. Jag upplever att Maria Wetterstrand är trevlig och kompetent, men absolut inte något stjärnskott.

Sen gick Norberg över till en granskning av Miljöpartiets politik. Och det var en rejäl sågning - vilket inte är konstigt. De flesta vet att Miljöpartiet är ett vänsterinriktat parti, vilket Norberg också påpekade.

Det är för mig så självklart att miljöpartiet är vänster att jag måste ifrågasätta utgångspunkten för arrangemanget.

Den gröna ideologin bygger på att naturen är viktigare än allt annat. Det moderna samhället är något onaturligt och vi människor är också onaturliga. Draget till sin spets innebär det att Kuba kan ses som ett föredöme. Deras ekologiska fotavtryck är litet, men människorna lever i misär.

Maria Wetterstrand tror i stora drag på denna ideologi. Men hon är inkonsekvent och väljer att anpassa sig till det mesta som åhörarna vill höra. Bland annat anser hon att alla arter av djur och växter har ett egenvärde för att i nästa stund påstå att virus och sjukdomar inte har det, helt utan att motivera detta.

Norberg lät henne komma undan på ett sätt som gör mig besviken. Den puttriga och småmysiga stämningen under resten av föredraget har jag svårt att förstå. Wetterstrand tog vänsterpositioner eller svarade undvikande.

Maria Wetterstrand är en utpräglad icke-ideolog och för mig känns det oerhört konstigt att se en ideologisk och briljant person som Johan Norberg debattera ideologi med henne.

Att Johan Norberg har initierat och drivit sin flört med Miljöpartiet är en gåta för mig. Johan är en briljant försvarare av kapitalismen och borde kunna se de allvarliga bristerna i den gröna ideologin.

På samma sätt känner jag för Magasinet Neo. Jag kan se att det är bra för Neo att de blir större genom att bredda sig till rödgröna. Arrangemanget idag var en publik succé. Men som liberalt samhällsmagasin tycker jag man sviker.

Idag fick Maria Wetterstrand än en gång triumfera och posera med liberaler som av någon anledning lät henne framstå som liberal. Godtrogna storstadsliberaler ser efter Neos seminarium idag än mer miljöpartiet som ett alternativ.

Utmärkt idé att låta en partiledare ställas mot väggen och få debattera ideologi. Men nu blev det bestående intrycket det som stod i Neos förra nummer - "Alla älskar Maria". Och jag fattar faktiskt inte varför.

Per Altenberg skriver också om föredraget.

4 kommentarer:

ClaesW sa...

"Den gröna ideologin bygger på att naturen är viktigare än allt annat. Det moderna samhället är något onaturligt och vi människor är också onaturliga. Draget till sin spets innebär det att Kuba kan ses som ett föredöme."

Så många fel på en gång. MP:s politik bygger på att naturen är nödvändig för vår överlevnad och att människan måste lära sig att leva med de begränsningar som vår jord faktiskt har. Evig tillväxt är omöjlig av just den anledningen. Att blunda för det är att leva i förnekelse.

"Bland annat anser hon att alla arter av djur och växter har ett egenvärde för att i nästa stund påstå att virus och sjukdomar inte har det, helt utan att motivera detta."

Behöver du en förklaring? Verkligen?

"Att Johan Norberg har initierat och drivit sin flört med Miljöpartiet är en gåta för mig."

Efter att ha sett hur du i grunden missförstått MP:s politik förstår jag att det är en gåta för dig. Uppenbarligen har Johan Norberg insett att dina vanföreställningar inte är riktiga.

karlsson sa...

Precis min uppfattning - hade möjlighet att följa debatten via webben. miljöpartiet är ett vänsterparti med mer politisk styrning , mer makt åt politiker o stat genom ökade skatter -
inget liberalt alls.

MK sa...

Faktiskt en ovanligt intressant debatt! Kul att en praktiskt utövande politiker som Wetterstrand har intellektuell höjd och intresse för att diskutera de ibland - ursäkta - lite gymnasialt hypotetiska principfrågor som Norberg spelade upp (t ex "Om det inte finns NÅGRA negativa konsekvenser av obegränsad tillväxt, är du emot den då?"). Men de sträckte ut en hand från varsitt håll, hon pratade principer, han accepterade politiken som kompromissernas konst. Så här fanns både konkreta och övergripande frågor och - framförallt- en vilja att lyssna och förstå som var uppfriskande. Samtal istället för ordfäktning (det senare är ju Almedalens gissel nr 1, vilket fick seminariet att kännas som en nypa frisk luft). Så tack Maria och Johan för bästa seminariet hittills! Jag tror för övrigt att en viktig anledning till att Norberg närmat sig MP är hans studier av den globala ekonomiska krisen. Jag tror att han insett ohållbarheter i dagens ordning och sett kopplingarna till det han kallar "överlevnadsfrågorna" (klimat, arter, resurser, energisäkerhet). Så han känner på sig att MP har en dimension i sin analys som behövs. Men han har problem med estetiken, historiken och det privatmoralistiska draget hos MP. Och där tycker jag Maria var väldigt öppen och redo att ge honom rätt. To be continued, är min slutsats. Tror inte det är helt slut. Det finns känslor kvar på båda sidor.

Eva.berglund sa...

Har kommenterat vidare om Johans reflektioner på sin websida i min blogg